Recept na vegetariánské lasagne se špenátem a houbami

Hlavní jídlaHoubyOmáčkyTěstovinyZapečené těstoviny
spenatove-lasagne

Připravte si s námi snadné vegetariánské lasagne se špenátem a houbami, které vás překvapí svou lahodnou chutí, zasytí vás, a navíc jsou zdravé.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 105 minut
  • Celkem: 2 hodiny 15 minut

Ingredience na omáčku

  • 700 g nakrájených žampionů
  • 700 g nakrájených hub shitake
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje plus další na potření těstovin olejem
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 2 šálky připravené rajčatové omáčky ve sklenici
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1 lžíce cukru

Ingredience na lasagne

  • 2 krabice mraženého sekaného špenátu, rozmrazené a vymačkané v čisté utěrce kvůli přebytečné vlhkosti
  • 0,5 kg lasagní
  • 1 balení sýra ricotta
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé bazalky
  • 1 šálek strouhaného sýru pecorino nebo parmazánu
  • 4 šálky strouhaného sýra mozzarella

Postup

  1. Houby vložte do hrnce a zapněte plotnu na středně vysokou teplotu. Občas je promíchejte vařečkou.
  2. Houby posypte solí. Houby zasyčí a pak začnou uvolňovat vodu – není potřeba přidávat nic dalšího.
  3. Jakmile začnou houby uvolňovat vodu, vmíchejte do pánve nakrájenou cibuli. Vařte, dokud houby přestanou uvolňovat vlhkost a voda z hub se vyvaří, tedy ještě asi 5 minut.
  4. Přidejte olivový olej k houbám a promíchejte je. Houby a cibuli smažte asi minutu. Přidejte česnek a vařte další minutu.
  5. Vmíchejte rajčatový protlak a vařte ještě minutu. Ponechte si 1 šálek rajčatové omáčky (půjde na dno zapékací misky) a zbývající šálek rajčatové omáčky dejte do hrnce k houbám. Přidejte velkou plechovku drcených rajčat a jeden šálek vody.
  6. Vmíchejte tymián, cukr a červenou papriku.
  7. Jakmile se omáčka vaří, osolte vroucí vodu na těstoviny a přidejte do ní suché lasagne. Jemně promíchejte a dbejte na to, aby se nudle nelepily k sobě. Nastavte časovač na 8 minut nebo na dobu uvedenou na obalu nudlí. Vařte nezakryté na prudkém ohni.
  8. Když jsou nudle hotové (al dente, uvařené, ale stále pevné na skus), slijte je do cedníku a propláchněte je studenou vodou, aby se ochladily. Při oplachování je jemně oddělte prsty, aby se na sebe nelepily.
  9. Připravte si několik velkých plechů a rozetřete na ně lžíci olivového oleje.
  10. Na plechy položte lasagne, jemně je potřete trochou olivového oleje a rozprostřete je. To pomůže zabránit jejich vzájemnému přilepení, zatímco budete dokončovat omáčku a připravovat vrstvený nákyp.
  11. Předehřejte troubu na 180 °C.
  12. Na dno velké zapékací misky rozetřete jeden hrnek rezervované rajčatové omáčky. Na rajčatovou omáčku položte vrstvu lasagní, aby se mírně překrývaly.
  13. Nudle posypte polovinou sýra ricotta a ricottu polovinou rozmrazeného, osušeného a vymačkaného špenátu. Na špenát nasypte polovinu sýra mozzarella a jen čtvrtinu sýra pecorino. Na mozzarellu pak lžící naneste 1/3 houbové omáčky. Omáčku posypte polovinou čerstvé bazalky.
  14. Opakujte vrstvení se zbývajícími plátky lasagní. Na omáčku navrstvěte poslední vrstvu lasagní. Na lasagne rozetřete zbývající omáčku a posypte ji zbylým sýrem pecorino nebo parmazánem.
  15. Vytáhněte dostatečně velký kus alobalu, aby zakryl zapékací misku. Vnitřní stranu alobalu (stranu, která se bude dotýkat lasagní) potřete trochou olivového oleje. Položte alobal na zapékací misku a zmačkejte okraje. Pečte 25 minut při teplotě 180 °C, poté odstraňte fólii a pečte dalších 25 minut odkryté.
  16. Po upečení vyjměte lasagne z trouby a nechte je 10 minut odpočinout, než je budete krájet. Po upečení vydrží lasagne v lednici týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang