varene-morske-plody

Vaření mořských plodů nikdy nezklame. Pro dokonalé uvaření mořských plodů je důležité pořadí přidávání ingrediencí.

Ingredience

  • 6 krabích stehen (asi 2 kg)
  • 900 g neloupaných syrových krevet jumbo
  • 3 humří ocásky (240g)
  • 2 středně velké citrony
  • 8 až 10 snítek čerstvé petrželky
  • 1 střední cibule
  • 2 hlavičky česneku
  • 400 g klobásy
  • 450 g červených baby brambor (6 až 8 kusů)
  • 3 klasy kukuřice
  • 3 lžíce olivového oleje nebo neutrálního oleje na vaření
  • 1 l vody
  • 1/2 šálku plus 1 lžíce cajunského koření
  • 250 g žampionů (nepovinné)
  • 4 polévkové lžíce másla
  • omáčka Tabasco pro podávání (nepovinné)

Postup

Krok 1

Rozpulte 2 střední citrony. Čerstvou petrželku a nasekejte najemno, abyste získali asi 1/4 šálku petrželky. Ponechte si ji na omáčku a na podávání.

Krok 2

Oloupejte a rozčtvrťte 1 střední žlutou cibuli. Rozřízněte 2 hlavičky česneku napůl, abyste odkryli stroužky. Nakrájejte klobásu příčně na dvoucentimetrové kousky a vše vložte do mísy.

Krok 3

Rozpulte červené baby brambory. Nakrájejte kukuřičné klasy napříč na 8 cm kousky.

Krok 4

Kraba, krevety a humří ocásky opláchněte ve studené vodě a nechte okapat. Humří ocásky podélně rozřízněte napůl a prořízněte krunýř.

Krok 5

Zahřejte 3 lžíce olivového oleje ve větším hrnci na středním plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte česnek, cibuli a klobásu a smažte, dokud cibule nezměkne a česnek nezíská zlatohnědou barvu, to trvá asi 3 minuty. Přidejte 1 litr vody, zvyšte teplotu na maximum a přiklopte. Vařte 10 až 15 minut.

Krok 6

Přidejte brambory, kukuřici a 1/2 šálku cajunského koření a promíchejte. Přikryjte a vařte, dokud se voda opět nezačne vařit. Odklopte pokličku, přidejte žampiony a vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou, to trvá asi 10 až 12 minut.

Krok 7

Přidejte krabí stehýnka, humra a krevety a promíchejte. Vypněte oheň, přikryjte a nechte 3 minuty odstát (mořské plody se budou jemně vařit ve zbytkovém teple.) Odklopte pokličku a odeberte si 2 šálky tekutiny z vaření. Mořské plody a zeleninu slijte a přendejte na plech.

Krok 8

Do odebrané tekutiny z vaření přidejte 4 lžíce osoleného másla a petrželku. Když se máslo rozpustí, promíchejte je a vytvořte omáčku. Polovinu omáčky nalijte na mořské plody a zeleninu. Vymačkejte na vše připravené citróny a posypte zbývající 1 lžící koření. Podávejte se zbývající omáčkou na namáčení a případně s tabascem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang