Příprava
- Příprava: 25 minut
- Doba vaření: 40 minut
- Obtížnost: Snadné
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 10 plátků bílého chleba nebo 150 g strouhanky
- 4 g mletých čerstvých tymiánových lístků nebo velká špetka sušeného tymiánu
- 3 g jemně nastrouhané citrónové kůry
- 4 g soli
- čerstvě mletý černý pepř
- cca 140 g hladké mouky na poprášení
- 2 velká rozšlehaná vejce
- 4 vykoštěná kuřecí prsa bez kůže (každé cca 225 g)
- 5-8 lžic oleje na mělké smažení
- citrónové klínky a snítky tymiánu na ozdobu (volitelné, doporučené k servírování)
Postup
Na strouhanku:
- Použijeme chléb s nízkým obsahem cukru nebo bez něj, jinak by např. za použití kváskového chleba při obalování příliš rychle zhnědla.
- Ořízneme z chleba kůrku a vyhodíme ji, chléb natrháme na kousky. Roztrhaný chléb rozložíme na talíř vhodný do mikrovlné trouby a 1 minutu jej ohříváme na nejvyšší výkon, aby se vysušil. Případně chléb rozložíme na plech a usušíme v předehřáté troubě na 150 °C (plynová) po dobu 22-25 minut. Usušený chléb nebo strouhanku rozmixujeme v kuchyňském robotu s tymiánem, citrónovou kůrou, solí a pepřem.
Na kuře:
- Předehřejeme si trobu na 180 °C (plynová).
- Plochou stranou kuchařského nože nebo hladkou stranou paličky na maso naklepeme každé prso na stejnou tloušťku. Do 3 mělkých misek dáme zvlášť mouku, vejce a strouhanku. Kuře osušíme a z obou stran osolíme a opepříme. Každé prso obalíme v mouce a přebytečnou mouku setřeseme. Poté prsíčka namočíme do vajíčka, aby se lehce obalila, a podržíme je, aby okapala. Nakonec kuře vložíme do strouhanky a obalíme. Poté kuřecí prsa položíme na kus voskovaného papíru.
- Rozpálíme velkou pánev o průměru 30 cm na středním ohni. Přidáme olej a na pánev položíme 2 kuřecí prsa hladkou stranou dolů. Kuřecí maso opékáme bez otáčení, dokud nezačne hnědnout, asi 2 minuty. Kuře otočíme a pečeme, dokud stejně nezhnědne i z druhé strany, opět další 2 minuty. Postup opakujeme se zbývajícími 2 prsíčky. Přendáme kuře na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se osušilo. Všechna 4 prsa položíme na mřížku nad pekáč a pečeme, dokud nejsou na dotek pevná, asi 6-8 minut. Vyjmeme z trouby a ihned podáváme např. s citrónovými klínky.