Vepřová roláda je jednoduchý, ale elegantní pokrm, který se připravuje tak, že se tenký plát vepřového masa obtočí kolem náplně a vytvoří se roláda.
Roulade znamená ve francouzštině „srolovat“. Lze použít i jiné druhy masa, ale některé kusy vepřového jsou oblíbené zejména pro svou jemnou chuť a strukturu. Recepty na náplň vepřové rolády z plece se velmi liší.
Masová roláda
Roláda s masem se obvykle skládá z plátku masa obtočeného kolem náplně, jako je sýr, zelenina nebo jiné maso. Stejně jako dušený pokrm se roláda často opeče, zalije vínem nebo vývarem a vaří se.
Taková roláda se běžně upevňuje párátkem, kovovou špejlí nebo kouskem provázku. Poté se roláda nakrájí na kolečka a podává se.
Vepřové maso
Vepřové maso je celosvětově nejčastěji konzumované červené maso, zejména ve východní Asii. Často se konzumuje nezpracované, ale velmi rozšířené jsou i uzenářské (konzervované) vepřové výrobky. Patří mezi ně uzené vepřové maso, šunka, slanina a klobásy.
Libové vepřové maso má vysoký obsah bílkovin a je bohaté na mnoho vitamínů a minerálů, proto může být vynikajícím doplňkem zdravé stravy.
Kvalitní bílkoviny jsou hlavní výživovou složkou vepřového masa, které je vhodné pro růst a udržování svalové hmoty. Obsah tuku ve vepřovém mase se liší. Tvoří ho především nasycené a mononenasycené tuky.
Vepřové maso a zdraví
Vepřové maso je také vynikajícím zdrojem mnoha vitaminů a minerálních látek, včetně thiaminu, zinku, vitaminu B12, vitaminu B6, niacinu, fosforu a železa. Obsahuje řadu bioaktivních masných látek, jako je kreatin, taurin a glutathion, které mohou různými způsoby prospívat zdraví.
Mírná konzumace libového vepřového masa – jako součást zdravé stravy – pravděpodobně nezvyšuje riziko srdečních onemocnění a maso samo o sobě pravděpodobně není rizikovým faktorem pro vznik rakoviny. Vysoká konzumace tepelně upraveného vepřového masa je však důvodem k obavám.
Vzhledem k možné kontaminaci parazity je třeba se vyhnout konzumaci syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného vepřového masa.
Vepřová roláda z plecka – recept
Recept na vepřovou roládu z plece plněnou směsí strouhanky, česneku a bylinek, poté dušené v bílém víně s česnekem, rozmarýnem a bylinkami je pro 8 porcí.
Ingredience na vepřovou roládu z plecka
Roláda
- 2 kg vepřové plece, vykostěné, odvázané
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 šálky kuřecího nebo hovězího vývaru, vařící
Marináda
- 1 šálek suchého bílého vína (například Sauvignon blanc)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 2 lžičky směsi sušených bylinek (lze použít provensálské bylinky nebo italskou kořenící směs)
- 2 stroužky česneku, mleté
Náplň
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička směsi sušených bylinek
- 2 stroužky česneku, mleté
- sůl a pepř
- 1 vejce
- 1/4 šálku strouhanky
Postup na vepřovou roládu z plecka
- Ve velké míse smíchejte ingredience na marinádu. Přidejte vepřovou pečeni a otočte ji, aby se marinádou pokryla celá. Marinujte několik hodin v chladničce.
- Jednu až dvě hodiny před přípravou vyjměte z chladničky, aby se maso přiblížilo pokojové teplotě.
- Vepřovou pečeni vyjměte z marinády a osušte. Marinádu si uschovejte.
- Smíchejte ingredience na nádivku, až má směs konzistenci pasty.
- Vepřovou pečeni rozevřete, abyste odkryli místo, kde byla kost. Tuto plochu potřete nádivkou. Vepřovou pečeni zavažte tak, aby se do ní nádivka dostala. Potřete vepřové maso olivovým olejem.
- Buď vložte vepřové maso do velkého pekáče a opékejte ho v troubě předehřáté na 220 °C po dobu 30 minut nebo dokud povrch nezíská zlatohnědou barvu, NEBO opékejte pečeni ze všech stran na velké litinové pánvi na středně vysoké teplotě na sporáku.
- Vepřové maso přendejte do hrnce se silným dnem a poklicí dostatečně velkou na to, aby se do ní vešlo.
- Z pánve na pečení nebo z pánve na smažení slijte tuk, pak do pánve přeceďte marinádu a za stálého míchání zahřívejte, aby se šťáva z pánve vylila.
- Vepřové maso přelijte marinádou a přidejte tolik vývaru, aby sahal do poloviny až dvou třetin masa. Zahřejte na nejvyšším stupni, aby se maso vařilo, snižte teplotu, aby se udržovalo na mírném ohni, hrnec přikryjte a vařte asi hodinu a půl.
- Pokud jste již předehřáli troubu, aby se pečeně opekla, přiveďte maso k varu a poté ho vložte na 1,5 hodiny do trouby o teplotě 160 °C.
- Maso přendejte na prkénko. Tekutinu z hrnce přeceďte do malého hrnce, necháme odstát tuk a vaříme, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
- Maso zbavte provázků, nakrájejte na plátky nebo na klínky a podávejte s omáčkou.
- Roláda z vepřové pečeně se výborně podává s bramborovou kaší.
Recept na jednoduchou vepřovou roládu
Tato jednoduchá roláda je chutný a působivý recept, který byste měli vyzkoušet na příští rodinnou večeři, zvláštní příležitost nebo večírek.
Ingredience na jednoduchou vepřovou roládu
- 2,2 kg vepřové pečeně bez kostí
- 1 lžíce – koření Mrs. Dash
- 1 lžíce – Vegeta
- 1 lžička – česnekový prášek
- 1 lžička – suchá petrželka
- 1 lžíce – mořská sůl
- 1 lžička – čerstvě mletý černý pepř
- potravinářský provázek
Postup na jednoduchou vepřovou roládu
- Nejprve odměřte všechny suché přísady: Dash, česnekový prášek, suchou petrželku, mořskou sůl a čerstvě mletý černý pepř. Promíchejte a dejte stranou, dokud nebudete připraveni k použití.
- Poté vepřové maso potřete máslem tak, že vezmete každý kus vepřové panenky a nejprve ho rozkrojíte na polovinu, abyste zkontrolovali 4 kousky. Poté každý kousek nakrájejte ostrým nožem na dva pláty nebo proužky silné asi 1 cm. Nakonec získáte 8 tenkých plátků masa.
- Poté vložte všechno maso do mísy a okořeňte je připravenou směsí koření. Nechte je marinovat alespoň 4 hodiny.
- Je čas je roládu zabalit. Pracujte vždy s jedním plátem. Položte list na prkénko nebo vyčistěte pracovní plochu. Pomocí paličky na maso udeřte do jedné strany listu, aby byl poněkud plošší. Můžete jej také nejprve přikrýt plastovou fólií.
- Poté jej pevně srolujte a oba konce svažte řeznickým provázkem. Tento postup opakujte se zbývajícím masem.
- Všechny masové závitky přeneste na pekáč nebo plech vyložený alobalem. Ujistěte se, že jsou položeny švem dolů.
- Pečte v předehřáté troubě při teplotě 204 °C po dobu 1 hodiny a 15 minut nebo do zlatavé barvy.
- Vyjměte závitky z trouby, nechte je vychladnout na pokojovou teplotu a poté je přendejte do vzduchotěsné nádoby.
- Nepokrájené rolky skladujte v chladničce v nádobě přikryté víkem, dokud je nebudete potřebovat.
- Krájejte je až těsně před podáváním. Vaše lahodná vepřová roláda je připravena k podávání!
Plněná vepřová roláda – recept
Tato vepřová roláda je působivá vepřová pečeně plněná nádivkou, která je ideální pro rodinné večeře, zvláštní příležitosti a večírky.
Ingredience na plněnou vepřovou roládu
- 1,3 kg vepřové pečeně bez kosti s tukem
- 1 lžička soli
- 1 lžička krystalového cukru
- 500 g sypkého vepřového masa nebo italské klobásy
- 4 plátky slaniny nakrájené na 0,5 cm plátky
- 1 žlutá cibule nakrájená na kostičky
- 1 stonek celeru nakrájený na kousky
- 1 oloupané a na kostičky nakrájené jablko Granny Smith
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 stroužky česneku mletého
- 2 plátky vydatného bílého chleba natrhané na kousky
- 1 lžička nasekané čerstvé šalvěje
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce rostlinného nebo řepkového oleje
- ¾ šálku kuřecího vývaru nebo bujónu
Postup na plněnou vepřovou roládu
- Nastavte rošt trouby do dolní střední polohy a troubu vyhřejte na 160 °C. Velký plech s okrajem vyložte alobalem a vložte do něj drátěný rošt ve tvaru písmene V. Stojan nastříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
- Vepřovou pečeni osušte papírovými utěrkami a potřete ji ze všech stran solí a cukrem. Pečeni vložte do sáčku uzavíratelného na zip a uložte ji na 1-4 hodiny do chladničky.
