Zapomeňte na kupované verze a připravte si domácí zelný salát Coleslaw. Je to ideální příloha ke grilování nebo k hamburgerům, kuřecím stripsům v cornflakes, sendvičům a mnoho dalším pokrmům.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Počet porcí: 8
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 1 malé bílé zelí nebo 1/2 velkého zelí
- 4 oloupané mrkve
- 1 velká červená cibule
- 1/2 malého svazku kopru, pažitky, petrželky nebo koriandru, jemně nasekaných (volitelné)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 50 g majonézy
- 50 g jogurtu, zakysané smetany nebo více majonézy
- 1-2 lžíce bílého vinného octa
- několik špetek papriky
Postup
- Odstraníme všechny otlučené nebo poškozené vnější listy zelí. Stonek přepůlíme a ostrým nožem odstraníme hustý jádřinec, který vyhodíme. Položíme zelí řeznou stranou dolů na prkénko a nakrájíme ho co nejjemněji na tenké nudličky. Vyklopíme zelí do mísy.
- Nastrouháme mrkev na krabicovém struhadle nahrubo nebo ji nakrájíme na tenké proužky. Vyklopíme mrkev do mísy. Cibuli nakrájíme najemno a co nejtenčeji a také ji přidáme do mísy k ostatní zelenině. Přidáme bylinky, pokud chceme.
- Ve džbánku rozšleháme hořčici, majonézu, jogurt a ocet. Dobře dochutíme a ochutnáme. Pokud chceme, můžeme přidat více octa.
- Dresink přidáme do mísy se zeleninou a vše dobře promícháme tak, aby se veškerá zelenina lehce obalila v dresinku. Posypeme několika špetkami papriky a ihned podáváme. Přikryté a vychlazené vydrží až 3 dny. Před podáváním dobře promícháme.