Carne Asada je mexický pokrm, jehož součástí je steak marinovaný v limetkové šťávě a směsi koření. V doslovném překladu znamená „grilované maso“, takže se steak tradičně griluje. Marináda na Carne Asada dodá vašemu steaku šťavnatost. Recept začíná 24hodinovou marinádou z citrusů a sóji, aby flank steak před grilováním nasál všechny lahodné a svěží chutě.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba vaření: 10 minut
- Dodatečný čas: 1 den a 10 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 1,5 kg flank steaku
- 3/4 šálku pomerančové šťávy
- 1/2 šálku citrónové šťávy
- 1/3 šálku limetkové šťávy
- 1 svazek nasekaného čerstvého koriandru
- 1/2 šálku sójové omáčky
- 4 mleté stroužky česneku
- 1 lžíce chilli
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce mletého černého pepře
- 1 lžička jemně nasekané konzervované papričky chipotle
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 šálku olivového oleje
Postup
- Ve velké skleněné nebo keramické míse smícháme pomerančovou, citrónovou a limetkovou šťávu na marinádu. Přidáme koriandr, sójovou omáčku, česnek, chilli, kmín, papriku, černý pepř, papričky chipotle a oregano a vše promícháme.
- Pomalu zašleháme olivový olej, dokud se dobře nespojí. Odebereme 1 šálek marinády, dáme ji do malé misky, přikryjeme ji plastovou fólií a uložíme do lednice, abychom ji mohli použít po upečení steaku.
- Položíme steak mezi dva silné plastové pláty na pevný a rovný povrch. Hladkou stranou paličky na maso pevně udeříme do steaku na tloušťku 0,6 cm. Po naklepání steaku propícháme steak vidličkou. Vložíme steak do marinády ve velké míse, přikryjeme a necháme marinovat v lednici po dobu 24 hodin.
- Když je steak připraven k přípravě, předehřejeme venkovní gril na středně vysoký žár a rošt lehce potřeme olejem.
- Vyjmeme steak z marinády a setřeseme přebytečnou marinádu. Zbytek marinády vyhodíme.
- Na předehřátém grilu opečeme steak do požadované propečenosti, asi 5 minut z každé strany pro medium-rare steak.
- Sundáme steak z grilu a nakrájíme ho na plátky napříč. Položíme ho na servírovací talíř a přelijeme uschovanou marinádou. Podáváme ihned.