Klasický recept na kuřecí salát s křupavými krutony a krémovou česnekovou zálivkou. Ideální na oběd s přáteli.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 15-20 minut
- Počet porcí: 4
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 1 středně velký bochník ciabatty nebo 4 silné plátky křupavého bílého chleba
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 1 velký římský salát
Na dresink
- 1 stroužek česneku
- 2 ančovičky z konzervy
- středně velký blok parmazánu nebo sýra Gran Padano na strouhání a hobliny
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce bílého vinného octa
Postup
- Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou) nebo 180 °C (plynovou). Natrháme ciabattu na velké krutony. Rozložíme je na velký plech nebo tác a pokapeme je 2 lžícemi olivového oleje.
- Potřeme chléb olejem a podle chuti ho trochu osolíme. Pečeme 8-10 minut a během pečení krutony několikrát otočíme, aby rovnoměrně zhnědly.
- Potřeme 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže 1 lžící olivového oleje a okořeníme. Pánev postavíme na střední teplotu na 1 minutu dokud není horký, ale nekouří se z ní. Položíme kuřecí maso na pánev a restujeme 4 minuty.
- Kuře otočíme a vaříme další 4 minuty. Zkontrolujeme, zda je kuře upečené, a to tak, že do nejsilnější části píchneme špičkou ostrého nože. Neměly by se objevit žádné známky růžové a šťáva bude čirá.
- Plochým nožem rozbijeme 1 stroužek česneku a oloupeme slupku. Rozmačkáme ho drtičem na česnek. Vidličkou rozmačkáme 2 ančovičky.
- Nastrouháme hrst parmazánu a smícháme ho s česnekem, ančovičkami, 5 lžícemi majonézy a 1 lžící bílého vinného octa. Podle chuti dochutíme. Dresink by měl mít konzistenci jogurtu. Pokud je hustší, přimícháme několik lžic vody, aby se zředil.
- Sýr nastrouháme škrabkou. Natrháme velký římský salát na velké kousky a vložíme do mísy. Kuřecí maso nakrájíme na proužky o velikosti sousta a polovinu rozprostřeme na listy spolu s polovinou krutonů.
- Přidáme většinu dresinku a promícháme. Rozprostřeme zbytek kuřecího masa a zbylé krutony a pokapeme zbylým dresinkem. Navrch nasypeme nastrouhaný parmazán a ihned podáváme.
Tipy
Salát můžete připravit i se slaninou, avokádem nebo tuňákem. Ugrilujte nebo opečte 6 plátků slaniny do křupava a nechte ji vychladnout. Nakrájejte ji na kousky a spolu s kuřecím masem ji vmíchejte do salátu. Nebo rozpůlte avokádo, oloupejte ho, odstraňte pecku a dužinu nakrájejte na silné plátky. Promíchejte ho s trochou citrónové šťávy a přidejte do salátu těsně před zálivkou. Nebo dobře osušte tuňáka z konzervy a přidejte ho do hotového salátu.