Cukrové polevy a glazury jsou tím, co dává dezertům ten poslední dotek elegance a chuťového zážitku. Jsou to tajemné ingredience, které mohou zdobit dorty, muffiny, sušenky a koláče, a přeměnit je v nádherná díla uměleckého pečení.

V našem článku vám představíme různé recepty na cukrové polevy a glazury, které jsou jednoduché na přípravu a přesto zaručeně vás dostanou chutí i vzhledem. Připravte se na dobrodružství v cukrářské říši, kde se sladké sny stávají realitou. Polevy můžete využít pro zdobení zdravých muffinů, ovocného dortu nebo nejrůznějších zdravých dortů.

Pro každého vášnivého pekaře nebo cukráře je výběr správné cukrové polevy či glazury klíčovým faktorem při dokončení pečeného pokrmu. Cukrové polevy nejen zdobí dezerty, ale také jim dodávají unikátní chuť a konzistenci.

Bez ohledu na to, zda jste začátečníkem nebo zkušeným cukrářem, máme pro vás recepty, které vám umožní experimentovat s různými chutěmi, barvami a texturami. Od klasických polev po krémové glazury a syté karamelové omáčky, najdete zde inspiraci pro každou příležitost.

TIP: Vyzkoušejte také čokoládovou ganache nebo vanilkovou polevu.

Cukrarska poleva
Cukrářskou polevu můžete použít například na domácí bábovku.

Cukrářská poleva – čím zdobit perníčky

Cukrové polevy a glazury jsou skvělým způsobem, jak přidat do vašich dezertů další vrstvu lahodnosti. Můžete je použít k zakrytí dortů a koláčů, k potažení sušenek nebo dokonce k vytvoření uměleckých zdobení na dortech.

Množství variant cukrových polev a glazur je nekonečné – od klasických polev z práškového cukru a vody po luxusní čokoládové glazury nebo lesklé zrcadlové polevy.

Naše recepty vám ukážou, jak snadno můžete tyto lahodné pokrmy připravit a dát svým dezertům to pravé závěrečné třešničky na dortu.

Královská glazura – glazura na perníčky – recept

Cukrářská glazura, často nazývaná také jako krém na zdobení, je základní ingrediencí pro vytváření krásných a lahodných dortů, muffinů a koláčů. Tato jednoduchá glazura přidává sladkou, lesklou vrstvu na dezerty a umožňuje kreativitu při zdobení.

Naučte se, jak připravit vlastní cukrářskou glazuru a zpříjemněte si domácí pečení.

Ingredience na glazuru na perníčky

  • 2 šálky práškového cukru (cca 250 g)
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžíce světlého kukuřičného sirupu nebo glukózy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
  • barevné potravinářské barvy (podle potřeby pro zdobení)

Postup na glazuru na perníčky

  1. Do misky prosijte práškový cukr, aby byl bez hrudek.
  2. Přidejte horkou vodu a světlý kukuřičný sirup (nebo glukózu) do misky s práškovým cukrem.
  3. Začněte míchat směs lžící až do dosažení hladké a lesklé konzistence. Pokud je glazura příliš tlustá, přidejte trochu více horké vody; pokud je příliš řídká, přidejte více práškového cukru.
  4. Pokud chcete dodat glazuře chuť vanilky, přidejte vanilkový extrakt a důkladně promíchejte.
  5. Pokud plánujete použít barevnou glazuru, přidejte několik kapek potravinářské barvy podle vašeho výběru a opět dobře promíchejte.
  6. Hotovou glazuru můžete ihned použít k pokrytí dortů nebo muffinů. Nechte ji ztuhnout a zaschnout, než začnete s dalším zdobením.

Poleva na cukroví – cukrářská poleva – recept

Tato cukrová poleva na sušenky zaschne a barvy zůstanou stále zářivé. Vyberte si libovolné množství různých potravinářských barviv.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Počet porcí: 12 sušenek

Ingredience na polevu na cukroví

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 lžičky mléka
  • 2 lžičky lehkého kukuřičného sirupu
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu
  • různá potravinářská barviva

Postup na polevu na cukroví

  1. V malé misce smícháme moučkový cukr a mléko dohladka. Zašleháme kukuřičný sirup a mandlový extrakt, dokud není poleva hladká a lesklá.
  2. Pokud je poleva příliš hustá, přidáme více kukuřičného sirupu. Pokud je naopak příliš řídká, přidáme více cukru.
  3. Rozdělíme polevu do samostatných misek a do každé přidáme různobarevné potravinářské barvivo v požadované intenzitě.
  4. Sušenky namočíme nebo je obarvíme štětcem.

Tipy

  • Pro složitější vzory nalijte polevu do cukrářských kornoutů opatřených špičkami na zdobení. Okraje sušenek obkreslete polevou. Polevu uprostřed rozetřete pomocí párátka.
  • Polevu nechte ztuhnout při pokojové teplotě.
  • Samostatnou cukrovou polevu můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny. Se studenou polevou se špatně pracuje, proto ji před použitím nechte odstát na pokojovou teplotu.
  • Sušenky s polevou skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 2 týdny, před tím se však ujistěte, že je poleva ztuhlá. Skládáte-li je na sebe, vložte mezi jednotlivé vrstvy pečící papír, aby se sušenky nepřilepily k sobě.
Cukrova poleva
Správně připravená poleva je ozdobou každých perníčků.

Poleva na větrníky – citronová poleva na věnečky – recept

Citronová poleva dodává dezertům svěžest a osvěžující kyselinku, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Tato poleva je ideálním doplňkem k větrníkům a věnečkům, které patří mezi oblíbený dezert v mnoha domácnostech. Naučte se, jak jednoduše připravit citronovou polevu a přeměnit vaše pečivo na lahodný zážitek.

Ingredience na polevu na větrníky

  • 1 šálek práškového cukru
  • 2 lžíce čerstvého citronového džusu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 až 2 lžičky horké vody (podle potřeby)

Postup na citronovou polevu na věnečky

  1. Do misky prosijte práškový cukr, aby byl bez hrudek.
  2. Přidejte čerstvý citronový džus a citronovou kůru.
  3. Začněte míchat směs, dokud nezískáte hladkou a lesklou konzistenci. Pokud je poleva příliš tlustá, postupně přilijte 1 až 2 lžičky horké vody a důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  4. Hotovou citronovou polevu můžete ihned použít k potažení větrníků nebo věnečků.
  5. Nechte polevu ztuhnout na pokrmených dezertech, než začnete s podáváním.

Tato citronová poleva přidá svěžest a lahodnou kyselinku k vašim větrníkům a věnečkům. Je rychlá a jednoduchá na přípravu a určitě oslní vaše chuťové buňky. Užijte si sladké dobroty s nádechem citronové svěžesti.

Recept na sušenky – máslové sušenky

Máslové sušenky jsou klasickým dezertem, který nikdy nevyjde z módy. Tyto krásně křehké a nadýchané sušenky s bohatou chutí másla jsou jednoduché na přípravu a zaručeně vás dostanou svou lahodností. Ideální jako doprovod k odpolednímu čaji nebo jako sladký závěr každého jídla.

Ingredience na máslové sušenky

  • 1 šálek (2 tyčinky) másla, měkkého
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/2 šálku jemně nasekaných ořechů nebo čokoládových kapek (volitelné)

Postup na máslové sušenky

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte měkké máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Mixujte směs dohladka a krémové konzistence.
  3. Postupně přidávejte hladkou mouku a špetku soli. Míchejte, dokud se všechny ingredience spojí a vytvoří těsto.
  4. Pokud se rozhodnete přidat ořechy nebo čokoládové kapky, přidejte je nyní a jemně je vmíchejte do těsta.
  5. Z těsta vytvarujte menší kuličky (velikost podle vašeho výběru) a položte je na připravený plech. Mezi kuličkami ponechte dostatečný prostor, protože se sušenky během pečení rozšíří.
  6. Sploštejte každou kuličku vidličkou nebo dlaní.
  7. Pečte sušenky v předehřáté troubě po dobu 10-12 minut, nebo dokud nezačnou okraje zlatě hnědě hnědnout.
  8. Vyjměte sušenky z trouby a nechte je chvíli vychladnout na plechu. Poté je přesuňte na mřížku, aby zcela vychladly a ztuhnuly.
  9. Po vychladnutí si můžete své máslové sušenky vychutnat k odpolednímu čaji nebo jako sladký zákusek kdykoli budete mít chuť.

Bílá poleva na cukroví – bílá poleva na dort – recept

Bílá poleva je všestrannou ingrediencí v cukrářství, která dodává dezertům elegantní vzhled a lehkou sladkost. Tato poleva je ideální pro ozdobení dortů, sušenek, vánočního cukroví a mnoha dalších sladkých dobrot. Naučte se, jak připravit vlastní bílou polevu, která zaručeně zvýší atraktivitu a chuť vašich dezertů.

Ingredience na bílou polevu na cukroví

  • 2 šálky práškového cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • barevné potravinářské barvy (volitelné, pro zdobení)

Postup na bílou polevu na cukroví

  1. Do misky prosijte práškový cukr, aby byl bez hrudek.
  2. Přidejte horkou vodu a vanilkový extrakt do misky s práškovým cukrem.
  3. Začněte míchat směs lžící až do dosažení hladké a lesklé konzistence. Pokud je poleva příliš tlustá, přidejte trochu více horké vody, pokud je příliš řídká, přidejte více práškového cukru.
  4. Pokud plánujete použít barevnou polevu, přidejte několik kapek potravinářské barvy podle vašeho výběru a opět dobře promíchejte.
  5. Hotovou bílou polevu můžete ihned použít k potažení dortů nebo cukroví.
  6. Nechte polevu ztuhnout na pokrmených dezertech, než začnete s podáváním.
Jogurtová poleva
Bílá poleva se bude skvěle vyjímat i na muffinech.

Různé druhy polev a glazur mohou vaše dezerty proměnit v pravé kulinářské umění, které nejen potěší chuťové buňky, ale také oči. Bez ohledu na to, zda jste začátečníkem nebo zkušeným cukrářem, můžete díky našim receptům experimentovat s různými chutěmi a zdobením.

Cukrové polevy a glazury jsou jakýmsi tajemstvím, které vám umožní dát vašim dezertům to poslední, dokonalé zakončení. Nechte se inspirovat našimi recepty a zkuste si připravit polevu nebo glazuru, která bude dokonalým doplňkem k vašim dortům, muffinům, sušenkám a dalším sladkým dobrotám.

Ať už zvolíte tradiční recepty, nebo se rozhodnete experimentovat s různými přísadami a barvami, věříme, že se vám podaří vytvořit dezerty, které potěší nejen vás, ale i vaše rodina a přátelé. Sladké dobroty jsou totiž jedním z těch mála radostí, které můžeme sdílet s ostatními. Buďte kreativní a nezapomeňte si dopřát čas na sladké mlsání a radost ze sdíleného jídla.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang