Toto tradiční vánoční cukroví vyniká nad ostatními, protože má bohatou chuť a je dokonale vláčné jako brownies. Křupavé sušenky na povrchu jsou uprostřed měkké a pro jistotu ještě s trochou čokolády navíc.
Ingredience
- 100 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 100 g cukru krystal
- 100 g třtinového cukru
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g hladké mouky
- 1/2 šálku + 2 polévkové lžíce (50 g) neslazeného kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1/8 lžičky soli
- 180 g čokoládových lupínků
- 35 g krystalového cukru
- 120 g moučkového cukru na obalení
Postup
- Ve velké míse vyšlehejte máslo, krystalový cukr a třtinový cukr, dokud nebudou nadýchané. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a poté šlehejte za vysoké rychlosti, dokud se hmota nespojí.
- V samostatné míse promíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl.
- Při nízkých otáčkách mixéru pomalu přisypávejte do mokrých přísad. Poté vmíchejte čokoládové lupínky. Sušenkové těsto bude husté a velmi lepivé. Pevně ho přikryjte a dejte vychladit do lednice na nejméně 3 hodiny, klidně až na 3 dny. Chlazení je pro toto lepivé těsto nezbytné.
- Vyjměte těsto z chladničky a nechte ho 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pokud se těsto na sušenky chladilo déle než 3 hodiny, nechte ho při pokojové teplotě asi 20 minut. Díky tomu lépe nabírá a válí.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Velké plechy vyložte papírem.
- Naberte a vyválejte z těsta kuličky.
- Každou kuličku velmi lehce obalte v krystalovém cukru a poté hojně v cukru moučkovém.
- Umístěte je na plech dostatečně od sebe.
- Sušenky pečte 11 až 12 minut, nebo dokud se okraje nezdají být pevné a středy stále měkké.
- Sušenky nechte 5 minut chladnout na plechu a poté je přeneste na chladicí mřížku, aby zcela vychladly. Při chladnutí se sušenky mírně vyfouknou.