Klasický recept na kuřecí salát s křupavými krutony a krémovou česnekovou zálivkou. Ideální na oběd s přáteli.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 15-20 minut
  • Počet porcí: 4
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

  • 1 středně velký bochník ciabatty nebo 4 silné plátky křupavého bílého chleba
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 1 velký římský salát

Na dresink

  • 1 stroužek česneku
  • 2 ančovičky z konzervy
  • středně velký blok parmazánu nebo sýra Gran Padano na strouhání a hobliny
  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou) nebo 180 °C (plynovou). Natrháme ciabattu na velké krutony. Rozložíme je na velký plech nebo tác a pokapeme je 2 lžícemi olivového oleje.
  2. Potřeme chléb olejem a podle chuti ho trochu osolíme. Pečeme 8-10 minut a během pečení krutony několikrát otočíme, aby rovnoměrně zhnědly.
  3. Potřeme 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže 1 lžící olivového oleje a okořeníme. Pánev postavíme na střední teplotu na 1 minutu dokud není horký, ale nekouří se z ní. Položíme kuřecí maso na pánev a restujeme 4 minuty.
  4. Kuře otočíme a vaříme další 4 minuty. Zkontrolujeme, zda je kuře upečené, a to tak, že do nejsilnější části píchneme špičkou ostrého nože. Neměly by se objevit žádné známky růžové a šťáva bude čirá.
  5. Plochým nožem rozbijeme 1 stroužek česneku a oloupeme slupku. Rozmačkáme ho drtičem na česnek. Vidličkou rozmačkáme 2 ančovičky.
  6. Nastrouháme hrst parmazánu a smícháme ho s česnekem, ančovičkami, 5 lžícemi majonézy a 1 lžící bílého vinného octa. Podle chuti dochutíme. Dresink by měl mít konzistenci jogurtu. Pokud je hustší, přimícháme několik lžic vody, aby se zředil.
  7. Sýr nastrouháme škrabkou. Natrháme velký římský salát na velké kousky a vložíme do mísy. Kuřecí maso nakrájíme na proužky o velikosti sousta a polovinu rozprostřeme na listy spolu s polovinou krutonů.
  8. Přidáme většinu dresinku a promícháme. Rozprostřeme zbytek kuřecího masa a zbylé krutony a pokapeme zbylým dresinkem. Navrch nasypeme nastrouhaný parmazán a ihned podáváme.

Tipy

Salát můžete připravit i se slaninou, avokádem nebo tuňákem. Ugrilujte nebo opečte 6 plátků slaniny do křupava a nechte ji vychladnout. Nakrájejte ji na kousky a spolu s kuřecím masem ji vmíchejte do salátu. Nebo rozpůlte avokádo, oloupejte ho, odstraňte pecku a dužinu nakrájejte na silné plátky. Promíchejte ho s trochou citrónové šťávy a přidejte do salátu těsně před zálivkou. Nebo dobře osušte tuňáka z konzervy a přidejte ho do hotového salátu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang