Recept na klasický salár Caesar

SalátyZeleninové saláty
ceasar-salat-2

Kdo by neznal tento proslulý salát, který si oblíbily miliony lidí po celém světě. Tajemství dokonalé chuti spočívá v zálivce. Vyzkoušejte ho připravit podle našeho receptu a nebudete litovat.

Ingredience

Na dressing:

  • 6 sardelových filet v oleji, okapané
  • 1 malý stroužek česneku
  • sůl
  • 2 velké vaječné žloutky
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • ¾ lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ šálek rostlinného oleje
  • 3 lžíce jemně nastrouhaného parmezánu
  • čerstvě mletý černý pepř

Na krutony:

  • 3 plátky toastového chleba nakrájeného na kostičky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 římská srdíčka, oddělené listy
  • parmezán na podávání

Postup

  1. Nasekejte sardelové filety, česnek a špetku soli. Pomocí břitu nože je rozmačkejte na kaši a poté je seškrábněte do středně velké mísy.
  2. Vmíchejte žloutky, 2 lžíce citronové šťávy a hořčici.
  3. Na začátku přidávejte po kapkách a postupně zašlehávejte olivový olej, pak rostlinný olej. Šlehejte, dokud dresink nezhoustne a nezíská lesklou konzistenci.
  4. Přimíchejte parmezán. Dochuťte solí, pepřem a případně ještě citronovou šťávou.
  5. Předehřejte troubu na 240 °C.
  6. Chléb potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Promíchejte a pečte 10–15 minut dozlatova.
  7. Do velké mísy vložte pokrájené římské listy.
  8. Pomocí škrabky na zeleninu tence nastrouhejte malé množství parmezánu a zalijte dressingem.
  9. Rukama jemně promíchejte salát, krutony a dresink. Navrch přidejte hoblinky parmezánu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang