donuty

Výroba domácích donutů je jednodušší, než si myslíte. Jsou hotové asi za 2 hodiny a chutnají jako z vaší oblíbené pekárny.

Ingredience

  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1 lžíce droždí
  • 65 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 86 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1-2 šálky oleje
  • 240 g moučkového cukru
  • 80 ml smetany
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Připravte těsto: V mixéru ušlehejte teplé mléko, droždí a cukr. Přikryjte a nechte 5 minut odstát. Po 5 minutách by měla být směs na povrchu trochu napěněná.
  2. Přidejte vejce, máslo, vanilku, muškátový oříšek, sůl a 245 g mouky. Šlehejte 1 minutu při nízkých otáčkách. Přidejte zbývající mouku a šlehejte při střední rychlosti, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy. V případě potřeby přidávejte další mouku po lžících, dokud se těsto neodlepí od stěn. Nepřidávejte však příliš mnoho mouky.
  3. Uhněťte těsto: Těsto nechte v mixéru a šlehejte další 2 minuty nebo hněťte 2 minuty ručně na lehce pomoučeném povrchu.
  4. Nechte těsto vykynout: Lehce vymažte velkou mísu olejem. Vložte těsto do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu zakryjte alobalem, fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte těsto kynout v teple asi 1,5-2 hodiny.
  5. Tvarujte donuty: Když je těsto hotové, propíchejte ho, aby se uvolnil vzduch. Vyjměte těsto z mísy a vyklopte ho na lehce pomoučněnou plochu. V případě potřeby těsto znovu propíchejte, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny.
  6. Pomocí válečku těsto rozválejte na tloušťku 1,5 cm. Pomocí vykrajovátka připravte 12 donutů.
  7. Vyložte plech pečicím papírem. Položte na něj donuty a vykrojené zbytky těsta. Volně je přikryjte a nechte odpočívat, zatímco budete zahřívat olej. Během odpočinku se trochu zvednou. Na další plech položte chladicí mřížku.
  8. Nalijte olej do hrnce a zahřejte na 190 °C. Vložte 2-3 donuty a smažte je 1 minutu z každé strany. Opatrně je vyjměte a usmažené donuty položte na připravenou mřížku.
  9. Připravte polevu: Cukr, smetanu a vanilkový extrakt ušlehejte dohromady. Každý teplý koblížek (nečekejte, až vychladne) namočte do polevy a ujistěte se, že je potřený z obou stran.
  10. Položte zpět na připravenou mřížku, protože přebytečná poleva stéká dolů. Asi po 20 minutách poleva ztuhne.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang