Křupavý francouzský toast je lahodný snídaňový pokrm, který kombinuje klasickou chuť francouzského toastu s křupavou strukturou.
Křupavý francouzský toast se připravuje namáčením silných plátků chleba do směsi vajec, mléka a koření. Po namočení se plátky chleba opečou na pánvi nebo na roštu dozlatova. Tím se vytvoří křupavá vnější vrstva, která je ideální pro nasáknutí sirupu a dalších polev.
Klíč k dokonalému křupavému francouzskému toastu spočívá v druhu použitého chleba. Důležité je použít pevný chléb se silnými plátky, jako je challa nebo brioška. To pomůže vytvořit dokonalou křupavou strukturu. Před pečením nezapomeňte nechat vaječnou směs alespoň 15 minut nasáknout do chleba, aby se zcela nasytila.
Při přípravě francouzských toastů je důležité použít na pánvi velké množství másla nebo oleje. To pomůže vytvořit na toastu zlatohnědou kůrku. Pokud dáváte přednost sladší chuti, můžete do vaječné směsi přidat několik lžic cukru.
Přílohy na křupavé francouzské toasty mohou být různé, od sladkých až po slané. Mezi oblíbené polevy patří máslo, sirup, šlehačka, čerstvé ovoce a ořechy. Pokud dáváte přednost slanému nádechu, zkuste toasty posypat sýrem, slaninou nebo klobásou.
Křupavé francouzské toasty jsou chutným a snadným snídaňovým pokrmem, který jistě potěší každého. Díky své křupavé struktuře a nekonečným možnostem polev je to ideální způsob, jak začít den. Dalším oblíbeným francouzským jídlem je cukroví zvané madlenky, které se hodí k odpolední kávě nebo čaji.
Francouzský toast – recept
Uvnitř nadýchané a křehké, na povrchu nádherně propečené. Přečtěte si, jak připravit úžasné francouzské toasty.
Ingredience na francouzský toast
- 4 velká vejce
- 2/3 šálku mléka
- 2 lžičky skořice
- 8 silných plátků 2 dny starého chleba
- máslo (lze nahradit rostlinným olejem)
- javorový sirup
Volitelně
- 2 lžičky čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
- 1/4 šálku pomerančového likéru
- čerstvé ovoce
Postup na francouzský toast
- Vejce, mléko a skořici rozšlehejte ve středně velké míse.
- Vmíchejte pomerančovou kůru a pomerančový likér, pokud ho používáte. Směs šlehejte, dokud se dobře nespojí, a nalijte ji do mělké mísy, dostatečně široké, aby se do ní vešel plátek chleba, který budete používat.
- Vložte každý plátek chleba do mléčné vaječné směsi a nechte chléb, aby se v ní trochu namočil.
- Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Z chleba oklepejte přebytečnou vaječnou směs a plátky chleba položte na rozpálenou pánev.
- Smažte toasty, dokud z jedné strany nezhnědnou, pak je otočte a opečte i druhou stranu.
- Horké francouzské toasty podávejte s máslem, javorovým sirupem a čerstvým ovocem.
Křupavý francouzský toast s obilnou krustou- recept
Křupavý francouzský toast je recept na francouzský toast s obilnou krustou. Je to recept na snídani, který musíte vyzkoušet a který se určitě stane oblíbeným v rodině.
Ingredience na křupavý francouzský toast s obilnou krustou
- 4 velká vejce
- 2/3 šálku mléka
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/4 šálku cukru krupice
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 8 silných plátků chleba (například Texas Toast)
- 2 vrchovaté šálky křupavých rýžových vloček nebo drcených kukuřičných lupínků
Postup na křupavý francouzský toast s obilnou krustou
- Rošt předehřejte na 175 °C nebo rozehřejte pánev na střední teplotu.
- Do mělké koláčové misky nebo talíře nasypte vločky.
- Přidejte všechny přísady kromě chleba a kukuřičných lupínků do mixéru nebo do mělké misky a dobře je prošlehejte. Pokud šleháte ručně, nevadí, když se mouka nerozmixuje úplně dohladka.
- Přidejte těsto a vločky do dvou oddělených mělkých misek.
- Každý kousek chleba ponořte z obou stran do vaječné směsi a poté jemně vtlačte do vloček a obraťte, aby se obalily obě strany.
- Rozpusťte malý kousek másla na pánvi nebo pánvičce na středním ohni (nebo jej namažte sprejem na vaření).
- Plátky chleba položte na rozpálenou pánev a několik minut je opékejte, dokud zespodu nezezlátnou, a poté je otočte a opečte z druhé strany.
- Křupavé francouzské toasty podávejte teplé s oblíbeným sirupem.
Jak zabránit tomu, aby se křupavé francouzské tousty s obilnou krustou rozmočily?
- K přípravě francouzských toastů nepoužívejte opravdu tenké plátky chleba, ale raději silnější plátky chleba.
- Dbejte na to, abyste toasty rychle namočili do těsta z obou stran. Pokud necháte chléb v těstíčku příliš dlouho, nasákne příliš mnoho tekutiny, a to by mohlo způsobit, že se chléb nepropeče celý.
- Francouzský toast řádně upečte. Pokud používáte pánev, udržujte stálý střední až středně nízký žár, aby francouzské tousty příliš nezhnědly, než je čas je obrátit. Tím také zajistíte, že se chléb propeče celý.
Francouzský toast slaný – recept
Slaný francouzský toast se připravuje ze slaných přísad, jako je sýr, bylinky a koření. Je to skvělá alternativa ke sladším verzím francouzských toastů a může se podávat jako hlavní jídlo, příloha nebo i svačina.
Slaný francouzský toast je výživný pokrm s vysokým obsahem bílkovin, který lze připravit z celozrnného chleba, což má další zdravotní přínosy. Je to také skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky chleba, což je skvělý způsob, jak snížit plýtvání potravinami.
Tipy pro přípravu slaných francouzských toustů
- Použijte starý chléb, aby se toasty nerozmočily.
- Při přípravě vaječné směsi použijte mělkou nádobu, aby chléb mohl nasáknout více aromatické tekutiny.
- Pro přípravu chutných slaných francouzských toastů použijte kombinaci různých ingrediencí. Zkuste přidat sýr, bylinky, koření, zeleninu nebo třeba maso.
- Použijte nepřilnavou pánev nebo mřížku, aby se toasty nepřichytily a nepřipálily.
- Toasty podávejte s různými zálivkami, například se salsou, zakysanou smetanou nebo dipem na bázi jogurtu.
Seznam ingrediencí, které potřebujete pro recept na slané francouzské tousty
- Chléb: Použijte pevný chléb, například kváskový nebo silný bílý chléb.
- Vejce: Rozšlehejte jedno vejce s trochou mléka, abyste vytvořili směs podobnou pudinku.
- Sýr: Přidejte svůj oblíbený strouhaný sýr, například čedar, parmazán nebo mozzarellu.
- Bylinky: Do slaných francouzských toastů se skvěle hodí čerstvé nebo sušené bylinky, jako je bazalka, tymián, oregano a rozmarýn.
- Koření: Přidání špetky soli a pepře a dalšího koření, jako je česnekový prášek, uzená paprika a kajenský pepř, dodá chuti.
- Náplně: Vezměte si na starost náplň, kterou můžete přidat do francouzského chleba: Zvolte si své oblíbené náplně, jako je vařená slanina, smažené houby, šunka nakrájená na kostičky nebo karamelizovaná cibule.
- Přílohy: Klobásky s hovězím masem, které se dají nakrájet na kousky: Na závěr můžete pikantní francouzský toast posypat zakysanou smetanou, salsou nebo pažitkou.
S těmito ingrediencemi snadno připravíte lahodný slaný francouzský toast. Plátky chleba jednoduše namočte do vaječné směsi a osmažte na pánvi dozlatova. Po upečení je posypte sýrem, bylinkami a dalšími požadovanými náplněmi a polevami. Vychutnejte si slané francouzské tousty s čerstvým ovocem nebo miskou jogurtu a získejte plnohodnotnou a výživnou snídani.
Oblíbené varianty slaných francouzských toustů
- Francouzské toasty po mexicku: Pro chuťovou obměnu klasických francouzských chlebíčků použijte kombinaci sýra, rajčat, jalapeňos a chilli papriček.
- Francouzské toasty po italsku: Způsob přípravy: Do vaječné směsi přidejte parmezán, bylinky a koření a připravte si lahodné francouzské toasty inspirované italskou kuchyní.
- Francouzský toast po řecku: Pro lahodnou a jedinečnou obměnu klasiky použijte sýr feta, olivy a oregano.
Slaný francouzský toast je chutný a všestranný pokrm, který si můžete vychutnat k snídani, pozdní snídani nebo i k večeři. Je to skvělý způsob, jak zužitkovat starý chléb, a lze jej připravit z různých ingrediencí, aby vyhovoval každé chuti.
