Masový pokrm Carne Asada v marinádě – recept

GrilováníHlavní jídlaHovězí masoMarinádyMasoOmáčky a dipy

Carne Asada je mexický pokrm, jehož součástí je steak marinovaný v limetkové šťávě a směsi koření. V doslovném překladu znamená „grilované maso“, takže se steak tradičně griluje. Marináda na Carne Asada dodá vašemu steaku šťavnatost. Recept začíná 24hodinovou marinádou z citrusů a sóji, aby flank steak před grilováním nasál všechny lahodné a svěží chutě.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba vaření: 10 minut
  • Dodatečný čas: 1 den a 10 minut
  • Počet porcí: 12

Ingredience

  • 1,5 kg flank steaku
  • 3/4 šálku pomerančové šťávy
  • 1/2 šálku citrónové šťávy
  • 1/3 šálku limetkové šťávy
  • 1 svazek nasekaného čerstvého koriandru
  • 1/2 šálku sójové omáčky
  • 4 mleté stroužky česneku
  • 1 lžíce chilli
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce mletého černého pepře
  • 1 lžička jemně nasekané konzervované papričky chipotle
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 šálku olivového oleje

Postup

  1. Ve velké skleněné nebo keramické míse smícháme pomerančovou, citrónovou a limetkovou šťávu na marinádu. Přidáme koriandr, sójovou omáčku, česnek, chilli, kmín, papriku, černý pepř, papričky chipotle a oregano a vše promícháme.
  2. Pomalu zašleháme olivový olej, dokud se dobře nespojí. Odebereme 1 šálek marinády, dáme ji do malé misky, přikryjeme ji plastovou fólií a uložíme do lednice, abychom ji mohli použít po upečení steaku.
  3. Položíme steak mezi dva silné plastové pláty na pevný a rovný povrch. Hladkou stranou paličky na maso pevně udeříme do steaku na tloušťku 0,6 cm. Po naklepání steaku propícháme steak vidličkou. Vložíme steak do marinády ve velké míse, přikryjeme a necháme marinovat v lednici po dobu 24 hodin.
  4. Když je steak připraven k přípravě, předehřejeme venkovní gril na středně vysoký žár a rošt lehce potřeme olejem.
  5. Vyjmeme steak z marinády a setřeseme přebytečnou marinádu. Zbytek marinády vyhodíme.
  6. Na předehřátém grilu opečeme steak do požadované propečenosti, asi 5 minut z každé strany pro medium-rare steak.
  7. Sundáme steak z grilu a nakrájíme ho na plátky napříč. Položíme ho na servírovací talíř a přelijeme uschovanou marinádou. Podáváme ihned.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang