Bešamelová omáčka je krémová francouzská bílá omáčka, která se používá v mnoha pokrmech od lasagní, přes zapečený květák s bešamelem až po musaku. Může dodat bohatost těstovinám a masovým i zeleninovým pokrmům, které potřebují extra šťávu. Tento recept na bešamelovou omáčku je rychlý a snadný.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Doba vaření: 35 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 1 litr
Ingredience
- 5 lžic másla
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1 l mléka
- 1 lžička soli nebo dle chuti
- 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Postup
- Máslo rozpustíme ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidáme mouku a zašleháme ji do rozpuštěného másla dohladka. Vaříme a mícháme asi 7 minut, dokud mouka nezíská světle zlatavou, pískovou barvu.
- Zvýšíme teplotu na středně vysokou a pomalu přiléváme mléko, dokud nezhoustne jíškou. Přivedeme k mírnému varu, pak snížíme teplotu na středně nízkou, a pokračujeme ve vaření 10-20 minut, dokud mouka nezměkne a neztratí zrnitou chuť.
- Dochutíme solí a muškátovým oříškem.
Tipy
- Bešamelová omáčka je nejlepší, když se spotřebuje ihned po uvaření, ale v dobře uzavřené nádobě ji můžete uchovávat v ledničce až 3 dny. Pokud je směs příliš hustá, ohřejte ji opatrně na sporáku a přilijte další mléko či smetanu.
- Chcete-li bešamel zamrazit, rozdělte omáčku do odolných sáčků do mrazáku, kde vydrží až 6 měsíců. Před opětovným ohřevem ji nechte rozmrazit v lednici.