Recept na thajské červené kari se zeleninou

Hlavní jídlaKuřecí masoRýžeZeleninová jídla
Thajské červené kari se zeleninou

Pokud jste fanoušky thajské kuchyně, pravděpodobně jste již vyzkoušeli alespoň jednu variantu thajského kari. Tradiční thajská strava obsahuje pestrou zeleninu, mořské plody a maso, které se podávají s rýží nebo nudlemi a jsou ochuceny bylinkami a kořením, jako je kurkuma, galangal, thajská bazalka a citronová tráva.

Kari je přece důležitou součástí thajské kuchyně. Ale co přesně je thajské kari? Čím je tak bohaté a chutné? Jaké jsou druhy thajského kari? A čím se tak liší od indického kari? Určitě čtěte dál, abyste našli odpověď na všechny své otázky týkající se této chutné thajské kuchyně včetně receptů nejen na červené kari.

Thajské kari

Termín „thajské kari“ může označovat jak thajské kari pokrmy, tak thajskou kari pastu, která se k přípravě pokrmu používá. V Thajsku existuje široká škála thajského kari – zelené, žluté, červené, massaman a panang.

Každý typ kari se skládá z jiných ingrediencí a nabízí odlišné chutě. Pokud však thajské kari rozdělíme na základní složky, obvykle se skládá z kari pasty, kokosového mléka nebo vody, zeleniny, masa, mořských plodů a bylinek. Všestranná směs ingrediencí v thajském kari nabízí explozi lahodné chuti v ústech.

Z čeho se skládá kari pasta?

Thajská kari jídla se vždy připravují z kari pasty. Tradičně se všechny thajské kari pasty skládají z krevetové pasty, cibule, šalotky, česneku, galangalu, citronové trávy a chilli. Jedním z hlavních znaků, kterými se thajská kari liší, je druh použitých chilli papriček.

Některé druhy kari používají sušené červené chilli papričky, zatímco jiné se mohou skládat z čerstvých zelených nebo žlutých chilli papriček. Kromě chilli papriček může pasta obsahovat také různé druhy koření, jako je kurkuma, kardamom, pepř, kmín nebo koriandr. Tyto přísady jednotlivé druhy kari pasty obohacují a vzájemně je odlišují.

Mezi nejznámější druhy kari patří zelené, žluté a červené kari.

Jaké jsou druhy thajského kari?

Thajské kari se obvykle dělí na 3 hlavní druhy: zelené, červené a žluté. Barvy se odvíjejí od barvy ingrediencí použitých v receptu, zejména chilli papriček. Kromě těchto tří hlavních druhů existují v thajské kuchyni ještě 2 další oblíbené druhy kari: Massaman a Panang kari.

Zelené kari

Když si představíte vůni a chuť thajského kari, pravděpodobně se vám vybaví zelené kari. Je to nejznámější a nejvýraznější thajské kari, protože se nejvíce liší od kari v jiných zemích.

Kromě toho také vyniká jako nejpálivější. Zelené kari, které pochází ze středního Thajska, používá jako jednu ze svých hlavních ingrediencí čerstvé zelené chilli papričky.

Červené kari

Červená kari pasta (také červené curry) je další pálivé kari ze středního Thajska. Je silně kořeněné sušenými červenými chilli papričkami, má jasně červenou barvu a pikantní chuť.

Do této pasty pak můžete přidat kokosové mléko a připravit tak lahodný ohnivý kari pokrm. Thajské červené kari je pravděpodobně nejuniverzálnější ze všech thajských kari past.

Žluté kari

Thajské žluté kari je jemnější a má o něco sladší chuť než zelené a červené kari, takže je vhodné pro začátečníky. Není sice tak ostré a mastné, ale přesto je stejně chutné jako ostatní thajská kari. Existuje několik různých verzí thajského žlutého kari, ale jedno mají společné: hodně kurkumy.

Thajské červené kari – recept

Zapomeňte na jídlo s sebou a připravte si doma thajské červené kuřecí kari s rýží. Příprava tohoto klasického pokrmu zabere pouhých 15 minut a je plný chuti.

Ingredience na thajské červené kari

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce zázvorové a česnekové pasty
  • červená kari pasta
  • 800 ml kokosového mléka
  • 8 kuřecích stehen bez kůže a kostí, nakrájených na velké kusy
  • 4 listy limetky (ideálně čerstvé)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • thajská bazalka
  • bazalka nebo koriandr a další na podávání
  • 1 červená chilli paprička, nakrájená na úhlopříčné plátky
  • kousek zázvoru velikosti palce, nakrájený na nudličky
  • vařená jasmínová rýže, k podávání

Postup na thajské červené kari

  1. Ve velkém hrnci na mírném ohni rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje a 2 minuty na něm smažte 1 lžícu zázvoru a 1 lžíci česnekové pasty. Přidejte 5-6 lžic červené kari pasty, několik vteřin smažte a poté přilijte 800 ml kokosového mléka.
  2. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum, trochu promíchejte a počkejte, až olej vystoupí na povrch.
  3. Přidejte 8 kuřecích stehen bez kůže a kostí, nakrájených na kousky, a listy limetky a vařte 12 minut nebo dokud není kuře uvařené.
  4. Přidejte 1 lžíci rybí omáčky a špetku hnědého cukru a ochutnejte – pokud máte rádi trochu slanější, přidejte více rybí omáčky, pokud máte rádi sladší, přidejte trochu více cukru.
  5. Přiveďte k varu, stáhněte z ohně a přidejte ½ malého balení thajské bazalky.
  6. Lžící rozdělte kari do čtyř misek a přidejte 1 červenou chilli papričku, kousek zázvoru velikosti palce a několik dalších lístků bazalky. Podávejte s jasmínovou rýží.
Ke kari se hodí rýže, nejlépe jasmínová.

Kuře na kari se zeleninou – recept

Tento recept na thajské červené kari si snadno připravíte doma! Je mnohem chutnější než kupované a navíc zdravější. Zeleninu můžete libovolně obměňovat (celkem jí budete potřebovat asi 3 šálky) a kapustu vynechat, pokud chcete tradičnější thajské kari.

Tento recept je vegetariánský, veganský a bezlepkový, aby si na něm mohli pochutnat všichni. Recept je pro 4 porce.

Ingredience na kuře na kari se zeleninou

  • 1 a ¼ šálku hnědé jasmínové rýže nebo dlouhozrnné hnědé rýže, propláchnuté
  • 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
  • 1 malá bílá cibule, nakrájená nadrobno (asi 1 šálek)
  • špetka soli, více podle chuti
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru (asi 2,5 cm kousek zázvoru)
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky dlouhé 5 cm
  • 1 žlutá, oranžová nebo zelená paprika, nakrájená na tenké 5 cm proužky
  • 3 mrkve, oloupané a nakrájené na úhlopříčku na 0,5 cm silná kolečka (asi 1 šálek)
  • 2 lžíce thajské červené kari pasty
  • 1 plechovka běžného kokosového mléka
  • ½ šálku vody
  • 1 a ½ šálku balené kapusty nakrájené na tenké plátky (nejprve odstraňte tvrdá žebra), nejlépe odrůdy Tuscan/lacinato/dinosaur
  • 1 a ½ lžičky kokosového cukru nebo cukru turbinado (surového) nebo hnědého cukru
  • 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky (místo běžné sójové omáčky určitě použijte bezlepkovou omáčku tamari)
  • 2 lžičky rýžového octa nebo čerstvé limetkové šťávy
  • přílohy: hrst nasekané čerstvé bazalky nebo koriandru, volitelně vločky chilli směsi, volitelně omáčka sriracha nebo chilli česneková omáčka

