Tyto smažené fazole jsou vynikající a rychlé na přípravu. Navíc patří mezi ty jednoduché recepty z fazolí. Použijte fazole z konzervy a jsou hotové za 25 minut. Jsou zdravé, veganské a bezlepkové. Z receptu získáte 2,5 šálku smažených fazolí.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 15 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 šálku jemně nakrájené žluté nebo bílé cibule
- 1/4 lžičky jemné mořské soli
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 2 plechovky propláchnutých a scezených fazolí pinto
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce limetkové šťávy dle chuti
Postup
- Ve středně velkém hrnci na středním ohni zahřejeme olivový olej, dokud se nezačne třpytit. Přidáme cibuli a sůl. Za občasného míchání vaříme 5-8 minut, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní.
- Přidáme česnek, chilli a kmín. Za stálého míchání vaříme asi 30 sekund, dokud se nerozvoní. Přilijeme okapané fazole a vodu. Promícháme, přikryjeme a vaříme 5 minut.
- Snížíme teplotu na minimum a sundáme pokličku. Štouchadlem na brambory nebo hřbetem vidličky rozmačkáme alespoň polovinu fazolí, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Fazole vaříme za častého míchání odkryté ještě 3 minuty.
- Odstavíme hrnec z ohně a vmícháme koriandr a limetkovou šťávu. Ochutnáme a v případě potřeby přidáme více soli a limetkové šťávy. Pokud se nám fazole zdají suché, přidáme velmi malou kapku vody a promícháme.
Tipy
- Pinto fazole můžete nahradit např. černými fazolemi.
- Smažené fazole jsou zdravou přílohou k jakémukoli mexickému jídlu, např. k tortillovým chipsům. Použít je můžete také jako náplň do tacos, enchilady, burritos či quesadilly.
- Pro ještě lepší chuť přidejte papriku libovolné barvy nebo jalapeňo papričku, která dodá fazolím na pikantnosti.