Po vyzkoušení červeného fazolového guláše bude doma o dalším rodinném favoritu rozhodnuto. Recept je přitom jednoduchý – nenáročný na suroviny i na přípravu.
Fazolový guláš je o poznání lehčí pokrm než hovězí nebo vepřový guláš, navíc je vhodný i pro vegetariány.
Suroviny:
- 500 g bílých fazolí
- 1 cibule
- 2-3 mrkve
- 1 větší petržel
- 150 – 200 g rajčatového protlaku
- olivový olej
- zeleninový vývar (nebo vývar z uvařených fazolí)
- bobkový list
- nové koření (celé)
- sůl
- lžička cukru, medu nebo sirupu
- saturejka
- libeček
- umeocet
Příprava:
- Fazole namočíme přes noc a pokud možno, vodu několikrát vyměníme.
- Druhý den fazole propláchneme a v nové vodě vaříme doměkka se špetkou saturejky a libečku.
- Cibuli, mrkev a petržel nakrájíme na větší kousky a orestujeme na olivovém oleji.
- Přidáme sůl, bobkový list, nové koření a ještě chvilku orestujeme.
- Poté přidáme vývar (domácí zeleninový nebo vývar z uvařených fazolí), rajčatový protlak a vaříme, až zelenina změkne.
- Potom vše rozmixujeme ponorným mixérem spolu se 2/3 z uvařených fazolí.
- Omáčku přivedeme opět k varu a případně přidáním dalšího vývaru naředíme na požadovanou hustotu.
- Přidáme zbytek celých fazolí, dochutíme lžičkou cukru nebo sirupu a popřípadě dochutíme umeoctem.
- Kdo má rád výraznější chuť, může přidat malou špetku skořice a muškátového oříšku.
TIP: Guláš je výborný s jáhlovým knedlíkem. Je možné ho také podávat s těstovinami – dobré jsou například celozrnná žitná vřetena.