Toto vynikající maso na gyros je nejblíže receptu mé oblíbené středomořské restaurace. Pokud chcete, můžete mleté jehněčí a hovězí maso nahradit vepřovým nebo kuřecím.
Doba přípravy se zdá být dlouhá, ale většinu z ní tvoří doba odpočinku, takže se můžete věnovat jiným věcem.
TIP: Vyzkoušet můžete také kuřecí gyros v troubě.
Příprava
- Doba přípravy: 2 hodiny
- Počet porcí: 10
Ingredience
- ½ cibule nakrájené na kousky
- 450 g mletého jehněčího masa
- 450 g mletého hovězího masa
- 1 lžíce mletého česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička sušeného mletého rozmarýnu
- 1 lžička mletého sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého černého pepře
- ¼ lžičky mořské soli
Postup
- Cibuli rozmixujte v kuchyňském robotu najemno. Naberte cibuli na střed utěrky, shrňte konce utěrky a vymačkejte, abyste odstranili tekutinu.
- Ve velké míse smíchejte cibuli, jehněčí maso, hovězí maso, česnek, oregano, kmín, majoránku, rozmarýn, tymián, pepř a sůl.
- Rukama míchejte, dokud se dobře nespojí. Přikryjte a nechte v chladničce 1 až 2 hodiny, aby se chutě spojily.
- Předehřejte troubu na 165 °C.
- Vložte masovou směs do kuchyňského robota a mixujte, dokud nebude jemně nasekaná a struktura nebude lepkavá, to trvá asi 1 minutu.
- Přeneste směs do formy na bochník a zabalte ji tak, aby v ní nebyly žádné vzduchové kapsy.
- Velký pekáč vyložte vlhkou kuchyňskou utěrkou. Umístěte bochník doprostřed utěrkou vyloženého pekáče a přeneste jej do předehřáté trouby.
- Opatrně nalijte do pekáče vroucí vodu, dokud nebude sahat do poloviny stěn pekáče.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud maso gyros není uprostřed růžové a vnitřní teplota na teploměru na maso nezaznamená 75 °C, to trvá 45 minut až 1 hodinu.
- Před krájením na tenké plátky a podáváním odlejte nahromaděný tuk a nechte ho mírně vychladnout.