Hledáte nějaké jednoduché vegetariánské recepty? Připravte snadnou zeleninovou smaženou rýži. Využijete při ní spoustu zeleniny, zbytky rýže a vejce jako bílkoviny a je hotová za půl hodiny.
Chcete podávat jinou vydatnou a rychlou večeři bez masa, či bezmasý oběd pro děti? Inspirujte se našimi recepty z rýže bez masa – vyzkoušejte lehké recepty s rýží popsané níže v článku – houbové rizoto, smaženou rýži, dýňové rizoto a další. Rýži můžete také podávat s houbami, např. k úpravě Jidášova ucha, nebo k němu podávat plněné papriky.
Rýže, ryby a zelenina jsou také součástí jedné z nejvíce doporučovaných diet – a to středomořské. Ten, kdo vyznává středomořskou dietu se nazývá také jako pescetarián.
TIP: Můžete také připravit velice chutný kimchi recept plný vitamínů a dalších minerálních látek. Pokud nechcete použít klasickou bílou rýži, divoká rýže vám může váš pokrm ozvláštnit. Přečtěte si také, jak dlouho vařit rýži.
Recepty z rýže bez masa – vegetariánské recepty s rýží
Pokud hledáte nějaké chutné jednoduché vegetariánské recepty s rýží, pak jste na správném místě. Jestli s vegetariánstvím začínáte nebo jste prostě jen připraveni jíst méně masa, tyto recepty se vám budou hodit.
Bezmasá jídla z rýže – Smažená rýže – recept
Smažená rýže je známá tím, že je plná vajec a nejrůznějších druhů masa a mořských plodů, takže pro vegetariány a vegany je těžko stravitelná. Tento pokrm je pro ně ideální. Tento vegetariánský recept obsahuje hodně zeleniny a hnědou rýži. Můžete ho doplnit jednoduchou omáčkou k rýži.
Smažená rýže – ingredience:
- 1 a 1/2 lžičky + 2 lžíce avokádového oleje
- 2 rozšlehaná vejce
- 1 malá bílá cibule nakrájená najemno
- 2 střední mrkve nakrájené najemno
- 2 šálky další zeleniny nakrájené na velmi malé kousky pro rychlou přípravu (např. hrášek, chřest, brokolici, zelí či papriku)
- 1/4 lžičky soli nebo dle chuti
- 1 lžíce mletého nebo nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 velké mleté stroužky česneku
- špetka červených pepřových vloček
- 2 šálky vařené hnědé rýže
- 1 šálek špenátu nebo baby kapusty (volitelné)
- 3 zelené cibulky nakrájené nadrobno
- 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky
- 1 lžička opečeného sezamového oleje
- chilli-česneková omáčka pro servírování (volitelné)
Smažená rýže – postup:
- Velkou litinovou nebo nerezovou pánev zahřejte na středním plameni, dokud se během několika sekund neodpaří několik kapek vody. Ihned přidejte 1 a 1/2 lžičky oleje a zahýbejte pánví, aby bylo pokryté celé dno.
- Přidejte míchaná vejce a opět otáčte pánví tak, aby bylo pokryté celé dno. Vařte, dokud nejsou lehce ztuhlá, a v průběhu vaření je obraťte nebo zamíchejte.
- Vejce přendejte do mísy a pánev vytřete stěrkou.
- Vraťte pánev na oheň a přidejte 1 lžíci oleje. Přidejte cibuli a mrkev a za častého míchání vařte 3-5 minut, dokud cibule nezprůsvitní a mrkev nezměkne.
- Přidejte zbývající zeleninu a sůl. Za občasného míchání pokračujte ve vaření (nemíchejte příliš často, jinak zelenina nebude mít šanci na okrajích zezlátnout), dokud nebude zelenina uvařená a nezezlátne, tedy ještě asi 3-5 minut. Mezitím hranou špachtle nebo lžící rozdělte míchaná vejce na menší kousky.
- Přeneste obsah pánve do mísy s uvařenými vejci.
- Vraťte pánev na oheň se zbývající 1 lžící oleje. Přidejte zázvor, česnek a vločky červeného pepře a za stálého míchání vařte asi 30 sekund, dokud se nerozvoní. Přidejte rýži a vše promíchejte. Za občasného míchání vařte asi 3-5 minut, dokud není rýže horká a nezačíná na okrajích zlátnout.
- Přidejte další zeleninu, zelenou cibulku a promíchejte. Přidejte uvařenou zeleninu, vejce a znovu promíchejte.
- Odstavte pánev z ohně a vmíchejte tamari nebo sójovou omáčku a sezamový olej.
- Rozdělte do misek a ihned podávejte. Pokrm můžete doplnit o chilli-česnekovou omáčku.
TIP: I česká kuchyně nabízí bezmasé smažené jídlo a je to tradiční smažený sýr.
Vegetariánské rizoto – dýňové rizoto vegan – recept
Připravte si toto nejlepší rizoto bez masa, které je krémové a skvěle zasytí.
Dýňové rizoto vegan – ingredience:
- 750 g máslové dýně (nebo jiné pevné dýně)
- 45 ml olivového oleje, rozděleného na 3 lžíce
- 1 hlavička česneku + 3 stroužky česneku
- 10 listů šalvěje
- 1 velká cibule nakrájená na drobné kostičky
- 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 35 g bílé miso pasty
- 3 polévkové lžíce výživného droždí (nepovinné)
- 300 g rýže na rizoto
- 180 ml veganského bílého vína
- sůl a černý pepř podle chuti
- 60 ml veganské smetany, nebo 12 g kešu másla v 60 ml vody (nepovinné)
- 15 ml kvalitního balzamikového octa nebo citronové šťávy (nepovinné)
Dýňové rizoto vegan – postup:
- Rozehřejte troubu na 220 °C.
- Nakrájejte dýni na kostičky a obalte ji v 15 ml olivového oleje. Lehce ji okořeňte a rozprostřete na plech.
- Odřízněte horní část hlavičky česneku, pokapejte ji ½ lžící olivového oleje a celou ji zabalte do dvou vrstev mastného pečicího papíru a položte na plech vedle dýně.
- Po 20 minutách dýni promíchejte a zkontrolujte česnek. Pokud je česnek hotový (měkký), vyjměte ho z trouby. Pokračujte v pečení, dokud dýně nezměkne a lehce neztmavne – dalších 10 minut.
- V hrnci se silným dnem rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte lístky šalvěje a nechte je 30-45 sekund na rozpáleném oleji. Jakmile jsou hotové (ztmavnou a ztuhnou), vylovte je a položte na kousek kuchyňského papíru a dejte stranou.
- Do oleje ochuceného šalvějí přidejte nakrájenou cibuli. Smažte na mírném ohni, dokud nezprůsvitní, a občas promíchejte.
- V samostatném hrnci ohřejte zeleninový vývar. Vezměte kapku teplého vývaru a nalijte ho do samostatné misky s miso pastou a droždím. Smíchejte je dohromady, dokud nezískáte hladkou směs bez hrudek, a pak ji přidejte zpět do hlavního hrnce. Dobře promíchejte. Tento vývar udržujte horký.
- Jakmile je cibule průsvitná, přidejte nasekané stroužky česneku a opět lehce okořeňte. Za častého míchání smažte, dokud nezměkne (asi 2 minuty).
- Přimíchejte rýži a za častého míchání ji několik sekund smažte.
- Poté přidejte víno a rýži pořádně promíchejte, aby se nepřichytila k pánvi. Než přidáte první malou porci horkého vývaru (asi 60 ml), nechte víno zcela vyvařit.
- Vývar přidávejte po malých dávkách, dokud ho rýže zcela nevstřebá, a teprve potom přidejte další porci. Nezapomeňte rýži často míchat, aby se aktivoval škrob, díky čemuž vznikne krémové rizoto.
- Jakmile je dýně z trouby, přendejte asi 150 g pečené dýně, stroužky česneku a šálek vody do mixéru. Rozmixujte do hladka. Poté do ní přidejte zbytek vývaru a celou ji zahřejte, než ji po částech přidáte do rizota.
- Pokračujte v přidávání tekutiny (nemusíte ji potřebovat všechnu) k rýži, dokud nebude rýže téměř uvařená. Ke konci množství tekutiny snižujte, protože chcete, aby byla rýže správně uvařená – měkká, ale trochu na skus a také správné konzistence.
- Jakmile je rýže al dente, vmíchejte veganskou smetanu, dolaďte koření a přidejte trochu balzamikového octa, pokud máte rádi kyselost. Vypněte oheň, pánev zakryjte a nechte rizoto 3-5 minut odpočívat.
- Rizoto rozdělte do misek, navrch dejte opečenou máslovou dýni a nadrobené lístky šalvěje.
Bezmasý oběd pro děti – nejlepší rizoto bez masa – recept
Chutný, rychlý a snadný recept na zeleninové rizoto. Hotové za pouhých 20 minut a je to ideální bezmasý oběd pro děti nebo rychlá večeře bez masa. Zeleninu lze zcela vyměnit podle toho, co máte zrovna po ruce, hodí se čerstvá i mražená.
Bezmasý oběd pro děti – ingredience:
- ½ zelené papriky
- ½ červené papriky
- ½ žluté papriky
- 1 malá mrkev
- 1 červená cibule
- 2 lžíce mraženého hrášku
- 2 kostky zeleninového vývaru
- 700 ml vroucí vody
- 250 g rýže na rizoto
- 1 lžíce másla
- 50 g strouhaného sýra (parmezán, čedar atd. a trochu navíc na posypání)
Bezmasý oběd pro děti – postup:
- Všechnu zeleninu (kromě hrášku) nakrájejte na malé kousky.
- Rozpusťte kostky bujónu ve džbánu s vroucí vodou a tento džbán mějte hned vedle vařiče.
- Na velké pánvi nebo ve woku rozehřejte trochu oleje. Přidejte rýži na rizoto a jemně ji 2-3 minuty smažte, dokud rýže nezačne měnit barvu a nebude zcela obalená v oleji. Nezapomeňte rýži stále míchat, aby se nepřipálila.
- K rýži přidejte postupně naběračku vývaru. Tekutiny by mělo být právě tolik, aby pokryla rýži, ale neměla by v ní plavat. Jakmile začne rýži docházet tekutina, přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte, dokud není rýže uvařená. Nebojte se, že nespotřebujete všechnu tekutinu nebo že budete muset přidat trochu navíc. Zjistila jsem, že množství se může při každé přípravě lišit.
- Mezitím uvařte zeleninu, jakou máte rádi. Můžete ji smažit, vařit nebo vařit v páře.
- Když je rýže uvařená a všechen vývar se vstřebal, přidejte máslo a sýr a pořádně promíchejte. Nakonec přidejte zeleninu a znovu promíchejte.
- Ihned podávejte.
Lehké recepty s rýží – dietní rizoto houbové
Houbové rizoto je krémový italský rýžový pokrm s velkým množstvím hub. Vegetariánské jídlo, které můžeme zařadit mezi bezmasá jídla z rýže. Není složité, jen vyžaduje pozornost, protože je třeba pomalu vmíchat vývar, nechat ho vstřebat, ještě trochu vmíchat a opakovat, dokud není měkký. Použít můžete i portobello žampiony, hříbky, nebo shiitake.
Dietní rizoto – ingredience:
- 2 šálky Baby Bella (crimini) žampionů, nakrájených na plátky
- 1 stroužek česneku nakrájený na kostičky
- 2 šálky rýže arborio
- 1 lžička olivového oleje
- 3 lžičky másla
- 2 šalotky, mleté
- 1 šálek bílého vína
- 8 šálků odtučněného zeleninového vývaru nebo bujónu, případně kuřecího vývaru
- Sůl a pepř
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 4 lžíce nasekané petrželky
Dietní rizoto – postup:
- Vývar zahřejte v malém hrnci a udržujte na mírném ohni.
- Ve středně velké těžké pánvi na omáčku osmahněte česnek na 1 lžíci olivového oleje. Přidejte houby, sůl a pepř a vařte 1 minutu. Přidejte 1/2 šálku vývaru nebo bujónu a nechte houby vařit asi 4 minuty. Odstavte.
- Do pánve přidejte máslo a nastavte plamen na středně nízkou teplotu. Přidejte šalotku a smažte ji asi 1 minutu.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud se dobře nepropeče a nezprůsvitní, asi 2 minuty.
- Přidejte víno, sůl a pepř a dobře promíchejte, dokud se nevstřebá do rýže.
- Naberte 1 šálek vývaru do rýže a míchejte, dokud se všechen vývar nevstřebá, přidejte další naběračku a pokračujte v přidávání a míchání, dokud se všechen vývar nevstřebá, asi 20-25 minut. Že je rizoto hotové, poznáte podle toho, že střed rýže už není bílý.
- Přidejte houby, parmazán a petrželku, dobře promíchejte a podávejte.