Z rajčat, bylinek, zeleniny a olivového oleje si díky našemu receptu snadno a rychle připravíte dokonalou domácí rajčatovou omáčku na těstoviny, pizzu a další pokrmy.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 35 minut
- Celkem: 45 minut
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 střední cibule nakrájené nadrobno
- 1 malá mrkev nebo 1/2 velké mrkve, jemně nakrájená
- 1 malý celer
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1/2 lžičky sušené bazalky nebo 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 plechovka celých rajčat včetně šťávy
- 1 lžička rajčatového protlaku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Na velké široké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a petržel. Promíchejte. Snižte teplotu na minimum, pánev přikryjte a za občasného míchání vařte 15 až 20 minut, dokud zelenina nezměkne a není uvařená.
- Přidejte prolisovaný česnek. Zvyšte teplotu na středně vysokou. Česnek vařte 30 sekund.
- Přidejte rajčata včetně šťávy.
- Přidejte rajčatový protlak a bazalku. Podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k mírnému varu, snižte teplotu na minimum a vařte odkryté, dokud nezhoustne, asi 15 minut.