Nejlepší krémové rizoto – recept

Hlavní jídlaRizotoRýže
kremove-rizoto-recept

Velká mísa krémového rizota je dokonalým komfortním jídlem. Mnoho lidí říká, že se přípravy rizota obává, ale tento článek je tu od toho, aby vás naučil triky, jak udělat rizoto.

Pokrm z rýže, který se vaří do krémové konzistence přidáním malých kousků teplého vývaru a častým mícháním. Při míchání se uvolňují škroby, díky nimž je rýže krémová a lahodná.

Pravé italské rizoto

Rizoto je definováno jako severoitalský pokrm z rýže, který se vaří a míchá s vývarem, dokud nedosáhne krémové konzistence. Ve své nejklasičtější a základní podobě je rizoto jednoduché – máslo, cibule, možná víno, krátkozrnná nebo střednězrnná rýže a vývar, zakončené parmazánem. Je elegantní, aniž by bylo složité.

Na rozdíl od jiných receptů na rýži, které vyžadují vaření v hrnci s vodou, se rizoto vaří velmi pomalu přidáváním malého množství tekutiny po jednom. Tento proces umožňuje, aby se z rýže uvolnily škroby a vznikla bohatá, sametová omáčka s měkkými, ale lehce al dente zrnky.

TIP: Za vyzkoušení stojí také houbové rizoto.

Nejlepší rizoto – recept

Naučte se připravit tento lahodný klasický italský pokrm a získejte nejlepší recept na krémové rizoto, které je ideální přílohou nebo hlavním jídlem pro každý všední večer nebo zábavu. Rizoto připravíte za 35 minut.

Ingredience na nejlepší rizoto

  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 1 oloupaná žlutá cibule nakrájená na malé kostičky
  • 3 jemně mleté stroužky česneku
  • 4 šálky rýže arborio
  • 1 šálek chardonnay
  • 10 šálků kuřecího vývaru, ohřátého
  • ½ šálku husté smetany
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • mořská sůl a pepř podle chuti

Postup na nejlepší rizoto

  1. Do velkého hrnce nebo rendlíku na středně mírném ohni přidejte olivový olej.
  2. Vsypte cibuli a vařte ji 8-10 minut nebo dokud lehce nezhnědne a nezprůsvitní.
  3. Přidejte česnek a vařte 1 až 2 minuty.
  4. Poté vsypte rýži a za stálého míchání každých 30 sekund ji 3 až 4 minuty opékejte.
  5. Podlijte vínem a neustále míchejte, dokud se všechno víno nevstřebá do rýže.
  6. Za stálého míchání přidávejte k rýži po lžících teplý kuřecí vývar, dokud se nevstřebá, a postup opakujte, dokud není rýže arborio uvařená a al dente nebo mírně křupavá.
  7. Vmíchejte smetanu, parmezán, sůl a pepř a vařte ještě 2 až 3 minuty.
  8. Podávejte s dalším parmazánem, pepřem a petrželkou.
Do rizota můžete přidat oblíbenou zeleninu nebo také hrášek.

Recept na italské krémové rizoto

Krémové rizoto s parmazánem (bez vína) je bohatý, krémový a uklidňující klasický italský pokrm, jehož příprava je rychlá a snadná (35 minut).

Ingredience na italské krémové rizoto

  • 1 lžíce másla
  • ½ velké cibule nakrájené na kostičky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 šálek rýže arborio
  • 4 + ½ šálku kuřecího vývaru, rozděleno
  • 3 lžičky citronové šťávy (nebo limetkové šťávy)
  • ½ šálku vody
  • sůl (podle chuti)
  • mletý černý pepř (podle chuti)
  • ⅓ šálku parmezánu, nastrouhaného
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, jemně nasekané

Postup na italské krémové rizoto

  1. Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním plameni. Cibuli a česnek smažte asi 4 minuty, dokud nezměknou a nezprůsvitní.
  2. Přidejte rýži a dobře promíchejte, dokud se zcela nepropeče máslem. Po obalení bude rýže vypadat leskle.
  3. Přilijte ½ šálku kuřecího vývaru s citronovou šťávou a promíchejte. Jakmile rýže vstřebá všechnu tekutinu, snižte teplotu na středně nízkou.
  4. Přidejte jeden šálek kuřecího vývaru a průběžně míchejte, dokud se tekutina nevstřebá, asi 5 minut. Postup opakujte po jednom šálku se zbývajícím vývarem. To bude trvat asi 20-25 minut, dokud nebude hotovo.
  5. Vmíchejte ½ šálku vody. Jakmile rizoto dosáhne požadované konzistence, odstavte pánev z ohně.
  6. Přidejte parmazán a petrželku a promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. V případě potřeby ozdobte navrch nasekanou petrželkou a podávejte teplé.
Hotové rizoto posypte parmazánem a petrželkou.

Italské rizoto – recept s houbami

Krémové italské rizoto s houbami je typickým tradičním receptem italské kuchyně. Je to skvělá klasika, kterou najdete v mnoha italských regionech, a která se hodí pro každou příležitost: od rodinného oběda až po slavnostní večeři se vzácnými hosty. Připravíte ji za 30 minut.

Ingredience na italské rizoto

  • 450 g směsi hub (žampionů)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 1,5 litru (asi 6 šálků) zeleninového vývaru
  • 400 g rýže Carnaroli nebo Arborio (2 šálky)
  • 50 g nesoleného másla
  • 100 ml (asi 1/2 šálku) suchého bílého vína
  • 120 g (1 a 1/3 šálku) strouhaného sýra Parmigiano (parmezán)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • špetka mletého černého pepře (nepovinné)
  • špetka soli
  • svazek nasekané čerstvé petrželky

Postup na italské rizoto

  1. Nejprve si připravte zeleninový vývar: budete ho potřebovat k vaření rizota. Můžete si ho připravit den předem a uložit do chladničky. V případě potřeby jej znovu ohřejte. Vařte jej pomalu, aby byl po celou dobu vaření rizota horký.
  2. Pokud používáte čerstvé houby, nejprve je očistěte.
  3. Opatrně je oškrábejte, dokud neodstraníte všechny stopy zeminy a případné poškozené části. Poté je zvenku očistěte vlhkým hadříkem a vhodným kartáčkem.
  4. Tento krok je nezbytný, abyste měli čisté houby, aniž byste je namočili. Ve skutečnosti byste houby nikdy neměli mýt. Protože jsou velmi houbovité, absorbují vodu a stávají se kašovitými, čímž ztrácejí velkou část své chuti.
  5. Po očištění je můžete nakrájet na plátky nebo kousky podle své chuti.
  6. Na pánvi orestujte česnek na oleji. Po několika minutách přidejte na plátky nakrájené houby.
  7. Houby vařte asi 5 minut na mírném ohni, dokud nezměknou a neodpaří se uvolněná voda.
  8. Po uvaření přidejte sůl, pepř a petrželku. Promíchejte a dejte stranou.
  9. Nyní najemno nakrájejte šalotku a osmahněte ji v hrnci s máslem a kapkou oleje.
  10. Přidejte rýži a jemně míchejte, aby se několik minut rovnoměrně opékala.
  11. Přidejte bílé víno a nechte ho na prudkém ohni odpařit.
  12. Poté přidejte tolik horkého vývaru, aby byla rýže pokryta, a za stálého míchání pokračujte ve vaření na mírném ohni.
  13. V polovině vaření rýže (asi 8 minut) přidejte uvařené houby.
  14. Promíchejte a pokračujte ve vaření rizota. V případě potřeby přidejte další vroucí vývar, protože rýže jej absorbuje.
  15. Rýže Carnaroli nebo Arborio se vaří 14 až 18 minut.
  16. Když je houbové rizoto hotové, stáhněte pánev z ohně a přidejte nasekanou petrželku, kousek másla a nastrouhaný sýr Parmigiano. Promíchejte dřevěnou lžící.
  17. Vaše italské houbové rizoto je připraveno k podávání, horké a krémové.
Houbové rizoto se hodí pro každou příležitost.

Recept na rizoto s kuřecím masem

Naučte se připravit toto krémové rizoto s kuřecím masem podle snadného receptu krok za krokem – skvěle se hodí pro využití zbytků kuřecího masa. Recept zabere hodinu.

