nejlepsi-kureci-recept

Objevte tajemství tohoto skvělého kuřecího koláče. Dává se do něj snadná náplň z jednoho hrnce a peče se v koláčové formě, takže ho lze snadno vyklopit a nakrájet na úhledné klínky.

  • doba pečení: 40 minut
  • celková dobá přípravy: 75 minut
  • počet porcí: 6 porcí

Ingredience

Ingredience na náplň:

  • 50 g másla
  • 1 pórek nakrájený nadrobno
  • 8 kuřecích stehen bez kůže a kostí, nakrájených na kousky
  • 1 tymiánová větvička, natrhané lístky
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany ke slehání
  • 1 polévková lžíce hořčice

Ingredience na korpus:

  • 150 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 400 g hladké mouky a další na poprášení
  • 1 rozšlehané vejce

Příprava

Máslo rozpusťte v kastrolu na mírném ohni. Přidejte pórek, kuře, bylinky a koření a vařte 10 až 12 minut, dokud se kuře neuvaří, pórek nezměkne a směs se nezačne dusit. Vmíchejte mouku a vařte 3 minuty, dokud směs nebude připomínat pískovou kaši.

Přilijte víno a nechte 1 minutu probublávat, poté vmíchejte vývar, šlehačku a hořčici. Přiveďte k varu. Vařte 10 minut, dokud není kuře uvařené. Libovolně dochuťte, stáhněte z ohně a nechte zcela vychladnout. Přendejte do nádoby a nechte 2 hodiny nebo přes noc chladit.

Na těsto utřete máslo do mouky s velkou špetkou soli, dokud se zcela nespojí. Přidejte polovinu rozšlehaného vejce a 4 lžíce ledově studené vody a rukama vypracujte těsto. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody.

Chvíli hněťte, aby se těsto úplně spojilo, pak ho nechte 1 hodinu chladit.

Vymažte máslem 20cm dortovou formu s volným dnem. Dvě třetiny těsta rozválejte tak, aby bylo dostatečně velké na vyložení formy. Vyložte jím formu a přidejte náplň. Zbylé těsto rozválejte tak, aby bylo dostatečně velké na pokrytí koláče.

Okraje těsta potřete trochou zbývajícího rozšlehaného vejce a koláč jím přikryjte. Ořízněte a přitlačte vidličkou, aby se těsto uzavřelo. Dejte do chladu maximálně na 24 hodin.

Rozehřejte troubu na 220 °C a vložte do ní formu na pečení. Koláč potřete zbylým rozšlehaným vejcem a ostrým nožem na něm lehce udělejte křížový vzor. Pečte na rozpáleném plechu 20 minut.

Poté potřete zbytkem vejce, posypte mořskou solí a pečte dalších 15 až 20 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat, poté opatrně vyjměte z formy, položte na prkénko a nakrájejte na klínky k podávání.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang