Nachos jsou skvělou pochoutkou ke sledování filmu nebo třeba na párty. Čím je ovšem doprovodit? Co takhle vyzkoušet některý z těchto skvělých a jednoduchý receptů na sýrovou omáčku k nachos?
Omáčky k nachos
Nachos můžete doprovodit celou řadou nejrůznějších omáček a dipů. Omáčky k nachos mohou být různé, a nemusí se nutně jednat jen o tradiční sýrovou omáčku, avšak třeba také o klasickou salsu.
Studené omáčky a dipy
Studené omáčky a dipy se podávají kromě domácích nachos také k celé řadě dalších pokrmů, jako jsou třeba kuřecí fajitas. Obvykle jsou pikantní, není to ovšem nutnost.
Studené omáčky a dipy mohou i nemusí obsahovat sýr, smetanu či mléko. Existují také studené omáčky a dipy bez obsahu živočišných složek – například ze směsi zeleniny, rajčat a podobně. K přípravě studených omáček a dipů se často používá také jogurt, tvaroh, zakysaná smetana nebo třeba majonéza.
Jak se dělá sýrová omáčka?
Krémová domácí sýrová omáčka je jednou z nejrychlejších a nejjednodušších omáček. Skvěle se hodí k namáčení brokolice a jiné zeleniny nebo k polévání pečených brambor, nachos nebo hranolků.
Kromě dipu k nachos řadíme mezi studené omáčky a dipy třeba studenou salsa omáčku, řeckou omáčku tzatziky, tatarskou omáčku a řadu dalších.
Příprava sýrové omáčky vám jen málokdy zabere více než jen pár minut. V sýrové omáčce obvykle nechybí máslo, mouka nebo kukuřičný škrob, a často se přidává také mléko nebo smetana. Čím vyšší procento tuku se v mléce nebo smetaně na sýrovou omáčku nachází, tím hustší a krémovější bude výsledná omáčka.
Součástí sýrové omáčky obvykle bývá sýr čedar, použít ale můžete i jiné druhy sýru, jako je třeba Monterey Jack nebo oblíbený eidam.
Samotná příprava omáčky obvykle probíhá tak, že se vhodné nádobě rozpustí máslo, do kterého pomalu a opatrně vlijete mléko nebo smetanu.
Po celou dobu je potřeba omáčku opatrně promíchávat vařečkou nebo třeba metličkou. Jakmile základ pro omáčku dostatečně zhoustne, přichází čas na přidání sýra.
Před přisypáním sýra do omáčkového základu se obvykle hrnec se základem odstraní z plotny. Po vmíchání sýra zbývá už jen přidat sůl, případně jiné koření podle chuti. Omáčku nechte ještě pár minut „sednout“, a poté ji můžete podávat.
Sýrová omáčka chutná výborně nejen k nachos, ale třeba také ke smažené nebo vařené zelenině, jako dip k bramborám, hranolkám, batátám, nebo třeba k domácím chipsům.
Sýrová omáčka k nachos – recept
Připravte si k nachos vynikající sýrovou omáčku, která je navíc snadná a velmi rychlá.
Ingredience na sýrovou omáčku k nachos
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 7 plátků toastového sýru
- 1/2 lžičky soli
Postup na sýrovou omáčku k nachos
- Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo. Snižte plamen na polovinu, vmíchejte mouku, dokud nevznikne hladká směs, a do té opatrně přilejte mléko.
- Míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte sýr a sůl, vařte asi 15 minut a podávejte vychlazené.
Sýrový dip k nachos – recept
Překvapte návštěvu vynikajícím domácím sýrovým dipem k nachos, který zaručeně zachutná všem.
Sýrový dip k nachos ingredience
- 2 lžíce soleného másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 226 g sýra čedar nebo taveného amerického sýra
- 1/8 lžičky kajenského pepře
Postup na sýrový dip k nachos
- Máslo rozpusťte v hrnci na středním plameni.
- Vmíchejte mouku a kajenský pepř a vařte 1 až 2 minuty.
- Přilijte mléko a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a přidejte sýr.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
Cheddar dip recept
Pokud si chcete k nachos připravit omáčku, můžete vyzkoušet tento skvělý cheddar dip recept.
Ingredience na cheddar dip recept
- 2 lžičky kukuřičné mouky
- 70 g čedaru (nastrouhaného)
- 70 ml mléka
- ½ lžičky kurkumy (nepovinné)
- ½ lžičky rajčatového protlaku
- ½ lžičky česnekového prášku (nepovinné)
Cheddar dip recept
- Smíchejte kukuřičnou mouku a strouhaný sýr, a to buď promícháním v míse, nebo protřepáním v plastové krabičce.
- Všechny ingredience vložte do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání mírně zahřívejte.
- Po několika minutách dip zhoustne. Ihned podávejte.
Čedarová omáčka – čedarová omáčka recept
Čedar je díky své charakteristické chuti často sýrem prvním volby, pokud jde o omáčku k nachos. Využijte ho k přípravě čedarové omáčky.
Ingredience na čedarovou omáčku
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1 a ¾ šálku rozdrobeného ostrého sýra Cheddar
Čedarová omáčka recept
- Máslo rozpusťte v hrnci na mírném ohni. Mouku a sůl šlehejte, dokud nevznikne pasta.
- Pomalu přidávejte mléko; vařte a míchejte, dokud se úplně nevstřebá, asi 2 minuty.
- Přidejte sýr, vařte a míchejte, dokud se sýr nerozpustí, 1 až 2 minuty.
Sýrová salsa – recept
Sýrová salsa je dalším skvělým dipem, kterým můžete doprovodit vaše nachos.
Sýrová salsa ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1,5 šálku středně velkého čedaru, rozdrceného
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky chilli
Sýrová salsa – postup
- Do malého hrnce přidejte máslo a mouku. Máslo a mouku zahřívejte a šlehejte, dokud nezačnou bublat a pěnit. Pokračujte ve vaření a šlehání bublinkové směsi po dobu asi 60 sekund.
- Do směsi másla a mouky zašlehejte mléko. Mírně zvyšte teplotu a za stálého šlehání nechte mléko přejít do varu. Když dosáhne varu, směs zhoustne. Jakmile je dostatečně hustá, aby pokryla lžíci, vypněte oheň.
- Vmíchejte po hrstech rozdrobený čedar, dokud se v omáčce nerozpustí. V případě potřeby postavte hrnec na mírný plamen, aby se sýr lépe rozpustil. Sýrovou omáčku nepřehřívejte.
- Jakmile se všechen sýr v omáčce rozpustí, vmíchejte sůl a chilli. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření. Pokud je omáčka příliš hustá, jednoduše přilijte další kapku mléka.
Zdravá sýrová omáčka – recept
Celá řada pokrmů nabízí i své zdravější varianty, a sýrová omáčka netvoří v tomto směru žádnou výjimku. Na chuti jí to samozřejmě nijak neubírá.
Připravte si zdravou sýrovou omáčku k nachos snadno a rychle, a zdravá večeře je na světě.
Zdravá sýrová omáčka ingredience
- 1 šálek mléka (doporučujeme plnotučné nebo 2%)
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1 a 1/2 šálku strouhaného sýra čedar
Zdravá sýrová omáčka – postup
- V malém hrnci rozšlehejte mléko, mouku a česnekový prášek. Hrnec postavte na střední teplotu a za stálého míchání vařte, dokud nezačne vřít.
- Za stálého míchání vařte ještě 1-2 minuty do zhoustnutí.
- Odstavte z ohně a vmíchejte sýr.
Sýrová omáčka z eidamu – recept
Při přípravě sýrové omáčky k nachos nemusíte používat jen čedar. Co takhle vyzkoušet vynikající sýrovou omáčku z populárního eidamu?
Sýrová omáčka z eidamu ingredience
- 226 g strouhaného eidamu
- 100 g jiného sýra dle výběru
- 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 350 ml mléka
- 2 lžíce pálivé omáčky
Sýrová omáčka z eidamu postup
- Ve středně velkém hrnci s těžkým dnem na mírném ohni smíchejte sýr a kukuřičný škrob. Promíchejte, aby se spojil.
- Přidejte mléko a ostrou omáčku a neustále šlehejte, dokud se sýr nerozpustí. Pokračujte ve šlehání asi 5 minut nebo dokud sýr nezačne bublat a nezhoustne.
- Pokud sýr příliš zhoustl, přidejte další mléko.
Sýrová nachos omáčka recept
Vychutnejte si své nachos s touto vynikající sýrovou omáčkou, kterou si navíc připravíte opravdu snadno a rychle. Pokud vám sýrová omáčka zbyde, můžete ji podávat třeba k zelenině, připravené na páře nebo na pánvi wok.
Ingredience na sýrovou nachos omáčku
- 2 lžíce másla (soleného nebo nesoleného)
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky kajenského pepře (nebo podle chuti)
- Blok ostrého sýra čedar, nastrouhaného
Sýrová nachos omáčka – postup
- Máslo rozpusťte na středně velké pánvi na mírném ohni.
- Jakmile se máslo rozpustí, přidejte mouku.
- Šlehejte, dokud se nespojí v hladkou světlou hmotu a nezačne na okrajích bublat.
- Do pánve přidejte mléko a pokračujte ve šlehání.
- Jakmile je mléko zapracováno, zvýšíme teplotu na vysokou a přivedeme k varu.
- Jakmile se mléko začne vařit, rychle snižte teplotu a vařte na mírném ohni. Nechte omáčku mírně zhoustnout, asi 30 sekund.
- Přidejte kayenský pepř a sůl a metličkou promíchejte.
- Vypněte oheň a sundejte pánev ze sporáku. Přidejte sýr a jemně promíchejte, aby se sýr rozpustil.
- Když je sýr zcela roztavený a směs má hladkou konzistenci, je sýrová omáčka nacho připravena k podávání. Vychutnejte si ji ihned, protože omáčka během stání ztuhne.