Milujete tacos, ale lámete si hlavu s tím, jakou omáčku k nim připravit? Můžete zkusit náš recept na taco omáčku, která výborně chutná, a zároveň je nízkotučná. Ať už jste si připravili hovězí nebo třeba zeleninové tacos, tato omáčka je ideální rychlovka k večeři, která potěší každého.
V tomto článku se dozvíte nejen o omáčkách na tacos, ale i samotných tacos, jejich nutričních hodnotách a receptech na tacos placky a jednoduché omáčky, včetně mexické omáčky salsa.
Tacos
Tacos je tradiční mexický recept, které je dnes oblíbené po celém světě. Můžete je připravit na mnoho různých způsobů s různými ingrediencemi.
Ať už si na tacos pochutnáváte jakkoli, možná vás zajímá, zda jsou pro vás skutečně dobré. Odpověď zní ano – tacos mohou být zdravé, záleží však na použitých surovinách.
Přílohy jako salát, rajčata a cibule jsou základem tacos. Dodávají jim chuť, strukturu a barvu. Taková zelenina s vysokým obsahem živin je také jedním z hlavních důvodů, proč mohou být tacos výživné a součástí zdravé stravy.
Ovoce a zelenina jsou plné zdravých živin, obsahují:
- vitamíny
- minerály
- vlákniny
- prospěšné rostlinné sloučeniny, jako jsou polyfenoly a antioxidanty
Mezi nejoblíbenější zeleninové přílohy k tacos patří:
- koriandr
- hlávkový salát
- zelí
- cibule
- papriky
- rajčata
- rajčata
- kukuřice
- brambory
- ředkvičky
- houby
- černé nebo pinto fazole
Některé druhy ovoce jsou také chutnou a výživnou zálivkou na tacos:
- avokádo
- černé olivy
- limetková šťáva
- mango
- ananas
- broskve
Většina tacos, včetně vegetariánských verzí, obsahuje přibližně 6-13 gramů bílkovin. Jsou tedy dobrým zdrojem bílkovin, zejména pokud si záměrně vyberete náplně s vysokým obsahem bílkovin.
Množství živin v tacos se může výrazně lišit v závislosti na použitých náplních. Tacos z masa má vysoký obsah bílkovin a tacos ze zeleniny bývají méně kalorické. Kombinujte náplně, abyste dosáhli kombinace bohaté na živiny.
Bez mnoha zálivek a ozdob mají tacos obvykle nízký nebo střední obsah kalorií, tuku a soli. Při přidávání vysoce kalorických ingrediencí, jako je sýr a zakysaná smetana, se držte s mírou.
Domácí tacos placky – recept
Tohle jsou opravdu ty nejlepší domácí moučné tortilly, nikdo nemůže uvěřit, jak jsou snadné a chutné! Jsou ideální na měkké tacos, burritos, quesadilly a wrapy. Recept je pro 16 taco placek a zabere 1 hodinu.
Ingredience na domácí tacos placky
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje, rostlinného oleje nebo jiného oleje s poměrně neutrální chutí
- 1 šálek teplé vody
Postup na domácí tacos placky
- V míse mixéru smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomocí háku na těsto míchejte suché přísady, dokud se dobře nespojí.
- Při středních otáčkách mixéru přidejte olej a vodu. Přibližně po 1 minutě nebo když se směs spojí a začne tvořit kouli, snižte rychlost míchání na nízkou. Pokračujte v míchání po dobu 1 minuty nebo dokud není těsto hladké.
- Přeneste těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Rozdělte ho na 16 stejných dílů. Každý kousek obraťte, aby se obalil v mouce. Z každého kousku vytvořte kouli a dlaní ji zploštěte.
- Zploštělé kuličky těsta přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a před dalším zpracováním je nechte alespoň 15 minut (nebo až 2 hodiny) odpočívat.
- Po uplynutí doby odpočinku rozehřejte velkou pánev na středním plameni. Každý kousek těsta rozválejte na hrubý kruh o průměru asi 15 až 17 cm, pracovní plochu a váleček mějte lehce pomoučené. Tortilly neukládejte na sebe, jinak se slepí.
- Když je pánev rozpálená, vložte do ní jedno kolečko těsta a nechte je péct 45 sekund až 1 minutu nebo dokud se na spodním povrchu neobjeví několik světle hnědých skvrn a neopečený povrch se nezbarví bublinkami.
- Pokud hnědne příliš rychle, snižte trochu teplotu. Pokud trvá déle než minutu, než se na spodní straně tortilly objeví několik světle zlatohnědých skvrn, trochu zvyšte teplotu.
- Obraťte na druhou stranu a smažte 15-20 sekund. Tortilly by měly být pěkně měkké, ale na povrchu by měly mít několik malých hnědých skvrn.
- Vyjměte je z pánve kleštěmi a uložte do zakryté nádoby nebo sáčku se zipem, aby tortilly zůstaly měkké.
- Podávejte teplé nebo je nechte vychladnout pro pozdější použití.
- Když jsou připraveny k použití, vložte na dno nádoby vhodné do mikrovlnné trouby (s víkem), do které se naskládané tortilly vejdou, mírně navlhčenou papírovou utěrku.
- V nepřikryté mikrovlnné troubě ohřívejte 15-30 sekund (začněte na 15 sekundách) nebo dokud nejsou teplé, poté je nechte přikryté, aby se při podávání udržely v teple.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo zipovém sáčku při pokojové teplotě po dobu 24 hodin nebo v chladničce po dobu až 1 týdne.
- Chcete-li tortilly zmrazit, oddělte je pečicím nebo voskovaným papírem a před vložením do mrazničky je vložte do sáčku se zipem.
Salsa – recept
Super snadná, super čerstvá a super chutná salsa. Už nikdy nebudete potřebovat jiný recept na salsu. Příprava 14 porcí zabere 5 minut.
Ingredience na salsu
- 560 g zralých římských rajčat (asi 5-6)
- 1 plechovka drobných nakrájených rajčat
- 2 zelené cibulky (odříznuté konce, nakrájené na třetiny)
- 1/3 šálku nakrájené červené cibule (asi 1/4 střední cibule)
- 1 paprička jalapeño (zbavená semínek a nahrubo nasekaná)
- 1/3 šálku čerstvého koriandru (asi hrst)
- 1 velký stroužek česneku, nahrubo nasekaný
- 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky krystalového cukru (nepovinné)
- sůl a pepř podle chuti
Postup na salsu
- Všechny přísady smíchejte v kuchyňském robotu a mixujte po 1 sekundě, dokud nebudou všechny přísady jemně nasekané.
- Podávejte s tortillovými chipsy. Všimněte si, že salsa vždy chutná nejlépe po několika hodinách v chladu, takže pokud vám to čas dovolí, nechte chutě před podáváním marinovat.
- V chladničce ji můžete skladovat až 1 týden.
Rajčatová salsa k nachos – recept
Chutnou zdravou salsu připravíte za pouhých 5 minut z rajčat, cibule, česneku, limetky, koriandru a bílého vinného octa. Podávejte s nachos a nechte všechny, ať si pochutnají.
Ingredience na rajčatovou salsu k nachos
- 4-6 středně velkých rajčat, oloupaných a nadrobno nakrájených
- ½ červené cibule, velmi jemně nakrájené
- 1 malý stroužek česneku, nasekaný
- malá kapka bílého vinného octa
- ½ limetky, odšťavněná
- ½ svazku koriandru, nahrubo nasekaného
Postup na rajčatovou salsu k nachos
- V míse smíchejte rajčata, červenou cibuli, česnek, bílý vinný ocet, limetkovou šťávu a koriandr.
- Promíchejte a uložte do chladničky, dokud nebude připravena k podávání.
Nejlepší omáčka na taco – recept
Tento recept na taco omáčku se připraví rychle a má úžasnou chuť. Je jako vaše oblíbená verze ze sklenic, ale lepší. Připravíte ji za necelých 20 minut a navíc je vegetariánská, veganská, bezmléčná (dairy-free) a bezlepková.
Ingredience na nejlepší omáčku na taco
- ½ šálku rajčatové omáčky (malá dávka nebo zdvojnásobte na 1 a ½ šálku omáčky)
- 1 šálek vody
- 2 lžíce plus 1 lžička bílého octa
- 1 mírná až 2 střední lžičky pálivé omáčky
- 1 lžička cukru
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky cibulového prášku
- ½ lžičky kmínu
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
Postup na nejlepší omáčku na taco
- Ve středně velkém hrnci rozšlehejte rajčatovou omáčku, vodu, 2 lžíce bílého octa, pálivou omáčku, cukr, sůl, česnekový prášek, cibulový prášek a kmín.
- Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na nízkou nebo středně nízkou. Vařte na mírném ohni, kde omáčka neustále bublá, po dobu 15 minut.
- Po 15 minutách rozmíchejte v malé misce kukuřičný škrob v 1 lžíci vody, dokud se nerozpustí.
- Přidejte kukuřičnou škrobovou kaši do taco omáčky a za stálého míchání vařte další 1 minutu, dokud omáčka nezhoustne a nezíská lesk. Odstavte z ohně a vmíchejte další 1 lžičku octa.
- Uchovávejte v chladu, po vychladnutí omáčka ještě více zhoustne.
Chipotle Crema omáčka – recept
Přidejte do svých oblíbených receptů trochu kouře a koření s touto Chipotle Crema omáčkou. Tato krémová omáčka inspirovaná mexickou kuchyní je vyrobena z papriček chipotles a dodá chuť tacos, salátům a dalším pokrmům. Recept je pro 6 porcí a zabere 5 minut.
Ingredience na chipotle crema omáčku
- ¾ hrnku zakysané smetany (běžné nebo odtučněné)
- 2 lžíce majonézy (běžné nebo odtučněné)
- 2 papričky chipotle v omáčce adobo
- 3 lžíce omáčky adobo
- 1 limetka (zbavená kůry a šťávy)
- 1 stroužek česneku (oloupaný)
- ¼ lžičky kmínu (nepovinné)
- sůl (podle chuti)
Postup na chipotle crema omáčku
- Všechny ingredience vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte.
- Přendejte do sklenice nebo vymačkávací láhve a ihned podávejte, nebo uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k podávání.
Taco omáčka Cilantro Lime Crema – recept
Rychlá a pikantní Cilantro Lime Crema je hotová za pouhých 5 minut. Toto mexické koření, které je lepší než zakysaná smetana, je ochucené čerstvým koriandrem a limetkovou šťávou a vytváří krémový dresink, zálivku na taco nebo omáčku na namáčení.
Ingredience na Taco omáčku Cilantro Lime Crema
- ¾ hrnku zakysané smetany (běžné nebo odtučněné)
- 2 lžíce majonézy (běžné nebo odtučněné)
- ½ šálku koriandru
- 1 limetka (zbavená kůry a šťávy)
- 1 stroužek česneku (oloupaný)
- 1 lžička červeného vinného octa
- ¼ šálku pepitů (dýňová semínka), volitelně
- ¼ šálku rozdrobeného sýra cotija nebo queso fresco, volitelně
- sůl (podle chuti)
Postup na Taco omáčku Cilantro Lime Crema
- Všechny ingredience vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte.
- Přendejte do sklenice nebo láhve a ihned podávejte, nebo uchovávejte v chladničce.
Recept na Guacamole
Tento svěží recept na Guacamole je tak snadný. Během několika minut si z něj připravíte krémový dip, lahodnou zálivku na nachos nebo ho můžete podávat na taco.
Ingredience na Guacamole
- 3 avokáda (bez pecky a slupky)
- 1 lžíce limetkové šťávy (asi 1 limetka)
- 1 stroužek česneku (jemně nastrouhaný nebo mletý)
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky kmínu
- 2 římská rajčata (zbavená semínek a nakrájená na kostičky)
- ¼ šálku cibule nakrájené na kostičky
- 1/2 papričky jalapeño (nakrájené na kostičky)
- 1 lžíce nasekaného koriandru
Postup na Guacamole
- Avokádo, limetkovou šťávu, česnek, sůl a kmín přidejte do středně velké mísy a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
- Přidejte rajčata, cibuli, jalapeño a koriandr. Ihned podávejte.
Mangová salsa – recept
Tato mangová salsa má spoustu chuti a vkusu! Výbuchy kyselosti a jasu ze šťavnatého čerstvého manga, jalapeña, limetkové šťávy a červené cibule jsou vynikající s tortillovými chipsy nebo na rybích tacos.
Ingredience na mangovou salsu
- 1 a 3/4 šálku oloupaného a na kostičky nakrájeného manga (asi 2 manga)
- 1/4 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 1/2 limetky (odšťavněné)
- 1 jalapeño (zbavené semínek a nakrájené na kostičky)
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- sůl a pepř (podle chuti)
Postup na mangovou salsu
- Všechny ingredience promíchejte, dokud se nespojí. V případě potřeby je osolte a opepřete.
- Podávejte ihned nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v chladničce až 3 dny.
Recept na nejlepší hovězí tacos
Klasické tacos z mletého hovězího masa jsou tradiční mexickou kuchyní (receptem). Obsahují domácí taco maso naložené do čerstvě usmažených taco placek. Podávejte je se všemi oblíbenými přílohami a připravte si snadné rodinné jídlo, které zabere méně než 30 minut.
Ingredience na nejlepší hovězí tacos
Náplň
- 500 g mletého hovězího masa 70-80% libového
- 1 lžíce chilli v prášku
- ½ lžičky soli
- ¾ lžičky kmínu
- ½ lžičky sušeného mexického oregana
- ¼ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky cibulového prášku
- ½ šálku rajčatové omáčky
Taco
- 8 bílých kukuřičných tortill
- ½ šálku avokádového nebo rostlinného oleje
Postup na nejlepší hovězí tacos
- Rozpalte velkou pánev na střední teplotu. Přidejte mleté hovězí maso. Během vaření hovězí maso rozbijte dřevěnou lžící. Mleté hovězí maso vařte, dokud nezhnědne a nezrůžoví.
- Z pánve slijte přebytečný tuk. Poté ji vraťte na sporák a snižte teplotu na minimum.
- Přidejte 1/2 šálku rajčatové omáčky a koření taco. Míchejte, dokud se maso neobalí v omáčce.
- Nechte 5 minut povařit.
- Na středně velkou pánev nalijte 1/2 šálku oleje a zahřejte ji na středně vysoké teplotě. Opatrně položte tortillu do oleje a smažte každou stranu asi 30 sekund, jen tolik, aby získala barvu a dodala křupavost.
- Tortillu přeložte na papírovou utěrku, aby se do ní vsákl olej, a opatrně ji přeložte tak, aby měla tvar taco.
- Tortilly naplňte mletým hovězím masem a přidejte požadované přílohy.
TIP: Vyzkoušejte také recept na gyros, tradiční tacos, tortillovou náplň v burritu, tortilla chipsy, domácí tortilly, nachos, chipotle omáčku nebo Guacamole.