Kdo by nemiloval čokoládové dorty? Čokoláda je součástí pařížského dortu, nepečených dortů, kinder bueno dortu a celé řady dalších receptů včetně tohoto nadýchaného čokoládového dortu.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba pečení: 35 minut
- Počet porcí: 8
- Náročnost: Středně obtížné
Ingredience
Na čokoládový dort
- máslo na vymazání formy
- 210 g hladké mouky
- 400 g cukru krupice
- 90 g kvalitního kakaového prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 240 ml podmáslí
- 120 ml rostlinného oleje
- 2 vejce při pokojové teplotě
- 1 lžička čisté vanilkové esence
- 240 ml čerstvě uvařené horké kávy (zvýrazní čokoládovou chuť)
Na čokoládový máslový krém
- 175 g obyčejné čokolády (méně než 70 % kakaové sušiny)
- 250 g nesoleného másla při pokojové teplotě
- 1 žloutek při pokojové teplotě
- 1 lžička čisté vanilkové esence
- 155 g prosátého moučkového cukru
- 1 lžíce instantního kávového prášku
Postup
Na čokoládový dort
- Předehřejeme troubu na 180 °C. Máslem vymažeme 2 kulaté dortové formy. Vyložíme je pečícím papírem a opět vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl prosejeme do mísy elektrického mixéru vybaveného pádlovým nástavcem a na nízkých otáčkách mícháme, dokud se nespojí.
- V jiné míse smícháme podmáslí, olej, vejce a vanilku. Při nízkých otáčkách mixéru pomalu přidáváme mokré přísady k suchým. Při stále nízkém výkonu mixéru přidáme kávu a mícháme jen do spojení, přičemž gumovou stěrkou seškrábneme dno mísy. Těsto nalijeme do připravených forem a pečeme 35-40 minut. Ve formách necháme 30 minut vychladnout, poté oba kusy vyklopíme na chladicí mřížku a necháme zcela vychladnout.
- Položíme 1 vrstvu plochou stranou nahoru na rovný talíř nebo dortový podstavec. Pomocí nože nebo stěrky potřeme vrchní část polevou. Položíme na ní druhou vrstvu zaoblenou stranou nahoru a rovnoměrně rozetřeme zbytek polevy na vrchní část a boky dortu.
Na čokoládový máslový krém
- Čokoládu nakrájíme a vložíme do žáruvzdorné misky postavené nad hrnec s vroucí vodou. Mícháme dokud se nerozpustí a odstavíme, dokud nevychladne na pokojovou teplotu.
- V míse elektrického mixéru vybaveného pádlovým nástavcem šleháme máslo na středně vysoké rychlosti asi 3 minuty, dokud nebude světle žluté a nadýchané. Přidáme žloutek a vanilku a pokračujeme ve šlehání po dobu dalších 3 minut. Přepneme mixér na nízkou rychlost a postupně přidáváme moučkový cukr. Poté šleháme při střední rychlosti a podle potřeby seškrabujeme mísu, dokud nebude směs hladká a krémová.
- Rozpustíme kávový prášek ve 2 lžičkách nejteplejší kohoutkové vody. Při nízkých otáčkách přidáme čokoládu a kávu do máslové směsi a mícháme, dokud se nespojí. Nešleháme. Ihned rozetřeme na vychladlý dort.