Recept na vynikající zeleninovou polévku

PolévkyZeleninové polévky
zeleninova-polevka-recept

Zeleninová polévka vás zasytí, zahřeje, a dodá vám také potřebnou energii a živiny. Naučte se ji s námi připravit snadno a rychle.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience

  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá nebo bílá cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 oloupané a nakrájené mrkve
  • 2 řapíky celeru, nakrájené
  • 2 šálky nakrájené sezónní zeleniny, například sladkých brambor, zelených fazolek, máslové dýně, brambor, papriky, cukety nebo žluté dýně
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 6 stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých
  • ½ čajové lžičky kari
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 2 bobkové listy
  • ½ čajové lžičky červené papriky
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 šálky nasekané kapusty nebo zeleného salátu, mangoldu nebo špenátu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. V hrnci rozehřejte na středním plameni 3 lžíce olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, sezónní zeleninu a ½ lžičky soli. Za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne.
  2. Přidejte česnek, kari a tymián. Za častého míchání vařte asi 1 minutu. Přilijte nakrájená rajčata i se šťávou a za častého míchání vařte ještě několik minut.
  3. Přilijte vývar a vodu. Přidejte ještě ½ lžičky soli, 2 bobkové listy a vločky červené papriky. Hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.
  4. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně zakryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var.
  5. Vařte 25 minut, poté sejměte pokličku a přidejte nakrájenou zeleninu. Pokračujte ve vaření ještě 5 minut nebo déle, dokud zelenina nezměkne podle vašich představ.
  6. Odstavte hrnec z ohně a vyjměte bobkové listy. Vmíchejte citronovou šťávu a zbývající 1 lžíci olivového oleje. Můžete servírovat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang