Recept na lahodné kuřecí BBQ v pomalém hrnci

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoPomalý hrnec
kureci-bbq-v-pomalem-hrnci-recept

Příprava tohoto kuřecího masa v pomalém hrnci je tak snadná – vše se jednoduše vloží do pomalého hrnce bez jakékoli speciální přípravy. Upečené maso je křehké, šťavnaté a vynikající.

Vaření v pomalém hrnci může být skvělým způsobem, jak ušetřit čas a zároveň připravit chutné jídlo. Pomalé hrnce umožňují vařit jídla, jako je dušené maso, polévky, pečeně, a dokonce i dezerty, aniž byste museli trávit hodiny mícháním a hlídáním hrnce.

Hovězí vývar v pomalém hrnci je také skvělou volbou, jak si rychle připravit jídlo, které Vás zahřeje.

Lahodné kuřecí BBQ v pomalém hrnci – recept

Pomalé hrnce jsou skvělým způsobem, jak si uvařit jídlo, když jste pryč, protože stačí trocha počáteční přípravy a pomalý hrnec udělá zbytek práce za vás.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 4 hodiny
  • Celkem: 4 hodiny 5 minut

Ingredience na lahodné kuřecí BBQ v pomalém hrnci

  • 5-6 ks kuřecích prsou
  • 420 g BBQ omáčky
  • 1/2 střední cibule, nastrouhaná (se šťávou)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce hnědého cukru

Postup na lahodné kuřecí BBQ v pomalém hrnci

  1. Všechny ingredience na omáčku smíchejte v pomalém hrnci.
  2. Přidejte kuře a otáčejte, aby se obalilo. Přikryjte a vařte 3 až 4 hodiny na vysoké teplotě nebo 6 až 7 hodin na nízké teplotě.
  3. Kuře je hotové, když je propečené a snadno se rozdrobí.
  4. Kuře vyjměte na prkénko a každé prso natrhejte dvěma vidličkami.
  5. Vložte rozdrobené kuře zpět do hrnce a promíchejte, aby se obalilo lahodnou omáčkou.

Vaření v pomalém hrnci – recepty z pomalého hrnce

Vaření v pomalém hrnci může být skvělým způsobem, jak ušetřit čas a zároveň připravit chutné jídlo. Pomalé hrnce umožňují vařit jídla, jako je dušené maso, polévky, pečeně, a dokonce i dezerty, aniž byste museli trávit hodiny mícháním a hlídáním hrnce.

Pomalé hrnce jsou skvělým způsobem, jak si uvařit jídlo, když jste pryč, protože stačí trocha počáteční přípravy a pomalý hrnec udělá zbytek práce za vás.

Bez ohledu na to, jaký typ pokrmu vaříte, existuje několik základních rad, které je třeba mít při vaření v pomalém hrnci na paměti. Nejprve potraviny před vložením do pomalého hrnce opláchněte, abyste odstranili případné zbytky nebo nečistoty.

Předvaření jakéhokoli masa je důležité, protože pomalé vaření nedosahuje dostatečně vysokých teplot, aby účinně zničilo bakterie, které se v mase mohou vyskytovat. Velké kusy masa nakrájejte na menší kousky, například velký bůček by se měl před vložením do pomalého hrnce rozříznout na polovinu.

Pokud je to možné, vybírejte kvalitní suroviny, které dodají bohatší chuť, například čerstvou zeleninu nebo bylinky, namísto konzervovaných nebo mražených potravin. Většina pomalých pokrmů vyžaduje nějakou tekutinu, která pomůže udržet obsah šťavnatý, a přestože je voda nejzřejmější volbou, její záměna za jinou tekutinu, jako je vývar, víno, pivo nebo dokonce pomerančový džus, může pokrmu dodat více chuti.

Při pomalém vaření zvažte velikost pomalého hrnce, protože ingredience musí mít prostor pro pohyb a správné vaření. Pokud jsou potraviny naskládány příliš hluboko, mohou bránit správnému ohřevu pomalého hrnce, což může vést k nerovnoměrně uvařenému jídlu.

Většina receptů na pomalé vaření nabízí doporučenou dobu vaření, ale stejně jako u jiných způsobů vaření mějte na paměti, že každý pomalý hrnec funguje jinak, takže během vaření dávejte pozor na jídlo, abyste se vyhnuli převaření.

Zkusit můžete například tyto recepty z pomalého hrnce

Lahodně upečené kuřecí kousky v lepkavé marinádě, budete potřebovat hodně ubrousků na ruce.

Recepty na pomalu pečené kuře – trhané kuře v pomalém hrnci

Vyzkoušejte toto pomalu vařené uzené kuře jako snadnou alternativu k vepřovému masu. Nejlépe se podává v housce nebo s rýží a je to jednoduchý pokrm pro rodinnou večeři.

