Zeleninová polévka vás zasytí, zahřeje, a dodá vám také potřebnou energii a živiny. Naučte se ji s námi připravit snadno a rychle.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, nakrájená nadrobno
- 3 oloupané a nakrájené mrkve
- 2 řapíky celeru, nakrájené
- 2 šálky nakrájené sezónní zeleniny, například sladkých brambor, zelených fazolek, máslové dýně, brambor, papriky, cukety nebo žluté dýně
- 1 lžička jemné mořské soli
- 6 stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých
- ½ čajové lžičky kari
- ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 2 bobkové listy
- ½ čajové lžičky červené papriky
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 šálky nasekané kapusty nebo zeleného salátu, mangoldu nebo špenátu
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- V hrnci rozehřejte na středním plameni 3 lžíce olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, sezónní zeleninu a ½ lžičky soli. Za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte česnek, kari a tymián. Za častého míchání vařte asi 1 minutu. Přilijte nakrájená rajčata i se šťávou a za častého míchání vařte ještě několik minut.
- Přilijte vývar a vodu. Přidejte ještě ½ lžičky soli, 2 bobkové listy a vločky červené papriky. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
- Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně zakryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var.
- Vařte 25 minut, poté sejměte pokličku a přidejte nakrájenou zeleninu. Pokračujte ve vaření ještě 5 minut nebo déle, dokud zelenina nezměkne podle vašich představ.
- Odstavte hrnec z ohně a vyjměte bobkové listy. Vmíchejte citronovou šťávu a zbývající 1 lžíci olivového oleje. Můžete servírovat.