Tohle je jeden z nejjednodušších receptů na světě. Všechny dezerty zkrátka nemusí být nutně složité, aby byly skvělé – naopak. Často je jejich kouzlo právě v jejich jednoduchosti. Takové jsou dezerty řídící se generacemi ověřeným moudrem, že v jednoduchosti je krása. Je to naprostá pravda. Stvořit něco dokonalého z mála surovin, je v mnoha ohledech daleko větší umění. 

A tenhle britský vynález, lehoučký pohár Eton mess, je toho důkazem. Je zkrátka geniální. Obsahuje jenom 3 základní složky – křupavé sněhové pusinky, nadýchanou šlehačku a šťavnaté ovoce. V originále jsou to voňavé jahody. Rozhodně stojí za to vyzkoušet i tuto původní verzi.

Do poháru lze použít maliny mražené a na ozdobu čerstvé. I pusinky se dají koupit hotové, a tím ještě urychlit přípravu pohárů, ovšem domácím pusinkám se jen tak něco nevyrovná. Na procesu jejich přípravy je cosi hluboce uklidňujícího. 

Jednoduchý a oku lahodící dezert Eton Mess je jako stvořený pro zvláštní příležitost, třeba na oslavu svátku svatého Valentýna. Kdo na lžičku nabere kousek pusinky, malinové pyré a šlehačku, vznese se do nebeských výšin. 

Malinový Eton mess příprava

Příprava lahodného dezertu je snadná a časově nenáročná. Zvládnou jej i začínající kuchtíci a výsledek si nezadá s profesionálními efektními výrobky od mistrů kuchařů.

Ingredience (na 4 poháry):

Pusinky:

  • 125 g krupicového cukru
  • 2 bílky

Malinové pyré:

  • 300 g čerstvých nebo mražených malin
  • 1 lžička cukru (moučkového v případě čerstvých malin, krupicového v případě mražených)

Na dokončení:

  • 300 ml smetany ke šlehání (33 nebo 40 % tuku)
  • 1/4 vanilkového lusku

Na ozdobu:

  • čerstvé maliny

Postup:

  1. Do trouby předehřáté na 100°C umístit plech s nižším okrajem vyloženým pečicím papírem. Bílky a cukr vložit do čisté mísy. Cukr by se měl zcela rozpustit za ručního šlehání nad vodní lázní. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky.
  2. Hotový sníh stříkat na plech skrze cukrářský sáček s otevřenou špičkou s ostrými zuby. Plech poté přijde do trouby a suší se 2 hodiny. Poté pusinkám prospěje ještě hodinu chladnout v pootevřené troubě. Aby nezvlhly, je dobré je vložit do neprodyšné nádoby.
  3. Čerstvé maliny rozmačkat a případně propasírovat přes jemné síto a osladit. Mražené maliny nasypat do hrnce, přidat cukr a krátce povařit, poté je rozmačkat, a volitelně propasírovat přes jemné síto a nechat vychladnout.
  4. Smetanu vyšlehat do tuha a vmíchat do ní vanilku.
  5. Do poháru postupně vrstvit malinové pyré, pusinky (nejlepší jsou nalámané, ty pěkné na ozdobu) a vanilkovou šlehačku. Pohár dokončit šlehačkou a ozdobit celými pusinkami a čerstvými malinami.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang