Vyberte si svou oblíbenou náplň do tohoto snadného, dokonale nadýchaného piškotového dortu – my jsme zvolili citrónový tvaroh a šlehačku, ale můžete použít i džem. Skvěle se hodí k odpolednímu čaji.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 30 minut
  • Obtížnost: Snadné
  • Počet porcí: 8-10

Ingredience

  • 225 g změklého másla
  • 225 g zlatavého krupicového cukru
  • 4 velká vejce
  • 1/2 citrónu zbaveného kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 225 g hladké mouky
  • kapka mléka
  • volitelné náplně z citrónového tvarohu, džemu, lehce našlehané smetany
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou) nebo na 160 °C (plynovou). Dno dvou 20 cm dortových forem vyložíme máslem a pečícím papírem.
  2. Pomocí elektrického šlehače vyšleháme máslo a cukr do světlé a nadýchané hmoty. Vejce rozklepneme jedno po druhém a dobře prošleháme, přičemž po každém přidání seškrábneme stěny mísy. Přidáme citrónovou kůru, vanilku, mouku, mléko a špetku soli. Šleháme, dokud se směs nespojí, poté ji rozdělíme do dvou forem.
  3. Pečeme ve středu trouby 25-30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu každého dortu není čistá. Po 10 minutách vyjmeme dorty z forem a necháme je zcela vychladnout. Naplníme je tak, jak máme rádi. Například citrónovým tvarohem a čerstvou šlehačkou. Vrchní část posypeme moučkovým cukrem. Vydrží 3 dny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang