Tyto vegetariánské lasagne jsou sýrové a plné zeleniny, špenátu a jednoduché rajčatové omáčky. Pokud máte ve svém životě nějaké skeptiky, co se týče bezmasých jídel, tyto lasagne změní jejich názor.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 velké mrkve nakrájené na kousky
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 středně velká cuketa, nakrájená na kousky
- 1 středně velká žlutá cibule
- ¼ lžičky soli
- 150 g baby špenátu
Rajčatová omáčka:
- 1 velká plechovka nakrájených rajčat
- ¼ šálku nahrubo nasekané čerstvé bazalky + další na ozdobu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky chilli
Zbývající přísady:
- 2 šálky cottage sýru
- ¼ lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 9 plátů lasagne
- 2 šálky strouhané mozzarelly
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Připravte zeleninu: Na pánvi rozehřejte olej a přidejte mrkev, papriku, cuketu, žlutou cibuli a sůl. Za stálého míchání smažte, dokud zelenina nezezlátne, asi 10 minut.
- Přidejte špenát. Za míchání vařte, dokud špenát nezvadne. Pánev odstavte z ohně a dejte stranou.
- Mezitím připravte rajčatovou omáčku: vložte rajčata do sítka nebo jemného cedníku a nechte odkapat. Poté rozmixujte rajčata s bazalkou, olejem, česnekem a solí.
- Rozmixujte cottage sýr s orestovanou zeleninou.
- Rovnoměrně rozetřete ½ šálku rajčatové omáčky na dno zapékací misky. Na ni položte 3 pláty lasagní (podle potřeby odlomte jejich konce anebo překryjte jejich okraje). Na lasagne rovnoměrně rozetřete polovinu sýru se zeleninou. Přidejte dejte ¾ hrnku rajčatové omáčky a posypte ½ hrnku strouhaného sýra.
- Položte další 3 pláty lasagní a poté zbývající směs sýru se zeleninou. Posypte ½ hrnku strouhaného sýra.
- Navrch dejte další 3 pláty lasagní a poté rozetřete ¾ hrnku rajčatové omáčky. Rovnoměrně posypte 1 hrnkem strouhaného sýra.
- Zaryjte alobalem a přikryté pečte 18 minut, poté alobal odstraňte a pokračujte v pečení ještě asi 10 až 12 minut, dokud vrchní část nezíská hnědou barvu.
- Vyjměte lasagne z trouby a nechte je mírně vychladnout. Posypte další bazalkou, nakrájejte a podávejte.