Postup na kuře na kari se zeleninou

  1. Rýži uvaříte tak, že přivedete k varu velký hrnec vody. Přidejte propláchnutou rýži a vařte 30 minut, přičemž podle potřeby snižujte teplotu, aby nedošlo k přetečení.
  2. Odstavte z ohně, rýži slijte a vraťte ji do hrnce. Přikryjte a nechte rýži odpočívat 10 minut nebo déle, dokud ji nebudete moci podávat. Těsně před podáváním rýži podle chuti osolte a načechrejte ji vidličkou.
  3. Chcete-li připravit kari, rozehřejte velkou pánev s hlubokými boky na středním ohni. Jakmile se rozpálí, přidejte olej.
  4. Přidejte cibuli a posypte ji solí a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Přidejte zázvor a česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
  5. Přidejte papriku a mrkev. Za občasného míchání vařte, dokud papriky nezměknou, tedy dalších 3 až 5 minut. Poté přidejte kari pastu a za častého míchání vařte 2 minuty.
  6. Přidejte kokosové mléko, vodu, kapustu a cukr a promíchejte. Směs přiveďte k varu na mírném ohni. Podle potřeby snižte teplotu, aby se udržel mírný var, a vařte, dokud papriky, mrkev a kapusta nezměknou podle vašich představ, asi 5 až 10 minut, a občas promíchejte.
  7. Odstavte hrnec z ohně a dochuťte tamari a rýžovým octem. Podle chuti přidejte sůl. Pokud kari potřebuje trochu víc chuti, přidejte ještě ½ lžičky tamari nebo pro větší kyselost přidejte ještě ½ lžičky rýžového octa.
  8. Rozdělte rýži a kari do misek a podle chuti ozdobte nasekaným koriandrem a posypte vločkami chilli směsi. Pokud máte rádi ostré kari, podávejte ho se sriracha nebo chilli česnekovou omáčkou jako přílohou.

Nejlepší kuře na kari – recept

Kari omáčka s kuřecím masem se hodí nejen k různým příležitostem, ale i jako každodenní jídlo. Tento recept na nejlepší kuřecí na kari s rýží není těžký na přípravu, která zabere půl hodiny a výsledek stojí za to.

Ingredience na nejlepší kuře na kari

  • 2 lžíce másla, rozdělené
  • 1 střední cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžičky kari
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 450 g kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na 2,5 centimetrové kousky
  • 1 plechovka kuřecího vývaru se sníženým obsahem sodíku
  • 1 šálek nevařené instantní rýže
  • nasekané čerstvé lístky koriandru, nepovinné

Postup na nejlepší kuře na kari

  1. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci másla na středním plameni; osmahněte cibuli, dokud nezměkne a lehce nezhnědne, 3-5 minut. Vyjměte ji z pánve.
  2. V míse smíchejte mouku a koření; vmíchejte do kuřete. V téže pánvi rozehřejte na středním plameni zbývající máslo. Přidejte kuře; za občasného otáčení smažte, dokud nezrůžoví, 4-6 minut.
  3. Vmíchejte vývar a cibuli; přiveďte k varu. Vmíchejte rýži. Odstavte z ohně; nechte 5 minut přikryté stát (směs bude šťavnatá). V případě potřeby posypte koriandrem.

Indické kuře na kari s rýží – recept

Tento recept na krémové kuřecí maso na kari inspirovaný indickou kuchyní. Aromatické koření a chutě jsou potěšením pro smysly. Výborné s čerstvým naanem a rýží basmati.

Ingredience na indické kuře na kari s rýží

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 3 lžíce kari
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička papriky
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
  • ½ lžičky bílého cukru
  • sůl podle chuti
  • 2 půlky kuřecích prsou bez kůže a kostí – nakrájené na kousky velikosti sousta
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šálek obyčejného jogurtu
  • ¾ šálku kokosového mléka
  • ½ citronu, odšťavněného
  • ½ lžičky kajenského pepře

Postup na indické kuře na kari s rýží

  1. Na pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Na něm osmahněte cibuli, dokud lehce nezhnědne.
  2. Vmíchejte česnek, kari, skořici, papriku, bobkový list, zázvor, cukr a sůl. Pokračujte v míchání po dobu 2 minut.
  3. Přidejte kousky kuřete, rajčatový protlak, jogurt a kokosové mléko. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 20 až 25 minut.
  4. Vyjměte bobkový list a vmíchejte citronovou šťávu a kajenský pepř. Vařte ještě 5 minut.
  5. Podávejte horké a pochutnejte si.
Indické kuře chutná skvěle s rýží nebo naanem (chléb).

Kuře na kari s kokosovým mlékem – recept

Toto rychlé a snadné kokosové kari je možná trochu netradiční, ale věřte nám, je vynikající. Nezapomeňte si připravit rýži, která všechnu tu šťavnatou dobrotu nasákne.

Ingredience na kuře na kari s kokosovým mlékem

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 středně velká červená cibule, nakrájená
  • 2 velké šalotky, rozdrcené
  • sůl
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 a 1/2 lžíce kari
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 120 ml vody
  • 680 g kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na 2,5 cm kousky
  • šťáva z ½ limetky
  • klíny limetky na podávání
  • natrhané lístky máty k podávání
  • natrhané listy koriandru k podávání
  • vařená rýže, k podávání

Postup na kuře na kari s kokosovým mlékem

  1. Ve velkém hrnci nebo na vysoké pánvi na středním ohni rozehřejte olej a máslo. Když se máslo rozpustí, přidejte cibuli a šalotku a vařte je 6 až 8 minut, dokud nezměknou a nezprůsvitní.
  2. Přidejte česnek, zázvor a kari a vařte, dokud se nerozvoní, další 1 minutu. Přidejte rajčatový protlak a vařte, dokud mírně neztmavne, další 1 až 2 minuty.
  3. Přidejte kokosové mléko a vodu a přiveďte k varu. Přidejte kuře a za občasného míchání vařte, dokud není kuře uvařené, 6 až 8 minut.
  4. Vmíchejte limetkovou šťávu a ozdobte mátou a koriandrem. Nejlépe podávejte kuřecí na kari s rýží.

Recept na krevety po thajsku

Krevety s kokosovým mlékem inspirované thajskou kuchyní s červenou kari pastou, čerstvým koriandrem a limetkou. Toto krevetové kari je jasné a odvážné – nebudete ho chtít přestat jíst.

Ingredience na krevety po thajsku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na tenké plátky
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 2 stroužky mletého česneku
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 2 lžíce připravené červené kari pasty
  • 1 červená paprika nakrájená na tenké plátky
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 450 g velkých krevet, očištěných a zbavených jadérek
  • 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • ¼ šálku nasekaného čerstvého koriandru
  • vařená bílá rýže k podávání

Postup na krevety po thajsku

  1. Do velkého hrnce s těžkým dnem nalijte olivový olej a postavte ho na střední teplotu. Přidejte cibuli a vařte ji 8 až 10 minut nebo dokud nezměkne a nezíská zlatohnědou barvu.
  2. Přidejte zázvor a česnek a vařte ještě 1 minutu, nebo dokud nebude velmi voňavá. Dochuťte ¼ lžičkou soli a ¼ lžičkou pepře.
  3. Přidejte červenou kari pastu a míchejte dřevěnou lžící, aby se všechny aromatické látky obalily kari pastou. Přidejte červenou papriku a smažte ji asi 3 až 4 minuty, nebo dokud nezměkne.
  4. Přidejte kokosové mléko, poté naplňte plechovku asi do poloviny vodou a přidejte ji do hrnce také. Přiveďte k varu.
  5. Zatímco se kokosové mléko vaří, okořeňte krevety zbylou solí a pepřem. Krevety přidejte do vroucí omáčky, přikryjte a vařte 3 až 4 minuty, nebo dokud nejsou krevety uvařené.
  6. Před podáváním s vařenou rýží stáhněte z ohně a vmíchejte limetkovou šťávu a koriandr.
Jedinečné krevetové kari je skvělým pokrmem nejen k obědu.

TIP: Předejděte rozvaření krevet tím, že je stáhnete z ohně, jakmile se stanou neprůhlednými, a ihned je podávejte.

Vyzkoušejte také recept na indické kari s kokosovým mlékem, kuře na kari, kari omáčku, květákové kari, těstoviny s krevetami a smetanou, recepty s kokosovým mlékem nebo rajskou polévku s rýží.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang