Toto je ten nejlepší recept na vanilkový dort. Vypadá jako klasický máslový dort, ale vytvoříte ho s použitím japonských technik pro ten nejjemnější a nejvláčnější dort, jaký jste ještě nikdy nejedli. Tento profesionální dort jako z cukrárny vydrží čerstvý a vláčný až 4 dny.
Nadýchanější, křehčí a méně mastný než typické vanilkové dorty, mnohem vláčnější než tradiční piškotové dorty a jednoduchý na přípravu – to je tento vanilkový dort. A ze stejného těsta navíc připravíte dokonalé vanilkové košíčky.
Ingredience
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 4 velká vejce (každé 50–55 g), pokojové teploty
- 300 g krupicového cukru
- 115 g másla
- 250 ml plnotučného mléka
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžičky rostlinného nebo řepkového oleje
Na krém:
- 225 g změklého másla
- 500 g moučkového cukru
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 2–4 lžíce mléka
Postup
Dort:
- Předehřejte troubu na 180 °C (160 °C s ventilátorem).
- Vymažte dvě 20cm dortové formy máslem a vyložte je pečicím papírem.
- Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odstavte stranou.
- Vejce šlehejte asi 30 sekund ručním šlehačem a poté postupně přisypávejte cukr.
- Poté šlehejte 7 minut, nebo dokud směs neztrojnásobí svůj objem a nezbělá.
- Zahřejte mléko s máslem, avšak nenechte je přijít k varu.
- Když jsou vejce našlehaná, postupně do nich vmíchejte moučnou směs.
- Do prázdné mísy od mouky nalijte horké mléko, vanilku a olej. Do mléka s máslem přidejte asi 2 naběračky vaječné směsi. Metličkou míchejte do hladka.
- Mléčnou směs vlijte do zbylé vaječné směsi s moukou a naposledy prošlehejte.
- Těsto vlijte do forem. Každou dortovou formou třikrát bouchněte o linku, abyste vyrazili velké bubliny.
- Pečte 30 minut, nebo dokud není těsto zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte z trouby. Nechte 15 minut vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
- Polejeme polevou podle vlastního výběru nebo pomažte krémem a dozdobte ovocem.
Krém:
- Máslo šlehejte, dokud nezmění barvu ze žluté na téměř bílou a nestane se nadýchaným a krémovým.
- Postupně přidávejte moučkový cukr, šlehejte pomalu a poté, co se z větší části zapracuje, šlehejte na nejvyšší stupeň celé 3 minuty, dokud nebude krém nadýchaný.
- Přidejte vanilku a mléko a šlehejte dalších 30 sekund. Mléko použijte pouze v případě potřeby, aby byl krém krásně měkký, ale stále držel tvar. Použijte ho ihned.