Objevte tajemství tohoto skvělého kuřecího koláče. Dává se do něj snadná náplň z jednoho hrnce a peče se v koláčové formě, takže ho lze snadno vyklopit a nakrájet na úhledné klínky.
- doba pečení: 40 minut
- celková dobá přípravy: 75 minut
- počet porcí: 6 porcí
Ingredience
Ingredience na náplň:
- 50 g másla
- 1 pórek nakrájený nadrobno
- 8 kuřecích stehen bez kůže a kostí, nakrájených na kousky
- 1 tymiánová větvička, natrhané lístky
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml suchého bílého vína
- 300 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany ke slehání
- 1 polévková lžíce hořčice
Ingredience na korpus:
- 150 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 400 g hladké mouky a další na poprášení
- 1 rozšlehané vejce
Příprava
Máslo rozpusťte v kastrolu na mírném ohni. Přidejte pórek, kuře, bylinky a koření a vařte 10 až 12 minut, dokud se kuře neuvaří, pórek nezměkne a směs se nezačne dusit. Vmíchejte mouku a vařte 3 minuty, dokud směs nebude připomínat pískovou kaši.
Přilijte víno a nechte 1 minutu probublávat, poté vmíchejte vývar, šlehačku a hořčici. Přiveďte k varu. Vařte 10 minut, dokud není kuře uvařené. Libovolně dochuťte, stáhněte z ohně a nechte zcela vychladnout. Přendejte do nádoby a nechte 2 hodiny nebo přes noc chladit.
Na těsto utřete máslo do mouky s velkou špetkou soli, dokud se zcela nespojí. Přidejte polovinu rozšlehaného vejce a 4 lžíce ledově studené vody a rukama vypracujte těsto. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody.
Chvíli hněťte, aby se těsto úplně spojilo, pak ho nechte 1 hodinu chladit.
Vymažte máslem 20cm dortovou formu s volným dnem. Dvě třetiny těsta rozválejte tak, aby bylo dostatečně velké na vyložení formy. Vyložte jím formu a přidejte náplň. Zbylé těsto rozválejte tak, aby bylo dostatečně velké na pokrytí koláče.
Okraje těsta potřete trochou zbývajícího rozšlehaného vejce a koláč jím přikryjte. Ořízněte a přitlačte vidličkou, aby se těsto uzavřelo. Dejte do chladu maximálně na 24 hodin.
Rozehřejte troubu na 220 °C a vložte do ní formu na pečení. Koláč potřete zbylým rozšlehaným vejcem a ostrým nožem na něm lehce udělejte křížový vzor. Pečte na rozpáleném plechu 20 minut.
Poté potřete zbytkem vejce, posypte mořskou solí a pečte dalších 15 až 20 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat, poté opatrně vyjměte z formy, položte na prkénko a nakrájejte na klínky k podávání.