- Na velké pánvi opečte klobásu a slaninu, dokud klobása nezhnědne a slanina nebude propečená, ale ne křupavá. Maso přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a ponechte si 2 lžíce vyškvařeného tuku z pánve.
- Na pánev přidejte cibuli, celer a jablko. Osolte a opepřete a vařte, dokud cibule, celer a jablko nezměknou. Přidejte prolisovaný česnek a stáhněte pánev z ohně. Cibulovou směs přelijte do velké mísy a pánev vytřete.
- Do cibulové směsi v míse přidejte rezervovanou směs klobásy a slaniny a dobře promíchejte.
- Zatímco se vaří, dejte chléb, šalvěj, rozmarýn a tymián do mísy kuchyňského robotu a rozemelte směs na hrubou drť.
- Pánev postavte na střední teplotu a přidejte máslo. Když se máslo rozpustí, přidejte směs hrubé strouhanky a míchejte, dokud se strouhanka lehce neopeče, asi 3 minuty (nedovolte, aby se strouhanka připálila). Přidejte směs strouhanky ke směsi klobásy a cibule a dobře promíchejte. Odstavte.
- Vepřové maso vyjměte ze sáčku a položte ho na druhý velký plech. Osušte ho papírovými utěrkami a položte na plech sádlem dolů.
- Vepřové maso pokryjte nádivkou z klobásy a cibule a nechte na všech stranách půlcentimetrový okraj.
- Nastříhejte 7 (25centimetrových) kusů kuchyňského provázku a položte je vedle pracovní plochy.
- Pevně srolujte vepřové maso a svažte ho po délce pečeně v intervalech 2,5 cm. Okořeňte ji ze všech stran košer solí a černým pepřem.
- Rozpalte velkou pánev na střední teplotu a přidejte 2 lžíce oleje.
- Vložte na ni pečeni a opečte ji ze všech stran (asi 3 minuty z každé strany).
- Pečeni položte do drátěného roštu ve tvaru písmene V na plech s okrajem nahoru a vložte ji do trouby. Pod pečeni na dně plechu nalijte kuřecí vývar.
- Vepřové maso pečte 50-60 minut nebo dokud nejsilnější střední část vepřového masa nezaznamená na teploměru 60 °C. Vyjměte pečeni z trouby, volně ji zakryjte alobalem a před krájením ji nechte 10-20 minut vychladnout. Před krájením odstraňte kuchyňský provázek.
- V případě potřeby a dostatku šťávy vylijte vypečenou šťávu ze dna pánve přes sítko a podávejte ji spolu s pečení.
TIP: Vyzkoušejte vepřové na mrkvi, recepty z vepřové panenky a vepřové plátky v troubě.
Roláda z vepřového masa s houbami – recept
Tato lahodná vepřová roláda je plněná dušenými houbami a cibulí a upečená doměkka. Skvěle se hodí na příští večeři nebo rodinné setkání.
Ingredience na roládu z vepřového masa s houbami
- 2 lžíce olivového oleje
- 450 g žampionů nakrájených na kostičky
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 1,3 kg vepřového masa bez kosti
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce černého pepře
- 1 lžička italského koření
Postup na roládu z vepřového masa s houbami
- V malé misce smíchejte sůl, černý pepř a italské koření. Tření dejte stranou. Žampiony a cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky.
- Rozehřejte pánev s olivovým olejem. Přidejte na kostičky nakrájené houby a osmažte je dozlatova. Poté přidejte cibuli a smažte ji do změknutí.
- Vepřové maso nakrájejte na široké tenké plátky. Pomocí paličky na maso ho naklepejte, dokud nebude mít stejnou tloušťku. Okořeňte ho 1/3 kořenící směsi.
- Na naklepané vepřové maso rozetřete osmaženou směs hub a cibule. Roládu pěkně srolujte a utěsněte párátkem nebo řeznickým provázkem namočeným ve vodě. Dochuťte zbývajícím kořením.
- Rozehřejte pánev na velmi vysokou teplotu. Z každé strany roládu opečte a zvenku ji potřete kořením.
- Roládu pečte asi 30 minut při teplotě 190 °C (dobu pečení možná budete muset upravit podle toho, jak je vepřové maso silné).
TIP: Připravit můžete i vepřovou roládu z kýty, hovězí roládu nebo kuřecí roládu se šunkou a sýrem.