Chcete vědět, jak připravit lasagne jako neformální sváteční pokrm? S tímto receptem na lahodné a bohaté masové lasagne nic nezkazíte.
Příprava
- Příprava: 1 hodina
- Doba vaření: 50 minut + vychladnutí
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 9 ks těstovin na lasagne
- 500 g italské klobásy
- 375 g mletého hovězího masa
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 3 stroužky umletého česneku
- 2 plechovky drcených rajčat
- 2 plechovky rajčatového protlaku
- 2/3 šálku vody
- 2-3 lžíce cukru
- 3 lžíce a 1/4 šálku mleté čerstvé petrželky (zvlášť)
- 2 lžičky sušené bazalky
- 3/4 lžičky fenyklového semínka
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky hrubě mletého pepře
- 1 velké vejce lehce rozšlehané
- 1 balení sýru ricotta
- 4 šálky strouhaného polotučného sýra mozzarella
- 3/4 šálku strouhaného parmazánu
Postup
- Uvaříme těstoviny podle návodu na obalu a necháme je okapat. Mezitím v Holandské troubě uvaříme klobásu, hovězí maso a cibuli na mírném ohni asi 8-10 minut nebo dokud maso již není růžové. Maso rozmělníme na drobné kousky. Přidáme česnek a vaříme ještě 1 minutu.
- Vmícháme rajčata, rajčatový protlak, vodu, cukr, 3 lžíce petrželky, bazalku, fenykl, 1/2 lžičky soli a pepř a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme 30 minut.
- V malé misce smícháme vejce, sýr ricotta a zbývající 1/4 šálku petrželky a 1/4 lžičky soli.
- Předehřejeme troubu na 375 °C. Rozetřeme 2 šálky masové omáčky do nevymazané zapékací mísy. Poklademe 3 ks těstovin a třetinu směsi ricotty. Posypeme jedním šálkem sýru mozzarella a 2 lžícemi parmazánu. Vrstvy dvakrát zopakujeme. Navrch dáme zbývající masovou omáčku a sýry tak, aby byla mísa plná.
- Přikryté pečeme 25 minut. Odkryté pečeme dalších 25 minut nebo dokud se nevytvoří bublinky. Před podáváním necháme 15 minut odstát.
Tipy
- Jaké přílohy se hodí k lasagním? Klasickou přílohou k lasagním je jednoduchý salát a česnekový chléb.
- Jsou lasagne lepší s ricottou, tvarohem nebo sýrem cottage? Záleží na osobních preferencích. Někdo dává přednost bohatosti a krémovosti sýru ricotta, zatímco jiní mají radši tvaroh s nižším obsahem tuku.
- Proč jsou lasagne vodnaté? Chcete-li se vyhnout vodnatým lasagním, ujistěte se, že jsou před vrstvením řádně okapané. Jakmile jsou uvařené a okapané, neproplachujte je vodou, ale ihned je položte v jedné vrstvě na lehce olejem potřený plech. Neopláchnutí ve vodě umožní, aby se omáčka přichytila na těstovinový škrob. Pokud použijete tvaroh, nechte ho před použitím také okapat. Omáčku vařte alespoň 30 minut odkrytou, aby se odpařila přebytečná voda. Během posledních 25 minut pečení lasagne také odkryjte, aby se uvolnila přebytečná vlhkost v pánvi.