Aby tu také byl nějaký recept s bulgurem pro ty, kteří jedí maso, přidáváme tipy na jednoduché obědy s bulgurem, které si zamilujete. V jednoduchosti je krása a tady to platí dvojnásob.
Zapečený bulgur (nejen s houbami) je ideální volbou pro rodinný oběd, při jehož přípravě nestrávíte několik hodin a vaše kuchyň nebude vypadat jako po náletu vetřelců. Stejně tak je dobrý i zapečený kuskus s kuřecím masem, nebo bulgur na sladko. Který recept si vyberete?
Co je bulgur?
Bulgur je celozrnná obilovina s vysokým obsahem živin, která se dobře kombinuje s mnoha potravinami. Její přidání do jídelníčku může přispět ke zlepšení kontroly hladiny cukru v krvi, zdraví srdce a trávení.
Potraviny bohaté na vlákninu, jako je bulgur, mohou snižovat riziko chronických onemocnění, podporovat hubnutí a zlepšovat trávení a zdraví střev.
Bulgur se navíc snadno připravuje a lze jej přidávat do mnoha pokrmů, včetně salátů, dušených jídel a chleba. Zkuste ho jíst jako součást vyvážené stravy, abyste zajistili, že vaše tělo dostane všechny potřebné živiny.
Zapečený bulgur s houbami a krůtím masem – recept
Zapečený bulgur s houbami a krůtou se připravuje ve formě burgerů a podává se bez housky s ostrou omáčkou. Recept s bulgurem připravíte během hodiny.
Ingredience na zapečený bulgur
Burgery
- asi ¾ hrnku pečeného houbového základu
- 1 šálek pevně zabaleného, obnoveného (nebo uvařeného) hrubého nebo středně hrubého bulguru
- ¼ šálku nasekané petrželky
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- 2 lžíce nasekaného kopru nebo čerstvé máty
- 2 stroužky česneku, mleté nebo protlačené
- ½ šálku jemně nasekané cibule
- 2 lžičky baharátu
- 1 lžička kmínových semínek, lehce opražených a mletých
- 225 g mletého krůtího masa, nejlépe světlého masa
- sůl podle chuti
- sáček špenátu
- ½ šálku vařené cizrny (propláchnuté, pokud používáte konzervu)
- 1 vejce, rozšlehané
- asi 2 lžíce hroznového nebo řepkového oleje na smažení
Omáčka
- 1 a ½ šálku sušeného jogurtu nebo hustého řeckého jogurtu
- 1 malý stroužek česneku, očištěný se špetkou soli
- 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce sumaku
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup na zapečený bulgur
- Ve velké míse smíchejte houbový základ, bulgur, nasekané bylinky, česnek, cibuli, baharát, kmín a mleté krůtí maso. Hojně osolte.
- Špenát vařte 2 minuty v páře, propláchněte studenou vodou a rukama vymačkejte přebytečnou vodu. Nakrájejte ho najemno a přidejte ke směsi s krůtím masem.
- V kuchyňském robotu vybaveném ocelovým nožem rozmixujte cizrnu a vejce. Vyškrábněte do mísy s krůtí směsí a vše dobře promíchejte. Vytvarujte z ní placičky, každou o hmotnosti asi 2 polévkové lžíce (45 g), měly by mít průměr asi 6 cm a tloušťku asi 1 cm. Položte je na plech a pokud možno na 30 minut uložte do chladničky.
- Mezitím smíchejte ingredience na jogurtovou omáčku.
- Předehřejte troubu na 220 °C. Vyložte plech pečicím papírem. Rozpalte 1 nebo 2 velké těžké pánve na středně vysoké teplotě a přidejte tolik oleje, aby lehce pokryl dno. Když jsou pánve rozpálené, přidejte placičky a opékejte je 4 minuty z každé strany.
- Přendejte je na pečicím papírem vyložený plech a vložte na 5 minut do trouby. Vyjměte z trouby a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě s jogurtovou omáčkou.
Přečtěte si, jak vařit bulgur, nebo zkuste recepty na krůtí karbanátky, krůtí prsa, pečená krůtí stehna a vepřové kostky na houbách.
Bulgur – recept s masem
Bulgurový recept s masem zvaný Pilaf je jedním z nepostradatelných pokrmů turecké kuchyně. Co však zkusit přidat bulgur? Zvlášť když obsahuje lahodné ingredience, jako je maso a zelenina.
Ingredience na bulgur recept s masem
- 200 g jemně nakrájeného hovězího masa
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
- 1 nakrájené rajče
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek bulguru
- 2 lžičky mleté červené papriky
- sůl podle chuti
- 2-2,5 šálku horké vody
Postup na bulgur recept s masem
- Vezměte maso do hrnce a vařte ho na prudkém ohni, dokud nezmění barvu a neodpaří se všechna voda. Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Přidejte cibuli a papriku a vařte do změknutí. Poté přidejte rajčatový protlak a restujte, dokud nevoní.
- Nyní přidejte mletý pepř, promíchejte a přidejte rajčata. Vařte, dokud nezměknou.
- Přidejte bulgur a dobře promíchejte, potí přidejte vodu a sůl, přiklopte pokličkou a vařte, dokud bulgur nevstřebá všechnu vodu.
Recept na bulgur s tuňákem
Přidáním tuňáka k tomuto pokrmu z blízkovýchodní kuchyně vytvoří z přílohy hlavní jídlo. Recept na bulgur s tuňákem, Tabbouleh s tuňákem je pro 4 porce.
Ingredience na bulgur s tuňákem
- 1 šálek bulguru
- 2 šálky vody
- 6 jarních cibulek
- 1 okurka
- 6 ředkviček
- 1 mrkev
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/4 šálku nasekané čerstvé máty
- jedna plechovka tuňáka balená v oleji
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šálek citronové šťávy (ze 2 citronů)
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup na bulgur s tuňákem
- V malém hrnci smíchejte bulgur a vodu. Na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a přikryté vařte, dokud bulgur nezměkne a nevstřebá většinu vody, asi 15 minut. Scedíme a přendáme do středně velké mísy, kde vychladne.
- Když je bulgur vychladlý, vmíchejte do něj cibulku, okurku, ředkvičky, mrkev, petržel a mátu. Přidejte tuňáka s olejem, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Jemně promíchejte, aby se vše spojilo.
- Pro tradiční vaření bulguru jej vložte do mísy, zalijte vroucí vodou, nechte asi 30 minut namočený a slijte. Struktura bude o něco tužší. Čím déle Tabbouleh leží, tím je lepší. Jak se šťávy ze zeleniny vsáknou do bulguru, chutě se spojí. Zkuste to druhý den. Nezapomeňte použít olej z tuňáka. Pokud ho nepoužijete, budete muset přidat další lžíci a půl olivového oleje.
- Doporučené víno: tento bulgur s tuňákem vyžaduje neutrální bílé víno s vysokou kyselostí, aby se nesrazilo s mátou a obstálo s citronovou šťávou. Italské bílé víno, například Pinot Bianco by mělo vyhovovat.
Bulgur se špenátem – recept
Bulgur je univerzální pšeničný produkt, který může dodat oříškovou chuť různým pokrmům. Vzhledem k tomu, že bulgur se špenátem je nákyp, vyžaduje hrubý bulgur, který lze použít také do Pilafů, polévek a plněné zeleniny.
Ingredience na bulgur se špenátem
- 1 šálek hrubého bulguru
- sůl podle chuti
- plechovka (800 g) nakrájených rajčat se šťávou
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 stroužky česneku, mleté
- ¼ lžičky cukru
- ¼ až ½ lžičky mletého koření nebo skořice (podle chuti)
- čerstvě mletý pepř
- 340 g špenátu, zbaveného stonků a důkladně propláchnutého, nebo 2 170gramové sáčky baby špenátu
- 2 lžičky sušené máty nebo 1 lžíce nasekané čerstvé máty
- 1 a ½ šálku vařené cizrny (1 plechovka, scezená a propláchnutá) (nepovinné)
- 56 g Gruyère nebo po 28 g Gruyère a parmezánu, nastrouhané (½ šálku)
Postup na bulgur se špenátem
- Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 2 šálky vody, přidejte bulgur a sůl podle chuti, snižte teplotu, přikryjte a vařte 15 až 20 minut, dokud se voda nevstřebá. Odstavte z ohně, odkryjte a přes pánev položte čistou utěrku, poté nasaďte pokličku. Nechte 10 minut nebo déle nerušeně odstát. Přendejte do velké mísy.
- Rajčata i se šťávou rozmixujte v kuchyňském robotu. Na velké široké pánvi nebo mělkém tří čtvrtlitrovém hrnci rozehřejte na středním ohni 1 lžíci olivového oleje a přidejte česnek. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund, a přidejte rajčata, cukr, sůl podle chuti a nové koření nebo skořici. Přiveďte k varu, snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud se rajčata nerozvaří na voňavou omáčku, asi 20 minut. Ochutnejte, upravte sůl a přidejte čerstvě mletý pepř.
- Špenát vařte v páře, dokud nezvadne (1 až 2 minuty), krátce ho propláchněte studenou vodou a vymačkejte přebytečnou vodu. Postupujte po hrstech, abyste dostali všechnu vodu. Nakrájejte ho nahrubo. Přidejte k bulguru. Přidejte mátu, případně cizrnu, 1 lžíci olivového oleje a ½ šálku rajčatové omáčky a promíchejte.
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte olejem dvoulitrovou zapékací misku nebo pekáč. Směs bulguru rozprostřete do misky v rovnoměrné vrstvě. Navrch dejte zbývající rajčatovou omáčku. Posypte sýrem. Zakápněte poslední lžící olivového oleje. Pečte 30 minut, nebo dokud povrch lehce nezhnědne. Odstavte z ohně a před podáváním nechte 10 minut odležet.
Bulgur s kuřecím masem a zeleninou – recept
Tento bulgur s kuřecím masem a zeleninou v jednom hrnci je plný chuti. Obsahuje zmíněný bulgur, hrášek, mrkev, kukuřici a kuřecí stehna. Podávejte jako večeři nebo oběd.
Ingredience na bulgur s kuřecím masem a zeleninou
Hlavní ingredience
- 1 kg kuřecích stehen
- kapka rostlinného oleje
- sůl podle chuti
- paprika podle chuti
- 1/2 lžíce česnekového prášku
- 1-2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička oregana a dalšího koření, volitelně
Na vaření
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- 200 g bulguru
- 1-2 šálky vody
- 1 šálek mražené zeleninové směsi
Postup na bulgur s kuřecím masem a zeleninou
- Nejprve přidejte kuřecí stehna do velké mísy spolu s 1 lžičkou rostlinného oleje, solí podle chuti, pepřem podle chuti, 1 lžičkou česnekového prášku a oreganem. Kuře marinujte 30 minut (pokud máte čas).
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Na velké pánvi na středně silném ohni opečte kuřecí stehna dohněda a poté je přendejte na talíř. Do pánve přidejte 1 lžičku oleje a osmahněte na něm cibuli.
- Přilijte 1 šálek kuřecího vývaru. Vývar ochuťte 1 kostkou kuřecího vývaru, 1-2 lžičkami kari, 1 lžičkou tymiánu, solí podle chuti, pepřem podle chuti a promíchejte. Směs přiveďte k varu a poté ji nechte 5 minut vařit.
- Vmíchejte pšenici bulgur, přidejte 1-2 šálky vody a vařte 5-7 minut (v případě potřeby přidejte více vody).
- Přidejte 3/4-1 šálek zeleninové směsi (mrkev, hrášek a kukuřice), promíchejte a do pánve přidejte kuřecí stehna. Bulgur s kuřecím masem a zeleninou pečte v troubě 20-30 minut nebo dokud není kuře upečené a bulgur nezměkne.
Recept na zapečený kuskus s kuřecím masem
Tento recept na zapečený kuskus s kuřecím masem promění jednoduchý pokrm v hostinu s nádechem koření. Připravíte za 40 minut.
Ingredience na zapečený kuskus s kuřecím masem
- 12 kuřecích stehen bez kůže a kostí
- 3 lžíce středně ostrého kari koření
- 2 lžíce papriky
- 1 lžička mleté skořice
- 10 rozdrcených stroužků česneku
- 6 lžic olivového oleje
- 450 g nebo 600 ml v odměrce, kuskus
- 600 ml horkého kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 50 g sultánek
- 75 g másla nakrájeného na kostičky
- 5 lžic čerstvého koriandru, nahrubo nasekaného
Postup na zapečený kuskus s kuřecím masem
- Kuře vložte do nádoby odolné vůči troubě. Hojně je osolte a posypte čerstvě mletým černým pepřem. Přidejte kari, koření, česnek a olej a dobře promíchejte. Přikryjte a nechte marinovat v chladu nejméně 20 minut a nejvýše 24 hodin.
- Předehřejte troubu na 200 °C (180 °C s ventilátorem). Kuskus vložte do nádoby odolné vůči troubě a zalijte vývarem. Přidejte 1 lžičku soli, promíchejte a nechte 5 minut odstát, aby se tekutina vstřebala.
- Kuře pečte 5 minut. Mezitím přidejte ke kuskusu sultánky a na povrch rozetřete máslo. Přikryjte alobalem a pečte na polici pod kuřetem dalších 20-25 minut, dokud není kuře propečené.
- Při podávání přidejte kuře se šťávou do kuskusu, promíchejte a posypte koriandrem. Aby byl zapečený kuskus s kuřecím masem teplý, přikryjte jej fólií, snižte teplotu trouby na 150 °C (130 °C s ventilátorem), značku 2 a nechte pokrm v troubě 10 minut.
Bulgur na sladko – recept
Nic nenastartuje nový den tak jako miska tohoto bulguru na sladko se skořicí a banánem. Recept s bulgurem na sladko připravíte za necelých 20 minut.
Ingredience na bulgur na sladko
- 1 šálek bulguru
- 2 a 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka a další na podávání
- špetka soli
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička skořice
- 1 banán nakrájený na plátky
Postup na bulgur na sladko
- Bulgur, mandlové mléko a sůl dejte do středně velkého hrnce, přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 12-15 minut nebo dokud bulgur nezměkne.
- Vmíchejte hnědý cukr a skořici.
- Směs rozdělte do misek. Navrch dejte nakrájené banány, posypte další skořicí a případně přidejte mandlové mléko.
Vyzkoušejte recept na jáhlovou kaši nebo pohankovou kaši.