Připravte si tradiční mexické smažené fazole jako v restauraci, ale mnohem lepší. Domácí smažené fazole můžete podávat jako přílohu, proměnit je v dip nebo jimi naplnit burritos a quesadilly.
Ingredience
- 450 g šálku suchých fazolí pinto
- voda
- 2 lžičky soli nebo podle chuti
- 2 lžičky sušeného oregana nebo velká větvička čerstvého oregana
- 1 cibule, rozpůlená
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 šálku tekutiny na vaření fazolí nebo vody
- 1/2 lžičky prášku chipotle, volitelně
- strouhaný sýr čedar, volitelně
Postup
- Fazole propláchněte ve vodě, vložte do hrnce a zalijte je alespoň třemi centimetry vody. Přidejte polovinu cibule, sůl a oregano. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte přikryté asi 2,5 hodiny.
- Zbývající polovinu cibule nakrájejte. Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí.
- K cibuli přidejte scezené fazole a asi 1/4 šálku vody z vaření fazolí a pomocí šťouchadla na brambory fazole na pánvi rozmačkejte, dokud z nich nevznikne hrubé pyré.
- Přidejte další vodu, abyste dosáhli požadované krémovosti, a podle chuti dosolte. Vmíchejte chilli.
- Když jsou fazole prohřáté, posypte je strouhaným sýrem a podávejte. Do horkých fazolí můžete také vmíchat plátky čedaru, které se v nich rozpustí.
TIP: Pokud máte rádi fazole, nebo se snažíte o zpestření jídelníčků – nakoukněte do našeho výběru nejlepších fazolových receptů.