Tento recept na domácí mrkvovou polévku je mimořádně krémový (bez smetany) a plný bohaté chuti pečené mrkve. Je to ta nejlepší mrkvová polévka, jakou jste kdy jedli. Je lehká, zdravá a navíc šetrná k vašemu rozpočtu. Pokud máte rádi krémové polévky a navíc z kořenové zeleniny, tak si zkuste připravit krémovou celerovou polévku.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 50 minut
- Celkem: 65 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 kg mrkve
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3/4 lžičky mořské soli
- 1 středně velká nakrájená žlutá cibule
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 4 šálky zeleninového vývaru nebo vody
- 2 šálky vody
- 1-2 lžíce nesoleného másla
- 1,5 lžičky citrónové šťávy dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Předehřejeme troubu na 200 °C. Velký plech s okrajem vyložíme pečícím papírem, aby se lépe čistil.
- Mrkev si připravíme tak, že ji oloupeme a nakrájíme na kostičky, aby se později dobře mixovala.
- Mrkev položíme na plech, přidáme 2 lžíce olivového oleje a 1/2 lžičky soli. Promícháme, dokud nebude mrkev obalená olejem a kořením. Uspořádáme do jedné vrstvy.
- Pečeme mrkev 25-40 minut, dokud není na okrajích zkaramelizovaná a snadno propíchnutelná vidličkou, přičemž v polovině pečení ji promíchejte.
- Jakmije je mrkev téměř upečená, zahřejeme v polévkovém hrnci zbývající 1 lžíci olivového oleje na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidáme cibuli a 1/4 lžičky soli. Za občasného míchání restujeme 5-7 minut, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní.
- Přidáme česnek, koriandr a římský kmín. Za stálého míchání vaříme asi 30 sekund až 1 minutu, dokud se koření nerozvoní. Přilijeme zeleninový vývar a vodu, přičemž vařečkou seškrábeme všechny připečené kousky na dně hrnce.
- Po vytažení z trouby přidáme do hrnce upečenou mrkev. Směs přivedeme na prudkém ohni k varu a poté podle potřeby snížíme teplotu, aby se udržovala v mírném varu. Vaříme 15 minut, aby se chutě propojily.
- Jakmile je polévka uvařená, odstavíme hrnec z ohně a necháme polévku několik minut zchladnout. Poté horkou polévku opatrně přelijeme do mixéru, v případě potřeby po částech. Neplníme až za hranici maximálního naplnění, jinak by mohla přetéct.
- Přidáme máslo, citrónovou šťávu a několik koleček černého pepře. Mixujeme, dokud není polévka zcela hladká. V případě potřeby přidáme podle chuti další sůl a pepř. Přidáme také ještě jednu lžíci másla, abychom dosáhli větší sytosti, a více citrónové šťávy, aby polévka získala šmrnc. Znovu rozmixujeme a podáváme.
- Tato mrkvová polévka vydrží dobře přikrytá v lednici asi 4 dny nebo několik měsíců v mrazáku.
Varianty základního receptu
- Mrkvovo-zázvorová polévka – Tato varianta je obzvlášť dobrá, pokud se snažíte zahřát zevnitř. Přidejte čerstvě nastrouhaný zázvor spolus s česnekem a mletým kořením. Použijte 1 lžičku pro jemnou zázvorovou chuť, 2 lžičky pro výraznější chuť nebo 1 lžíci pro poměrně pikantní mrkvovo-zázvorovou chuť.
- Mrkvová polévka na kari – Mrkev a hřejivé kari koření se k sobě skvěle hodí. K česneku a mletému koření přidejte trochu kari. Použijte 1 lžičku (jemná chuť) nebo 2 lžičky (lehce pikantní chuť) podle toho, co vám vyhovuje. Pro tuto variantu přidejte též 2 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru.
- Thajská mrkvová polévka na kari – Přidejte thajskou červenou kari pastu s česnekem a mletým kořením. Použijte 1,5 lžičky (jemná chuť) až 1 lžíci (poměrně ostrá chuť) podle vašich preferencí. Citrón nahraďte limetkovou šťávou. Misku polévku můžete ozdobit nasekanými praženými arašídy a čerstvými lístky koriandru.
- Veganská varianta – Vynechejte máslo. Pro větší bohatost můžete do polévky vmíchat lžíci kvalitního olivového oleje nebo použít kešu oříšky. Namočte 1/4 šálku kešu oříšků na 4 hodiny, poté je slijte a propláchněte. Kešu oříšky přidejte v momentě, kdybyste přidávali máslo.