Ať už se budete držet klasického receptu, nebo budete experimentovat s různými přísadami, slané francouzské tousty si zamilujete.
Slaný francouzský toast – recept
Slané francouzské toasty jsou vynikajícím způsobem, jak obměnit ranní rutinu a vytvořit jedinečné a chutné jídlo.
Ingredience na slaný francouzský toast
- 2 velká vejce
- 1/4 šálku mléka
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce másla
- 4 plátky chleba
- 1/4 šálku strouhaného sýra
- 1/4 šálku nasekaných čerstvých bylinek (petržel, pažitka nebo kopr jsou skvělé volby)
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky cibulového prášku
- 1/4 lžičky papriky
- 1/4 lžičky sušeného oregana
Postup na slaný francouzský toast
- V mělké míse rozšlehejte vejce, mléko, sůl, česnekový prášek, cibulový prášek, papriku a oregano.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním ohni.
- Každý krajíc chleba namočte do vaječné směsi a otočte, aby se obalil z obou stran.
- Plátky chleba vložte do pánve a smažte 3-4 minuty z každé strany nebo dozlatova.
- Tousty vyjměte z pánve a přendejte na talíř.
- Posypte je strouhaným sýrem, nasekanými bylinkami a případně dalším kořením.
- Slané francouzské toasty podávejte teplé!
Francouzský toast sladký
Francouzský sladký toast je klasický a lahodný způsob, jak si vychutnat sladkou svačinu. Ať už hledáte rychlou snídani, požitkářský dezert nebo jen něco na mlsání, francouzské sladké tousty se vám určitě budou hodit.
Zde je seznam nejlepších receptů na francouzské sladké toasty, které musíte vyzkoušet, od klasických toastů na medovém másle až po kreativnější recepty.
- Toasty na medovém másle: Tento klasický francouzský toast se připravuje tak, že se plátek toastu potře štědrou vrstvou medu a poté se na něj nanese vrstva rozpuštěného másla. Je to skvělý recept pro ty, kteří hledají něco sladkého a jednoduchého.
- Skořicový toast: Pro teplou a uklidňující snídani zkuste připravit francouzský toast se směsí skořice a cukru. Jednoduše smíchejte trochu skořice a cukru, rozetřete ji na plátek toastu a poté jej potřete máslem.
- Francouzský toast s bobulemi: Pro ovocnou obměnu klasického francouzského toastu zkuste toasty posypat čerstvě nakrájenými bobulemi. Bobule jsou skvělým způsobem, jak snídani dodat přirozenou sladkost a trochu antioxidantů.
- Toasty v čokoládě: Uspokojte svou chuť na sladké touto dekadentní pochoutkou. Plátek toastu potřete rozpuštěnou čokoládou, posypte ořechy nebo jinou křupavou polevou podle vlastního výběru a nechte vychladnout.
- Francouzský toast s Nutellou: Zkuste si připravit francouzský toast s pomazánkou Nutella, abyste si dopřáli opravdu požitkářskou snídani. Plátek toastu jednoduše potřete vrstvou Nutelly, posypte skořicí a cukrem a pak si pochutnejte.
- Francouzský toast s karamelovou omáčkou: Tento lahodný recept jistě uspokojí váš mlsný jazýček. Plátek toastu potřete vrstvou karamelové omáčky, posypte skořicí a cukrem a pak si pochutnejte.
- Francouzský toast s banánem: Vyzkoušejte klasický francouzský toast s banánem. Jednoduše rozmačkejte banán, rozetřete ho na plátek toastu a pak ho posypte skořicí a cukrem.
- Francouzský toast s javorovým sirupem: Pro skutečně klasický francouzský toast ho zkuste doplnit javorovým sirupem. Ten vám dodá extra dávku sladkosti a chuti.
- Francouzský toast s kokosem: Pro tropickou obměnu klasického francouzského toastu zkuste přidat vrstvu kokosových vloček. Toastům tak dodáte texturu a chuť.
- Francouzský toast s džemem: Pro ovocnou obměnu klasického francouzského toastu zkuste přidat vrstvu oblíbeného džemu nebo marmelády. Tím získáte další sladkost a chuť.
Ať už si vyberete jakýkoli recept, francouzské toasty budou jistě chutnou a uspokojivou pochoutkou. Díky velkému množství receptů si určitě najdete ten, který si zamilujete.
Sladký francouzský toast – recept
Tato klasická oblíbená snídaně jistě potěší celou rodinu. Je rychlá na přípravu a ještě snazší na zhltnutí. Ke snídaňovému toastu se skvěle hodí káva cortado.
Ingredience na sladký francouzský toast
- 2 plátky francouzského chleba
- 2 lžíce změklého másla
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mleté skořice
- 2 lžíce světle hnědého cukru
- 2 lžíce kousků hořké čokolády
- šlehačka (volitelně)
Postup na sladký francouzský toast
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Nakrájejte francouzský chléb na silné plátky.
- Plátky potřete z obou stran změklým máslem.
- V malé misce smíchejte med, skořici a světle hnědý cukr, dokud se zcela nespojí.
- Medovou směsí bohatě potřete oba plátky francouzského chleba.
- Povrch plátků posypte kousky hořké čokolády.
- Pečte v předehřáté troubě 12-15 minut nebo dozlatova.
- Sladký francouzský toast podávejte teplý se šlehačkou.
Francouzský toast s vejcem – recept
Vychutnejte si tento francouzský toast s vejcem. Jeho příprava je velmi jednoduchá.
Ingredience na francouzský toast s vejcem
- 4 plátky chleba, nejlépe starého
- 4 lžíce másla, rozdělené
- 8 velkých vajec, rozdělených
- 1/2 lžíce mléka
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 100 g rozdrobeného bílého čedaru
- 1 lžíce jemně nasekané pažitky na ozdobu
Postup na francouzský toast s vejcem
- Pomocí malé skleničky nebo vykrajovátka na sušenky vykrojte ze středu každého plátku chleba velké otvory.
- Středy opečte a použijte jako naběračky.
- Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozpusťte 2 lžíce másla.
- Ve velké míse rozšlehejte 4 vejce a mléko.
- Směs osolte a opepřete a poté vmíchejte sýr.
- Každý plátek chleba namočte do směsi, aby se obalil, pak z něj oklepejte přebytečnou vaječnou směs a vložte ho na rozpálenou pánev.
- Pokud se na pánev nevejdou všechny plátky, opakujte postup se zbývajícími ingrediencemi a pracujte po částech.
- Smažte dozlatova asi 2 minuty, poté chléb obraťte a do každého plátku rozklepněte vejce.
- Vejce osolte a opepřete a pokračujte ve vaření, dokud není vejce uvařené podle vašich představ, asi 4 minuty pro střední stupeň.
- Odstavte z ohně a ozdobte pažitkou.
- Francouzské toasty s vejcem podávejte teplé s opečenými středy.
Zapečený toast s vejcem – recept
Hledáte snadný a chutný recept na snídani? Nehledejte nic jiného než tyto zapečené toasty s vejcem! Tento slaný snídaňový pokrm je oblíbený mezi dětmi i dospělými a vyžaduje jen několik jednoduchých ingrediencí, takže je skvělou volbou pro rušná rána.
Ingredience na zapečený toast s vejcem
- 4 plátky bílého chleba
- 4 vejce
- 4 lžíce másla
- sůl a pepř podle chuti
- strouhaný sýr (nepovinné)
Postup na zapečený toast s vejcem
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Plátky chleba položte na plech a každý plátek potřete máslem.
- Na každý plátek chleba rozklepněte vejce a osolte a opepřete.
- V případě potřeby posypeme strouhaným sýrem.
- Pečte 15 minut, nebo dokud nejsou bílky vajec upečené.
- Zapečený toasty s vejcem podávejte s přílohou z čerstvého ovoce nebo zeleniny.
Toasty na pánvi
Toasty na pánvi jsou jednou z nejpohodlnějších a nejchutnějších svačin nebo jídel. Ať už máte chuť na něco sladkého nebo slaného, k přípravě oblíbených toastů vám postačí rozpálená pánvička. Zde je seznam chutných receptů, které si můžete připravit na pánvi.
- Avokádové toasty: Tento klasický toast je skvělým způsobem, jak začít den. Na opečený chléb namažte rozmačkané avokádo a posypte ho nakrájenou cibulí, cherry rajčátky a čerstvými bylinkami.
- Francouzský toast: Francouzský toast je vždy oblíbený. Namočte silné plátky chleba do směsi vajec, mléka a skořice a poté je opečte na rozpálené pánvi. Podávejte s máslem, sirupem a trochou čerstvého ovoce.
- Sýrové toasty: Pokud máte chuť na něco sýrového, vyzkoušejte tento toast. Na opečený toastový chléb naneste štědrou vrstvu sýra a posypte ho nakrájenými rajčaty, cibulí a bylinkami.
- Grilovaný sýr: Klasický sendvič s grilovaným sýrem je vždycky vítěz. Dva plátky chleba namažte máslem a naplňte oblíbeným sýrem. Grilujte, dokud se sýr neroztaví a toasty nezezlátnou.
- Toasty s arašídovým máslem: Toasty s arašídovým máslem jsou jednoduchou, ale chutnou svačinkou. Na opečený chléb namažte arašídové máslo a posypte ho plátky banánu, medem a nasekanými ořechy.
- Toasty s vejcem a slaninou: Pokud hledáte něco slaného, vyzkoušejte tuto kombinaci. Usmažte vejce a navrch dejte slaninu a sýr. Podávejte na opečeném toastovém chlebu a získáte lahodnou snídani.
- Toasty s nutellou: Toasty s nutellou jsou oblíbené mezi dětmi i dospělými. Na opečený chléb namažte Nutellu a posypte čerstvým ovocem a trochou čokoládových lupínků.
- Rajčatový toast: Tento slaný toast je ideální pro lehký oběd. Na opečený chléb položte silné plátky rajčat a trochu strouhaného sýra. Pro zvýraznění chuti je pokapejte olivovým olejem a posypte bylinkami.
Toasty na pánvi jsou skvělým začátkem dne nebo chutnou svačinkou. S rozpálenou pánví si můžete během chvilky připravit celou řadu chutných toastů. Vyzkoušejte tyto recepty a vychutnejte si dokonalou svačinu nebo snídani.
Francouzský chléb
Nádherná vůně a chuť francouzského chleba je oblíbená u mnoha lidí na celém světě. Bez ohledu na denní dobu nebo jídlo může být francouzský chléb lahodným doplňkem každého talíře.
Jedná se o základní pokrm francouzské kuchyně, který je oblíbený již po staletí a na kterém si mnozí pochutnávají i dnes.
Francouzský chléb je druh chleba, který se vyrábí z bílé nebo pšeničné mouky, vody, soli a droždí. Obvykle má dlouhý a tenký tvar, křupavou kůrku a lehkou žvýkací strukturu.
Francouzský chléb se často vyrábí ze speciální směsi droždí a mouky, která mu dodává jedinečnou chuť. Těsto se také nechává dlouho kynout, což má za následek jemnější strukturu.
Francouzský chléb lze použít na různé způsoby. Může se používat jako příloha k jídlu, podávat s máslem nebo namazaný džemem. Lze ho také použít jako základ pro sendviče, pizzu nebo dokonce tartine.
Lze ho nakrájet na kostičky a podávat s dipem nebo použít do francouzské cibulové polévky. Lze z něj také připravit krutony do salátů nebo jimi pokrmy ochutit.
Francouzský chléb je jednoduchý a chutný způsob, jak si vychutnat jídlo. Díky své všestrannosti a lahodné chuti je pro mnohé oblíbenou volbou. Ať už hledáte přílohu nebo něco, čím byste vylepšili své sendviče, francouzský domácí chleba vás jistě potěší.
Francouzský chléb – recept
Chcete si doma připravit lahodný francouzský chléb? Přinášíme vám podrobný návod krok za krokem, jak připravit francouzský chléb, klasický a oblíbený chléb, který se hodí pro každou příležitost.
Ingredience na francouzský chléb
- 4 šálky univerzální mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky instantního droždí
- 1 a 1/2 šálku teplé vody
- 1 lžíce olivového oleje
Postup na francouzský chléb
- Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, cukr a instantní droždí.
- Přidejte teplou vodu a olivový olej a míchejte, dokud se z těsta nevytvoří koule.
- Těsto hněťte na lehce pomoučeném povrchu asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
- Vložte těsto do vymazané mísy, přikryjte ho vlhkou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto propíchejte a několik minut hněťte.
- Těsto rozdělte na dva stejné díly a každý díl rozválejte do tvaru válečku.
- Každý válec položte na plech vyložený pečícím papírem.
- Každý bochánek potřete trochou teplé vody a posypte moukou.
- Pečte je v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut nebo dokud bochánky nezezlátnou.
- Před podáváním nechte bochánky vychladnout.
- Váš francouzský chléb je nyní připraven k vychutnání. Podávejte ho s máslem a sýrem nebo z něj připravte lahodný sendvič.