Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba pečení: 45 minut
- Obtížnost: Snadné
- Počet porcí: 10 plátků
Ingredience
- 225 g nesoleného změklého másla
- 225 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 225 g hladké mouky
- 1 citrón s oloupanou kůrou
Na polevu
- 1,5 odšťavněného citrónu
- 85 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou) nebo 160 °C (plynovou).
- Vyšleháme máslo a moučkový cukr do světlé a krémové konzistence, poté přidáme vejce jedno po druhé, a pomalu promícháváme.
- Prosejem hladkou mouku, přidáme citrónovou kůru a mícháme, dokud se dobře nespojí.
- Formu na bochník vyložíme mastným papírem, poté do ní nalijeme směs a lžící zarovnáme povrch.
- Pečeme 45-50 minut dokud tenká špejle zapíchnutá do středu koláče není čistá.
- Zatímco koláč chladne ve formě, smícháme citrónovou šťávu a moučkový cukr na polevu.
- Ještě teplý koláč propícháme po celém povrchu špejlí nebo vidličkou a pak jej přelijeme polevou – šťáva se vsákne a cukr vytvoří krásnou křupavou polevu.
- Necháme koláč ve formě úplně vychladnout, pak jej vyjmeme a podáváme. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží 3-4 dny nebo se dá zamrazit až na 1 měsíc.