jahodovy-domaci-dort

Jahody jsou oblíbenou letní pochoutkou. Nemusíte je jíst jen samotné nebo s cukrem, výborně chutnají třeba na ovocných dortech. Co takhle si připravit snadný a vynikající domácí jahodový dort?

Příprava

  • Příprava: 1 hodina 30 minut
  • Pečení: 25 minut
  • Celkem: 1 hodina 55 minut

Ingredience na dort

  • Hladká mouka (285 g)
  • Pečicí prášek (2 lžičky)
  • Jedlá soda (1/2 lžičky)
  • Sůl (1 lžička)
  • Máslo (170 g)
  • Cukr krystal (350 g)
  • Vaječné bílky (5 ks)
  • Jogurt nebo kysaná smetana (75 g)
  • Vanilkový extrakt (2 lžičky)
  • Mléko (120 ml)
  • Jahodový protlak (1/2 hrnku)

Ingredience na polevu

  • Jahody sušené mrazem (1 hrnek)
  • Plnotučný tvaroh (1 balení)
  • Máslo (115 g)
  • Moučkový cukr (360 g)
  • Mléko (1-2 lžíce)
  • Vanilkový extrakt (1 lžička)
  • Špetka soli

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Dvě kulaté dortové formy vymažte máslem.
  2. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Za pomoci ručního mixéru vyšlehejte máslo a cukr, šlehejte po dobu 2 minut. Přidejte vaječné bílky a šlehejte další 2 minuty. Poté přidejte kysanou smetanu nebo jogurt, vanilkový extrakt, a šlehejte při nejnižších otáčkách. Vmíchejte 1/2 hrnku jahodového protlaku a přidejte sypké ingredience.
  4. Směs přemístěte do pečicích forem a pečte zhruba 25 minut.
  5. Za pomoci mixéru smíchejte sušené jahody s tvarohem. Přidejte máslo, moučkový cukr, lžíci mléka a vanilkový extrakt, a pokud je směs příliš tuhá, můžete přidat lžíci mléka.
  6. Seřízněte korpus tak, aby byl zcela plochý, naneste na něj polevu, a přiklopte druhým korpusem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang