Kuřecí salát představuje skvělý tip na chutnou, lehkou a zdravou večeři, kterou si navíc připravíte snadno a během okamžiku.
Ingredience na kuře
- 10 snítek petrželky
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 malá cibule, rozpůlená
- 1 malá mrkev, rozpůlená
- 1 stonek celeru, rozpůlený
- 1,35 kg kuřecích prsíček s kostí a odřezaným tukem
- 1,5 l kuřecího vývaru, domácího nebo konzervovaného s nízkým obsahem sodíku
- Čerstvě mletý černý pepř
Ingredience na salát
- Kuřecí prsa
- 1 stonek celeru nakrájený na 0,5 cm kostičky
- 4 jarní cibulky, ořezané a nakrájené na tenké plátky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky scezené čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 250 ml hotové nebo domácí majonézy
- 2 lžíce jemně nasekané petrželky
- 1 1/2 lžičky jemně nasekaného čerstvého estragonu nebo čerstvého kopru
Postup
- Petržel, tymián, cibuli, mrkev, celer a kuřecí prsa dejte do středně velkého hrnce. Snižte teplotu na velmi nízkou a přiklopte. Kuře vařte 20 minut. Odstavte hrnec z ohně, odkryjte a nechte kuře 30 minut chladnout v tekutině.
- Přeneste kuře na prkénko a tekutinu dejte stranou. Vykostěte kuře, stáhněte z něj kůži a maso nakrájejte na 2,5 cm kostky. Kosti a kůži vyhoďte.
- V míse smíchejte kuřecí maso, celer, jarní cibulku a bylinky. Odstavte stranou.
- V malé misce vyšlehejte majonézu, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř podle chuti. Přidejte ke kuřecímu masu a jemně promíchejte, dokud se nespojí. Uchovávejte v chladničce, dokud nebude připraveno k podávání.