Vyberte si svou oblíbenou náplň do tohoto snadného, dokonale nadýchaného piškotového dortu – my jsme zvolili citrónový tvaroh a šlehačku, ale můžete použít i džem. Skvěle se hodí k odpolednímu čaji.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba pečení: 30 minut
- Obtížnost: Snadné
- Počet porcí: 8-10
Ingredience
- 225 g změklého másla
- 225 g zlatavého krupicového cukru
- 4 velká vejce
- 1/2 citrónu zbaveného kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 225 g hladké mouky
- kapka mléka
- volitelné náplně z citrónového tvarohu, džemu, lehce našlehané smetany
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou) nebo na 160 °C (plynovou). Dno dvou 20 cm dortových forem vyložíme máslem a pečícím papírem.
- Pomocí elektrického šlehače vyšleháme máslo a cukr do světlé a nadýchané hmoty. Vejce rozklepneme jedno po druhém a dobře prošleháme, přičemž po každém přidání seškrábneme stěny mísy. Přidáme citrónovou kůru, vanilku, mouku, mléko a špetku soli. Šleháme, dokud se směs nespojí, poté ji rozdělíme do dvou forem.
- Pečeme ve středu trouby 25-30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu každého dortu není čistá. Po 10 minutách vyjmeme dorty z forem a necháme je zcela vychladnout. Naplníme je tak, jak máme rádi. Například citrónovým tvarohem a čerstvou šlehačkou. Vrchní část posypeme moučkovým cukrem. Vydrží 3 dny.