Máte chuť na rýži a fazole, ale pikantní chilli con carne není právě vaším šálkem kávy? Pak vyzkoušejte tuto lahůdku.
Červené fazole s rýží a nakládaným vepřovým patří podobně jako třeba katův šleh z vepřového masa mezi populární pikantní pokrmy.
Ingredience
Na červené fazole:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 středně velké zelené papriky, nakrájené na kousky
- 3 řapíky celeru, nakrájené
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 5 stroužků drceného česneku
- 350 g nakládaného vepřového masa nakrájeného na kousky (návod níže)
- 3 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička pálivé omáčky
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 2 l vody
- 500 g červených fazolí
Na rýži:
- 750 ml vody
- 1,5 lžíce másla
- 400 g dlouhozrnné rýže
- 1 lžička soli
Na maso:
- 500 ml vody
- 250 ml jablečného octa
- 75 g soli
- 6 oloupaných a rozdrcených stroužků česneku
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce žlutého hořčičného semínka
- 2 lžíce pálivé omáčky
- 1 lžíce celerového semínka
- 1 bobkový list
- 1/4 čajové lžičky celých zrnek černého pepře
- 250 ml ledu
- 750 g čerstvého vepřového zadního bez kosti, nakrájeného na 4 cm kostky
Postup
- Na fazole vlijte rostlinný olej do kastrolu. Do hrnce přidejte cibuli, papriku, celer, sůl a pepř. Za častého míchání restujte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte česnek a za stálého míchání smažte až 2 minuty.
- Do hrnce přidejte nakládané vepřové maso, bobkové listy, tymián, pálivou omáčku, kajenský pepř, vodu a fazole a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň. Za častého míchání přiveďte směs k do varu.
- Snižte teplotu, aby se směs jen lehce vařila, přikryjte a vařte 1,5 hodiny za občasného míchání.
- Odkryjte, mírně zvyšte teplotu, abyste udržovali stálý var, a pokračujte ve vaření dalších 30 až 40 minut, nebo dokud fazole nezměknou a omáčka nezhoustne podle vašich představ. Pokud dáváte přednost ještě krémovější konzistenci, rozmačkejte část fazolí šťouchadlem na brambory.
- Během posledních 30 minut vaření fazolí připravte rýži. Do velkého hrnce dejte máslo a rozehřejte ho. Jakmile začne bublat, přidejte rýži a promíchejte.
- Osolte a za častého míchání restujte 2 až 3 minuty. Rýži opatrně zalijte vodou a promíchejte.
- Snižte teplotu na nejnižší stupeň, přikryjte a vařte 15 až 20 minut.
- Fazole podávejte na rýži.
Nakládané vepřové maso:
V hrnci o objemu 4 l míchejte všechny přísady kromě ledu a vepřového masa a přiveďte je k varu. Snižte teplotu a udržujte na mírném ohni po dobu 3 minut. Odstavte z ohně, přidejte led a promíchejte.
Vepřové maso vložte do 4l sáčku se zipem a přidejte vychladlou mořicí tekutinu. Odstraňte co nejvíce vzduchu; sáček uzavřete a vložte do chladničky na nejméně 3 dny, přičemž sáček občas obraťte. Spotřebujte do 2 týdnů nebo vepřové maso vyjměte z nálevu a zmrazte.