ceasar-salat

Recept na klasický salát Caesar s křupavými domácími krutony a lehkou zálivkou se vám bude hodit pro případ, že budete chtít udělat dojem na své hosty.

Ingredience

Na krutony:

  • 1/2 francouzské bagety rozkrojené na polovinu a nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu

Zálivka:

  • 2 malé stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1,5 lžičky červeného vinného octa
  • 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/8 lžičky černého pepře

Na salát:

  • 1 velký římský salát
  • 1/3 šálku parmezánu, nastrouhaného

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 ˚C.
  2. Bagetu podélně rozkrojte podélně na polovinu a poté ji nakrájejte na tenké plátky.
  3. V malé misce smíchejte 3 lžíce extra panenského olivového oleje a 1 lžičku jemně prolisovaného česneku. Krutony pokapejte česnekovým olejem a posypte 2 strouhaným parmezánem.
  4. Promíchejte, aby se kousky pečiva rovnoměrně obalily.
  5. Rozložte je v jedné vrstvě na plech a pečte, dokud nebudou světle zlatavé a křupavé (10–12 minut).
  6. Zálivka: V malé misce prošlehejte česnek, hořčici, worcester, citronovou šťávu a ocet. Za stálého šlehání pomalu přilévejte extra panenský olivový olej. Dochuťte solí a pepřem.
  7. Nakonec nakrájejte salát na menší kousky, zalijte ho zálivkou, přidejte nastrouhaný parmezán a ozdobte krutonky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang