Připravte si dokonalé brambory – křupavé na povrchu a měkké uprostřed.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Doba vaření: 80 minut
- Obtížnost: Snadné
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 lžičky olivového oleje
- 4 velké brambory na pečení
- 200 ml zakysané smetany
- 50 g nastrouhaného čedaru (volitelné)
- 4 křupavé plátky slaniny nakrájené na kousky (volitelné)
- 4 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka (volitelné)
Postup
- Předehřejeme troubu na 220 °C (horkovzdušnou) nebo 200 °C (plynovou). Brambory potřeme olivovým olejem a položíme na horní polici trouby. Pečeme 20 minut.
- Ztlumíme troubu na 190 °C, resp. na 170 °C a pečeme 45 minut až 1 hodinu, dokud nebude slupka křupavá a dužina měkká.
- Na každé bramboře uděláme křížek, stlačíme boky a přidáme zakysanou smetanu a oblíbené zálivky nebo ozdoby.