Bramborovo pórková polévka je klasika. Není nic lepšího než mísa vydatné bramborové polévky v chladném dni. A navíc je snadná. Není potřeba žádná smetana, stačí polévku propasírovat, aby byla hustá a krémová.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience
- 3 velké pórky, nakrájené
- 2 lžíce másla
- 4 šálky kuřecího (nebo zeleninového) vývaru
- 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených
- 1 lžička mořské soli
- Špetka sušené majoránky
- 1 nebo 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- Trocha omáčky Tabasco nebo jiné červené chilli omáčky
- Bílý nebo černý pepř podle chuti
Postup
- Odřízněte kořeny pórku. Pórky podélně rozřízněte a pod tekoucí vodou je rozevřete, aby se z nich uvolnily všechny nečistoty. Odřízněte tvrdé tmavě zelené vrcholky a vyhoďte je (buď je zkompostujte, nebo zmrazte pro přípravu vývaru).
- Bílé a světle zelené části pórku nakrájejte příčně na 1/4 palce silné plátky. Plátky vložte do mísy se studenou vodou a rukama je promíchejte, abyste odstranili zbylé nečistoty. Poté pórek vyjměte za pomoci sítka nebo děrované naběračky.
- Máslo rozpusťte na středním ohni ve 3 až 4 litrovém hrnci se silným dnem. Přidejte nakrájený pórek a promíchejte, aby se obalil máslem.
- Hrnec přikryjte a snižte teplotu na minimum, vařte 10 minut, dokud pórek nezměkne. Zkontrolujte, zda pórek nehnědne.
- Přidejte do hrnce vývar, na kostičky nakrájené brambory, bobkový list, majoránku, tymián a lžičku soli.
- Vyjměte a vyhoďte bobkový list a snítku tymiánu. Pomocí mixéru rozmixujte asi polovinu polévky, pokud chcete polévku hustou, nebo celou, pokud chcete mít polévku hladší.
- Přidejte petrželku a vařte ještě několik minut. Podle chuti přidejte několik kapek tabasca, čerstvě mletý pepř a více soli.