Tento klasický salát Caesar se snadnou domácí zálivkou jistě potěší každého.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Počet porcí: 4-6
Ingredience
- 1/2 šálku extra panenského oleje + na potření
- 4 mleté stroužky česneku
- 1 bageta nakrájená na tenké plátky
- 1/4 šálku čerstvé citrónové šťávy nebo dle chuti
- 120 g nastrouhaného parmezánu
- 1 lžička sardelové pasty nebo 1-2 mleté sardelky
- 2 velká vejce
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře nebo dle chuti
- 1/2 lžičky soli nebo dle chuti
- 4-6 malých hlávek římského salátu, opláchnutých, osušených a zbavených zvadlých vnějších listů
Postup
- Ve velké míse smícháme olivový olej a česnek. Necháme alespoň 30 minut odstát.
- Zatímco česnek odpočívá, připravíme se krutóny. Plátky bagety rozložíme na plech, potřeme je olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Pokud chceme, aby byly krutóny česnekové, namočíme je zlehka do česnekové směsi vytvořené v kroku jedna.
- Opékáme několik minut, dokud vršky lehce nezhnědnou. Vyjmeme a necháme vychladnout.
- Nyní si připravíme zálivku. Do směsi oleje a česneku přidáme mleté sardelky nebo sardelovou pastu a vejce. Šleháme, dokud nevznikne krémová hmota. Přidáme sůl, pepř a citrónovou šťávu. Vmícháme polovinu parmezánu. Ochutnáme a v případě potřeby přidáme další sůl, pepř nebo citrónovou šťávu. Citrón by měl dresink zvýraznit, ale ne přebít.
- Z hlávek římského salátu odtrhneme rukama kousky salátu. Přidáme je do zálivky a promícháme, dokud se neobalí. Přidáme zbytek parmezánu a opět promícháme.
- Z opečeného chleba nakrájíme nahrubo krutóny a přidáme je do salátu. Strouhanku, která vznikla při krájení chleba, můžeme dát také do salátu. Promícháme a podáváme ihned.
Tipy
- Nemáte-li zrovna po ruce sardelovou pastu či ančovičky, přidejte místo nich do zálivky lžičku worcesterové omáčky.
- Pokud se obáváme použití syrových vajec, můžete je nahradit několika lžícemi majonézy.