Ingredience na trhané kuře v pomalém hrnci

  • 2 lžíce rostlinného nebo řepkového oleje
  • 10-12 kuřecích stehen bez kůže a kostí
  • 2 červené cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 lžičky papriky
  • 2 lžíce pasty chipotle
  • 250 ml passaty
  • 100 g barbecue omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 limetka, odšťavněná
  • Volitelně k podávání: hamburgerové housky, taco tortilly, brambory nebo rýže; lístky koriandru; chilli papričky zbavené semínek a nakrájené na plátky, guacamole

Postup na trhané kuře v pomalém hrnci

  1. Zahřejte pomalý hrnec na nízkou teplotu a na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Kuřecí maso po částech opečte a postupně ho přendejte do pomalého hrnce.
  2. Do pánve přidejte zbývající olej a 5 minut smažte cibuli, nebo dokud nezměkne, poté vmíchejte česnek a papriku a smažte další minutu.
  3. Překlopte ji do pomalého hrnce, pak v pánvi rozkvedlejte 100 ml vody a přilijte ji také.
  4. Přidejte chipotle, passatu, grilovací omáčku, cukr a limetkovou šťávu, okořeňte a promíchejte. Přikryjte a vařte 6-8 hodin, dokud kuře nebude opravdu měkké.
  5. Pomocí dvou vidliček kuřecí maso roztrhejte v omáčce. Podávejte v houskách, taco tortillách, bramborách nebo na rýži, případně s lístky koriandru, chilli papričkami a guacamole.

Kuře na paprice v pomalém hrnci – recept

I taková klasika jako je kuře na paprice jde snadno připravit v pomalém hrnci. Ukážeme vám, jak na to.

Ingredience na kuře na paprice v pomalém hrnci

  • 5 kuřecích stehen (cca 1,5 kg)
  • 1 lžíce ghí másla nebo oleje
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce sladké papriky (cca 20 g)
  • 1,2 litru kuřecího vývaru
  • 200 g zakysané smetany
  • 80 g másla
  • 80 g hladké mouky

Postup na kuře na paprice v pomalém hrnci

  1. Kuře osolíme, opepříme a na rozpáleném másle opečeme dozlatova ze všech stran. Přendáme na talíř a do výpeku vsypeme jemně pokrájenou cibuli.
  2. Jakmile zezlátne, zasypeme paprikou, promícháme a zalijeme vývarem. Je třeba pracovat rychleji, aby se paprika nespálila a nezhořkla.
  3. Vrátíme kuře a vaříme v pomalém hrnci na program ,,high“ 3 hod. V hrnci na sporáku připravíme jíšku. Do rozpuštěného másla vmícháme mouku a za stálého míchání restujeme dozlatova.
  4. Z omáčky opět vyndáme maso, přes sítko vlijeme omáčku k jíšce a důkladně vyšleháme dohladka. Přidáme ještě smetanu a necháme provařit na mírním plameni zhruba 15-20 minut.
  5. Smetana musí mít pokojovou teplotu, jinak se srazí. Nakonec už jen dle potřeby dochutíme solí, pepřem a obereme maso od kostí.
Kuřecí křidýlka v barbecue marinádě si vychutnáte při letním grilování stejně jako upečené v troubě.

Marináda na kuřecí paličky – kuřecí paličky v troubě – recept

Tyhle paličky s chutí barbecue si zamilujete. Zvenku jsou křupavá, uvnitř křehká a šťavnatá a jejich příprava je tak snadná, že se upečou téměř samy.

Ingredience na kuřecí paličky v troubě

  • 1 kg kuřecích paliček s kůží a kostí
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce sušené cibule
  • 1 lžíce uzené nebo sladké papriky
  • 1 lžíce mletého chilli
  • 1 lžička mořské soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 hrnek barbecue omáčky

Postup na kuřecí paličky v troubě

  1. Kuře opláchněte a osušte papírovými utěrkami a vložte do velké mísy.
  2. V malé misce smíchejte sušený česnek, cibuli, uzenou papriku, chilli, sůl a černý pepř. Pomocí rukou (ujistěte se, že jsou čisté) koření štědře rozetřete po celém kuřeti.
  3. Okořeněné paličky vložte na 30-60 minut do chladničky, aby mělo koření čas působit.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na pečení vyložte alobalem.
  5. Před pečením nechte kuře 10-15 minut odležet, aby dosáhlo pokojové teploty.
  6. Kuřecí paličky položte na plech a nechte mezi jednotlivými paličkami trochu místa. Plech umístěte na prostřední rošt předehřáté trouby a pečte 35 minut.
  7. Snižte teplotu trouby na 180 °C.
  8. Vyjměte plech z trouby a potřete kuřecí stehna barbecue omáčkou. Vraťte stehna do trouby a pečte dalších 7-10 minut, poté plech z trouby vyjměte.
  9. Kuřecí stehna otočte a znovu potřete barbecue omáčkou. Vraťte do trouby a pečte dalších 7-10 minut.
  10. Ihned podávejte a pochutnejte si.

Recept na BBQ křídla

Bez křídel se neobejde žádný herní večer, předkrm nebo piknik. Sladká nebo slaná, jemná nebo pikantní, nebo dokonce medová česneková křidélka jsou tou nejlepší svačinkou. Připravíte je za pár minut a dostanete je horké a šťavnaté s pikantní lepkavou BBQ omáčkou.

Ingredience na BBQ křídla

  • 1 kg kuřecích křídel bez špiček
  • 1 a ½ lžíce mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl a pepř podle chuti

Na omáčku

  • ⅔ hrnku barbecue omáčky
  • ½ lžíce srirachy
  • 2 stroužky mletého česneku

Postup na BBQ křídla

  1. Předehřejte troubu na 210 °C.
  2. Velký plech vyložte pečicím papírem.
  3. Křídla osušte papírovou utěrkou. Promíchejte je s moukou, práškem do pečiva, solí a pepřem.
  4. Křídla položte na připravený plech a pečte 15 minut. Obraťte a pečte dalších 15 minut.
  5. Mezitím v malé misce smíchejte BBQ omáčku, srirachu a česnek. Odložte stranou.
  6. Vyjměte křídla z trouby a zapněte troubu na 230 °C.
  7. Křídla potřete směsí BBQ omáčky a položte zpět na plech. Pečte 10-15 minut nebo dokud omáčka nezhoustne a nezhnědne. Křidélka 1-2 minuty opékejte od grilem.
Díky správné marinádě nemusí být ani kuřecí prsa vysušená.

Jak upéct kuře – jak dlouho se peče kuře

Dozlatova upečené kuře, kdo by ho neměl rád. Receptů existuje spoustu. Může být pikantně kořeněné, jemné po bylinkách, se slaninou, či s asijským nádechem.

Kuře je velmi oblíbeným pokrmem a někdy na něj zkrátka přijde chuť bez varování. Pokud je to zrovna váš případ, počítejte s tím, že kuře se peče v troubě alespoň 45 minut. Před přípravou drůbeže tedy nejprve zapněte troubu a předehřejte ji na 180 stupňů.

Mezitím si připravte kuře do pekáčku a okořeňte jej dle chuti. Poté vložte kuře do trouby a pečte 45–50 minut. Snažte se pečení neuspěchat. Přeci jen toužíte po dokonale propečeném a šťavnatém kuřeti, a takový proces si žádá špetku trpělivosti.

Ingredience

  • 1 lžička soli
  • voda
  • 1 lžička sladké papriky, promíchané s olejem
  • 1 celé kuře
  • koření dle chuti (např. grilovací koření, provensálské bylinky, kmín atd.)

Postup

  1. Kuře omyjeme a osušíme, aby se udělala kůrčička a vetřeme sůl do kůže i dovnitř.
  2. Pečeme v otevřeném pekáčku či ohnivzdorné misce na roštu, případně na 6 zkřížených špejlích (aby se spodní kůže nedotýkala pekáče) 30 minut na 180-200 °C podle trouby.
  3. Pak pečeme dalších 30 minut na 200-250 °C a poléváme výpekem s vodou.
  4. Kuře vyndáme a celé pomažeme paprikou v oleji, aby bylo krásně červené. Dopečeme dalších 15 minut a necháme před porcováním stát 5-8 minut, aby se šťávy vstřebaly.
  5. Během této doby do slitého výpeku přidáme trochu kuřecího vývaru, nalijeme na pánvičku a trochu povaříme, případně přikořeníme kmínem nebo bazalkou nebo tymiánem nebo jakýmkoliv kořením podle vaší chuti.
Pečená křídla doplňte vaším oblíbeným dipem a užijte si večer s přáteli.

Kuře ala kachna – recept

Od pečení celého kuřete už je jen krůček k receptu kuře ala kachna, která se hodí na víkendovou hostinu. Potřebujete jen kuře, zelí, sůl a kmín. Tento osvědčený recept vás mile překvapí svou chutí i jednoduchostí přípravy.

Ingredience na kuře ala kachna

  • 1 celé kuře
  • 2 sklenice sterilovaného zelí
  • kmín celý
  • sůl

Postup na kuře ala kachna

  1. Zelí vysypeme do pekáče a rozprostřeme do rovnoměrné vrstvy.
  2. Kuře naporcujeme na jednotlivé části a důkladně je osolíme a okmínujeme ze všech stran.
  3. Takto připravené kuře vložíme do pekáče a mírně vtlačíme do zelí. Pekáč vložíme do trouby rozpálené na 190 °C a pečeme asi 70 minut.
  4. Jako příloha se hodí knedlíky nebo bramborové lokše.

Pečené kuře je nejen chutné, ale má také řadu zdraví prospěšných účinků, protože je zdrojem bílkovin a dodává základní vitaminy skupiny B, hořčík a zinek.

Navíc se snadno připravuje a lze ho podávat s různými přílohami a omáčkami. Zkuste zařadit pečené kuře do svého týdenního jídelníčku a určitě potěšíte chuťové pohárky své rodiny.

Pečené kuře je rychlé, snadné a relativně levné, navíc plné chuti a zdravých ingrediencí. Je ideální pro jakoukoli večeři během všedního dne nebo zvláštní rodinné setkání a nabízí nekonečné množství chuťových kombinací.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang