Cizrnová omeleta zní možná trošku zvláštně a extravagantně, ale věřte mi, že je velmi dobrá. Ať už jste na rostlinné stravě nebo jen rádi experimentujete a chtěli byste obohatit svůj běžný jídelníček, rozhodně jí vyzkoušejte. Jak na to?

Já si jí zamilovala natolik, že jí večeřím i několikrát týdně. Je to rychlovka plná bílkovin, která vás zasytí. Pokud nejste milovník sladkých snídaní jako já, udělejte si omeletu ke snídani a uvidíte, že do oběda mít hlad rozhodně nebudete.

Asi se možná ptáte proč omeleta? Jasně, není z vajec, ale díky kurkumě má krásně žlutou barvu a černá sůl jí dodává opravdu vajíčkovou chuť. Pokud ještě černou sůl neznáte, utíkejte si jí koupit, je to takový malý zázrak. Skvělá je taky na žitný chleba s avokádem.

K omeletě si můžete přidat cokoli máte rádi. Posypte jí oblíbeným sýrem, vyměňte koriandr za bazalku nebo ji potřete francouzskou hořčicí. Fantazii se meze nekladou.

Ingredience

K přípravě budeme potřebovat:

  • 100 g cizrnové mouky
  • 1 šalotka
  • 140 ml vody
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/3 lžičky černé soli
  • hrst koriandru
  • 3 sušená rajčata
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • pepř
  • lžička oleje

Podle chuti můžeme přidat také rukolu.

Postup přípravy

Do misky nasypeme cizrnovou mouku, přidáme kurkumu, kypřící prášek, černou sůl, pepř a polovinu koriandru posekaného na větší kousky. K suché směsi přilijeme vodu a vše důkladně promícháme, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Necháme těsto cca 5 minut odpočívat a mezitím si nadrobno posekáme šalotku a sušená rajčata.

Na pánvi rozehřejeme na středním plameni trošku oleje a krátce na něm orestujeme šalotku a sušená rajčata. Nalijeme na pánev cizrnové těstíčko a necháme cca 3 – 5 minut opékat. Když přestane být omeleta na povrchu tekutá, opatrně ji obrátíme a opékáme i z druhé strany. Omeletu dělám radši pomaleji, aby se krásně propekla. Pokud jí budete dělat hodně zprudka, spálíte jí na povrchu, ale uvnitř bude stále mazlavá.

Hotovou omeletu posypeme čerstvou rukolou a zbytkem koriandru.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang