Tato báječná veganská polévka se připravuje ze šťavnatých a zralých rajčat, dodá vám sílu, potřebné živiny, a navíc opravdu skvěle chutná.
Ingredience
- 1-1,25 kg zralých rajčat
- 1 střední cibule
- 1 malá mrkev
- 1 celer
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Špetka cukru
- 2 bobkové listy
- 1,2 litru horkého zeleninového vývaru
Postup
- Každé rajče rozkrojte na čtvrtiny a odkrojte tvrdá jádra (během vaření nezměknou a na konci by se vám do polévky dostaly tvrdé kousky). Oloupejte 1 střední cibuli a 1 malou mrkev a nakrájejte je na malé kousky. Nakrájejte 1 celerovou tyčinku zhruba stejné velikosti.
- Do velkého hrnce nalijte 2 lžíce olivového oleje a zahřejte ho na mírném ohni. Přidejte cibuli, mrkev a celer a promíchejte je dřevěnou lžící. Na mírném ohni zeleninu vařte zhruba 10 minut.
- Přidejte rajčata, posypte je špetkou cukru a přidejte trochu černého pepře.
- Natrhejte 2 bobkové listy na několik kousků a vhoďte je do hrnce. Promíchejte a nechte rajčata na mírném ohni 10 minut dusit, čas od času mírně zatřeste hrncem.
- Pomalu přilévejte 1,2 litru/2 půllitry horkého vývaru a zároveň míchejte. Zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu, poté teplotu opět snižte na minimum a pánev opět přiklopte pokličkou. Vařte opatrně 25 minut a několikrát promíchejte.
- Odstavte pánev z ohně, sundejte pokličku a na několik vteřin odstupte, než unikne pára, poté vylovte kousky bobkového listu a vyhoďte je. Naberte polévku do mixéru, dokud není asi ze tří čtvrtin plný, pevně nasaďte víko a zapněte přístroj naplno. Mixujte, dokud nebude polévka hladká (asi po 30 vteřinách přístroj zastavte a zvedněte víko, abyste to zkontrolovali), a poté přelijte pyré do velké mísy. Postup opakujte s polévkou, která zůstala v hrnci.