Tento přirozeně slazený recept na pečené ovesné vločky obsahuje borůvky (nebo jakékoliv jiné ovoce, které chcete), zdravé ovesné vločky, ořechy a hřejivé koření. Můžete si je upéct hned a ovesnou kaši si vychutnávat po zbytek týdne. Z receptu získáte 6-8 porcí.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 40 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 6-8
Ingredience
- 2/3 šálku nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- 2 šálky ovesných vloček
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jemnozrnné mořské soli nebo 1/2 lžičky běžné kuchyňské soli
- 1/4 mletého muškátového oříšku
- 1 a 3/4 šálku mléka dle výběru (mandlové, kokosové, ovesné, kravské apod.)
- 1/3 šálku javorového sirupu nebo medu
- 2 velká vejce
- 3 lžíce rozpuštěného nesoleného másla nebo kokosového oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 půllitr čerstvých nebo mražených borůvek nebo 2 a 1/2 šálku vámi preferovaného ovoce
- 2 lžičky cukru (volitelné)
- bílý jogurt nebo šlehačka k podávání
Postup
- Předehřejeme troubu na 190 °C. Vymažeme čtvercovou zapékací mísu. Jakmile se trouba předehřeje, nasypeme ořechy na plech s okrajem. Opékáme 4-5 minut dokud se nerozvoní.
- Ve středně velké míse smícháme ovesné vločky, opražené ořechy, skořici, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek. Prošleháme a spojíme.
- V menší misce smícháme mléko, javorový sirup nebo med, vejce, polovinu másla nebo kokosového oleje a vanilku. Šleháme, dokud se nespojí. Pokud používáme kokosový olej, ten při kontaktu se studenými přísadami utuhne, takže misku krátce ohřejeme v mikrovlnné troubě, dokud se kokosový olej opět nerozpustí.
- Asi 1/2 šálku ovoce si vyhradíme na posypání zapečených ovesných vloček a zbývající ovoce rovnoměrně rozložíme na dno zapékací misky (mražené ovoce není třeba rozmrazovat). Ovoce pokryjeme suchou směsí ovesných vloček a poté ho pokapeme mokrými přísadami.
- Pohybujeme zapékací mísou, aby se mléko dostalo dolů přes ovesné vločky, a pak jemně poklepeme na suché ovesné vločky, které v ní zůstaly.
- Nahoru rozprostřeme zbývající ovoce. Pokud chceme, aby byly sladké a křupavé, posypeme je cukrem.
- Pečeme 42-45 minut (v případě mraženého ovoce 45-50 minut), dokud není povrch pěkně zlatavý. Upečenou ovesnou kaši vyjmeme z trouby a necháme ji několik minut vychladnout. Před podáváním ji pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.
- Podáváme tak, jak je, nebo s přílohami dle vlastního výběru (např. jogurt či šlehačka).
Tipy
- Skladování. Přikrytá ovesná kaše vydrží v ledničce 4-5 dní. Před podáváním stačí jednotlivé porce ohřát v mikrovlnné troubě.
- Bezlepková varianta. Ujistěte se, že používáte certifikované bezlepkové ovesné vločky.
Lze připravit i ovesnou kaši pro miminka.