Recept na řeckou klasiku s omáčkou z řeckého jogurtu.
Kuřecí gyros můžete podávat se zapečeným pita chlebem, který si můžete snadno připravit sami doma.
Ingredience
- 1 kg kuřecích stehenních řízků
- 3 velké stroužky česneku
- 1 lžíce vinného octa
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce řeckého jogurtu
- 1 a 1/2 lžíce sušeného oregana
- 1 lžička soli
- pepř
- 2 okurky
- 1 a 1/4 hrnku řeckého jogurtu, nejlépe plnotučného
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1/4 lžičky soli
- černý pepř
- 3 rajčata
- 3 okurky
- 0,5 červené cibule
- sůl a pepř
- česnek
- pita chléb
Postup
- Česnek, vinný ocet, citronovou šťávu, olivový olej, jogurt, oregano a sůl dejte do sáčku se zipem a promíchejte je. Přidejte kuře do zipového sáčku a promíchejte, aby se pokrylo marinádou. Marinujte nejméně 2 hodiny.
- Okurku podélně rozkrojte na polovinu. Pomocí čajové lžičky vyškrábněte vodnatá semínka. Okurku nahrubo nastrouhejte, poté ji zabalte do papírové utěrky nebo ručníku a vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou vodu.
- Okurku vložte do mísy. Přidejte jogurt, olej, citronovou šťávu, česnek sůl a pepř a promíchejte. Odstavte alespoň na 20 minut, aby se chutě spojily.
- Rajčata a okurku s cibulí nakrájejte a ochuťte solí pepřem a česnekem.
- Vyjměte kuře z marinády a opékejte z každé strany, dokud není propečené. Vezměte si pita chléb a položte na něj trochu salátu, na něj kuřecí maso a tzatziki a chléb srolujte.