Ingredience na rizoto s kuřecím masem

  • 50 g másla
  • 85 g sádla z uzené slaniny
  • 1 velká cibule, rozpůlená a nadrobno nakrájená
  • 250 g žampionů nakrájených na silné plátky
  • 300 g rýže arborio risotto
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1,4 litru horkého kuřecího vývaru
  • 140 g vařeného kuřecího masa nakrájeného na kousky
  • 50 g strouhaného parmezánu a další na podávání (nepovinné)
  • ½ malého balení nasekané plocholisté petrželky

Postup na rizoto s kuřecím masem

  1. Na velké pánvi rozehřejte máslo. Přidejte sádlo a 5 minut smažte na mírném až středním ohni. Vmíchejte cibuli a smažte dalších 10 minut, dokud cibule nezměkne, ale nezbarví se.
  2. Vmíchejte houby a za stálého míchání pokračujte ve vaření po dobu 5 minut. Vmíchejte rýži na rizoto a vařte na mírném ohni 2 minuty, dokud rýže nezačne být průsvitná.
  3. Přilijte víno a nechte ho na ohni probublávat. Přilijte čtvrtinu kuřecího vývaru a nastavte časovač na 20 minut.
  4. Pokračujte ve vaření za častého míchání a podle toho, jak se vývar vstřebává, přilévejte další kapky vývaru – nejlépe ve třech dalších fázích, dokud není rýže uvařená a dokud se nevstřebá většina vývaru (možná nebudete potřebovat všechen vývar). Rýže by nyní měla být krémová, jako rýžový nákyp.
  5. Vmíchejte kuřecí maso, krátce prohřejte a poté vypněte oheň. Vmíchejte parmazán a petrželku, přikryjte a nechte 5 minut odpočívat, aby se do rýže vstřebalo více tekutiny. Podle chuti dochuťte a podávejte s dalším parmazánem, pokud máte rádi.
Kromě kuřecího lze připravit také rizoto s vepřovým masem.

Parmezánové rizoto bez masa – recept

Rychlá a snadná klasika pohodlného jídla. Připraveno k podávání za méně než 30 minut a zcela bez masa.

Ingredience na parmezánové rizoto bez masa

  • 1/4 hrnku žluté cibule nakrájené nadrobno
  • 3 lžíce veganského másla
  • 1 stroužek česneku mletý
  • 1 a 1/2 šálku veganského vývaru
  • 1 šálek nevařené rýže Arborio
  • 3/4 šálku suchého bílého vína
  • 1/4 šálku strouhaného veganského parmezánu
  • 1 šálek hrášku
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup na parmezánové rizoto bez masa

  1. Do středně velké misky vhodné do mikrovlnné trouby přidejte cibuli, máslo a česnek. V nepřikryté mikrovlnné troubě ohřívejte 3 minuty na nejvyšší výkon.
  2. Do skleněné odměrky nebo malé misky přidejte vývar. Vařte na nejvyšší výkon, dokud se nezačne ohřívat, ale nevařit, asi 2 až 2,5 minuty.
  3. Přidejte rýži a vývar do cibulové směsi. Přikryjte a vařte přikryté na nejvyšší výkon 6 minut.
  4. Vmíchejte bílé víno a poté přiklopte pokličku. Pokračujte ve vaření dalších 10 minut.
  5. Vmíchejte parmezán a hrášek. Navrch nastrouhejte černý pepř a podávejte teplé.
Bezmasé rizoto uvaříte během půl hodiny.

Smetanové rizoto – recept

Lahodné houbové rizoto připravené ze zeleninového vývaru, smetany a různých druhů čerstvé zeleniny. Podávejte jako přílohu nebo sytý hlavní chod. Připravíte za 45 minut.

Ingredience na smetanové rizoto

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 malé cibule nakrájené nadrobno
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 lžička mleté čerstvé petrželky
  • 1 lžička mletého celeru
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 a ½ šálku nakrájených čerstvých hub
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • ¼ šálku husté smetany
  • 1 šálek rýže
  • 5 šálků zeleninového vývaru
  • 1 lžička másla
  • 1 šálek strouhaného parmezánu

Postup na smetanové rizoto

  1. Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej. Na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, dokud cibule nezměkne a česnek lehce nezhnědne. Vyjměte česnek a vmíchejte petržel, celer, sůl a pepř.
  2. Vařte, dokud celer nezměkne, a poté přidejte houby. Snižte teplotu na minimum a pokračujte ve vaření, dokud houby nezměknou.
  3. Do pánve nalijte mléko a smetanu a vmíchejte rýži. Zahřejte na mírný oheň. Do rýže po jednom šálku vmíchejte zeleninový vývar, dokud se nevstřebá.
  4. Když se rýže dovaří, vmíchejte máslo a parmezán a odstavte z ohně. Podávejte horké.
Rizoto se smetanou a houbami je skvělým hlavním chodem i přílohou.

Vyzkoušejte také recepty na klasické rizoto, srbské rizoto, zeleninové rizoto, rizoto bez masa, žampionovou omáčku nebo plněné žampiony.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang