Máte problém s tím, že vám všichni sousedé vnucují své obří cukety jako byste jich sami neměli plnou zahradu? Co kdyby to nebyl problém, nýbrž výzva. Tento recept na pečenou cuketu s parmazánem vás zachrání předtím, abyste cukety nemuseli vyhazovat. Díky posypání parmazánem je to jeden z těch jednohubkových zeleninových receptů, který si zamilují všichni.

Co upéct z cukety? Cuketa je univerzální zelenina, která se hodí jak do slaných, tak i sladkých pokrmů. Při pečení jíst dodá vláčnost a vlhkost, takže je ideální pro přípravu moučníků, koláčů, buchet nebo chleba.

Zde je několik tipů, co upéct z cukety:

  • Cuketová buchta je klasika, která nikdy nezklame. Cuketu lze přidat do těsta samotnou, nebo ji kombinovat s dalšími surovinami, jako jsou ořechy, čokoláda, ovoce nebo sýr.
  • Cuketový koláč je další oblíbenou variantou. Cuketu lze použít do těsta, nebo ji nastrouhat a přidat do náplně.
  • Cuketový perník je zdravější alternativou klasického perníku. Cuketu lze přidat do těsta, nebo ji nastrouhat a přidat do náplně.
  • Cuketové chipsy jsou zdravou a chutnou svačinou. Cuketu nakrájíme na tenké plátky a pečeme v troubě dozlatova.
  • Cuketa zapékaná s masem, zeleninou a sýrem je vydatným hlavním chodem. Cuketu nakrájíme na plátky, naplníme masem, zeleninou a sýrem a zapečeme v troubě.

Pečená cuketa s parmazánem – recept

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 10 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 středně velké cukety nakrájené na kolečka
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky pepře

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 230 °C.
  2. Ve velké míse promícháme cukety s olivovým olejem, solí, pepřem a česnekovým práškem.
  3. Uspořádáme je na plech, posypeme strouhaným parmazánem a pečeme na středové mřížce 5 minut. Cukety opékáme 2-3 opékáme nebo dokud sýr nezezlátne.
  4. Podáváme jako přílohu nebo jako nízkosacharidový základ např. s hovězím ragú.

Tip

Musíte cuketu loupat? Nemusíte. Ve skutečnosti je slupka velkým zdrojem výživných látek v cuketě, takže slupku rozhodně ponechte.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang