Müsli tyčinky, se staly oblíbenou svačinkou mezi lidmi, kteří dbají na své zdraví. Tyto chutné tyčinky jsou nejen pohodlné na cesty, ale nabízejí také řadu živin a přísad, které dodávají energii. I když se müsli tyčinky zakoupené v obchodě mohou zdát jako pohodlná volba, často obsahují vysoké množství přidaného cukru a konzervačních látek. Řešení? Domácí müsli tyčinky – recept, který zvládne každý!
Výroba domácích müsli tyčinek vám umožní kontrolovat složení, což z nich činí zdravější a výživnější variantu. Jsou také neuvěřitelně flexibilní a umožňují vám experimentovat s různými příchutěmi a konzistencí. Proč se tedy nezbavit müsli tyčinek z obchodu a nezkusit si vyrobit zdravé tyčinky doma?
Cereální tyčinky
Müsli je oblíbená snídaně, která v posledních letech získává na popularitě. Je to směs ovesných vloček, ořechů, semínek, sušeného ovoce a někdy i obilovin a koření. Často se podává s mlékem, jogurtem nebo ovocnou šťávou a může se také přidávat do koktejlů nebo používat jako posyp na ovesnou kaši či palačinky.
Jedním z hlavních důvodů obliby müsli je jeho výživová hodnota. Je plné vlákniny, která pomáhá při trávení a udržuje pocit sytosti po delší dobu. Obsahuje také důležité vitaminy a minerály, jako je železo, hořčík a vitaminy skupiny B, takže je skvělým způsobem, jak začít den výživně.
Müsli je také všestrannou volbou, protože ho lze přizpůsobit osobním preferencím a dietním omezením. Například ti, kteří dodržují bezlepkovou dietu, si mohou vybrat domácí müsli recept s použitím bezlepkových ovesných vloček, zatímco vegetariáni a vegani mohou použít alternativní mléko nebo zcela vynechat mléčné výrobky.
Kromě toho může být müsli vynikající volbou pro ty, kteří chtějí regulovat svou hmotnost. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, udržuje na uzdě chutě a zabraňuje přejídání.
Domácí müsli tyčinky – recept
Mimořádně měkké domácí müsli tyčinky, které jsou levnější, chutnější a mnohem zdravější než ty kupované v obchodě. Chutnají jako karamel posypaný ořechy a ovocem.
Ingredience na domácí müsli tyčinky
Tyčinky
- 1/2 šálku (120 g) čistého přírodního arašídového másla, hladkého, nebo jiného ořechového másla
- 1/2 šálku (175 g) medu
Přídavné ingredience
- 1 a 1/2 šálku (175 g) ovesných vloček
- 1 šálek sultánek/rozinek (160 g)
- 1/4 šálku sušeného kokosu, neslazeného (25 g)
- 1/2 hrnku mandlí, velmi nahrubo nasekaných (80 g)
- 1/4 hrnku dýňových semínek (40 g)
- 2 lžíce bílých sezamových semínek
- 1/8 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
Postup na domácí müsli tyčinky
- Ve velké misce vhodné do mikrovlnné trouby smíchejte přísady pomocí dřevěné lžíce.
- Pomocí gumové stěrky smíchejte arašídové máslo a med v hrnci na středním ohni dohladka. Jakmile se spojí, ztlumte sporák na nízkou teplotu. Jakmile začnete na okrajích vidět malé bublinky, vařte 5 minut za stálého míchání a seškrabování dna, dokud nevznikne velmi hustý karamel.
- Ihned ji nalijte na povrch ovesných vloček a poté promíchejte dřevěnou lžící. Chce to trochu úsilí, ale nakonec se to spojí. Pomáhá i šťouchání a roztírání o stěnu mísy. Pokud to bude příliš husté, dejte na 20 sekund do mikrovlnné trouby na nejvyšší výkon, aby se lepidlo uvolnilo, a pak promíchejte.
- Přes 20centimetrovou čtvercovou formu položte čtvercový papír (není třeba ho vymazávat). Nakapejte dovnitř směs müsli a pak ji rozetřete přímo do rohů pomocí kombinace rukou a dřevěné lžíce.
- Dejte na 2 hodiny do chladničky, dokud neztuhne, a pak nakrájejte na 10 tyčinek (rozkrojte na polovinu, každou polovinu pak na 5).
Recept na müsli sušenky
Tyto cereální müsli sušenky jsou úžasně snadné na přípravu a mají drobivou strukturu. Domácí sušenky jsou rychlé a snadné a výborně se hodí k teplému mléku, přírodnímu jogurtu nebo jen jako chutná a zdravá pochoutka.
Ingredience na müsli sušenky
- 50 g nízkotučného margarínu nebo másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce medu dezertní lžička řídkého medu
- 1 vejce
- 1 lžička skořicového prášku
- 50 g celozrnné mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 80 g ovesné kaše
- 50 g rozinek
Postup na müsli sušenky
- Troubu předehřejte na 180 °C/160 °C (s ventilátorem)/plyn.
- Vymažte velký plech na pečení.
- Ve velké míse smíchejte margarín/máslo a cukr do měkka, poté zašlehejte med (pomocí elektrického šlehače je to rychlé a snadné).
- Přidejte vejce a skořicový prášek a dobře promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, ovesné vločky a rozinky a před přidáním do máslové směsi je promíchejte.
- Kápněte vrchovaté lžíce těsta na plech a pečte 10-12 minut nebo dokud lehce nezezlátne.
- Vyjměte je z trouby. Cereální tyčinky by měly být zlatavé, ale na dotek se budou zdát ještě trochu měkké. Nechte je chvíli ležet na plechu (aby se lehce usadily) a pak je přendejte na chladicí plech, aby úplně vychladly. Müsli sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo rovnou podávejte.
Nejlepší domácí müsli – recept
Jsou to opravdu ty nejlepší domácí müsli – recept na měkké, čokoládové müsli má tu správnou dávku křupavosti. Vyrobeno z ovesných vloček, medu, ořechů a dalších ingrediencí.
Ingredience na domácí müsli recept
- 100 g (½ šálku) kokosového oleje (tekutého)
- 170 g (½ šálku) medu
- 125 g (½ šálku) burákového másla nebo jakéhokoli ořechového másla (např. mandlové máslo)
- ¼ lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky soli
- 135 g (⅔ šálku) hnědého cukru
- 150 g (1 ⅔ šálku) ovesných vloček
- 50 g (½ šálku) sušeného kokosu
- 180 g (1 a ¼ šálku) trail mix (směs ořechů, semínek a sušeného ovoce)
- 40 g (⅓ šálku) hladké mouky
- 25 g (1 šálek) puffované rýže (rýžové bubliny, rýžové křupky nebo podobně)
- 85 g (½ hrnku) kousků čokolády
Postup na domácí müsli recept
- Předehřejte troubu na 160 °C (s ventilátorem). Vymažte a vyložte pečicím papírem obdélníkovou formu o rozměrech 28 x 20 cm.
- Do misky vhodné do mikrovlnné trouby dejte kokosový olej, med a arašídové máslo. Zahřívejte na 50 % výkonu po dobu až 3 minut nebo dokud se nerozpustí. Promíchejte.
- Přidejte skořici, vanilkový extrakt, sůl a hnědý cukr a promíchejte.
- Přidejte ovesné vločky, kokos, trail mix, hladkou mouku a puffovanou rýži. Smíchejte dohromady. Směs nechte mírně vychladnout.
- Přidejte kousky čokolády a promíchejte.
- Směs nalijte do připraveného plechu a pevně a rovnoměrně ji přitlačte.
- Pečte 25-30 minut nebo dokud nezezlátne. Před krájením na plátky nechte zcela vychladnout.
Zdravé tyčinky – recept na fit tyčinky
Tyto lahodné zdravé tyčinky s ovesnými vločkami, semínky a ořechy neobsahují žádný rafinovaný cukr, mají nízký obsah kalorií a jsou plné zdravých ingrediencí. Fit tyčinky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 2 týdnů nebo v mrazáku až 1 měsíce.
Ingredience na zdravé tyčinky – fit tyčinky
- 135 g (1 a 1/2 šálku) tradičních ovesných vloček
- 85 g (1/2 šálku) přírodních mandlí, nahrubo nasekaných
- 55 g (1/2 šálku) ovesných otrub
- 45 g (1/4 šálku) dýňových semínek
- 35 g (1/3 šálku) sušeného kokosu
- 1 lžíce lněných semínek
- 80 g (1/2 šálku) medu
- 60 ml (1/4 šálku) extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lehce našlehaná vejce
Postup na zdravé tyčinky – fit tyčinky
- Předehřejte troubu na 180 °C/160 °C s ventilátorem. Dno a boky formy o rozměrech 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem tak, aby papír přesahoval přes delší strany.
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mandle, ovesné otruby, dýňová semínka, kokos a lněná semínka.
- V malém hrnci smíchejte med, olej, pomerančovou šťávu, vanilku a skořici a na mírném ohni přiveďte k varu. Vařte 1 minutu. Vlijte do ovesné směsi a míchejte, dokud se nespojí. Přidejte vejce a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Lžící směs vložte do vyložené formy. Směs pevně přitlačte a rozetřete po dně formy. Pečte 20-25 minut nebo dozlatova. Odstavte formu, aby zcela vychladla. Nakrájejte na 16 tyčinek a podávejte.
Ovesné tyčinky – recept
Vychutnejte si tyto měkké ovesné tyčinky ráno jako snídani nebo jako svačinu. Ovesné tyčinky jsou skvělé pro přípravu předem a obsahují zdravé ovesné vločky.
Ingredience na ovesné tyčinky
- 2 šálky ovesných vloček
- ½ šálku třtinového cukru
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky skořice
- 2 vejce
- ½ šálku mandlového mléka
- ¼ šálku neslazeného jablečného pyré
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ šálku vlašských ořechů nasekaných najemno
- ¼ šálku sušených brusinek
Postup na ovesné tyčinky
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vyložte 20centimetrovou čtvercovou formu pečicím papírem, který přesahuje přes okraj.
- Ve středně velké míse smíchejte suché přísady včetně ovesných vloček, cukru, prášku do pečiva, soli a skořice.
- V jiné velké míse smíchejte mokré přísady včetně vajec, mléka, jablečného pyré a vanilkového extraktu. Suché přísady přelijte na mokré a nechte je stranou, dokud se chutě nespojí, přibližně 20 minut.
- Přisypte vlašské ořechy a brusinky a spojenou směs rozprostřete do připravené čtvercové formy.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud okraje nezezlátnou, asi 30-35 minut. Před krájením nechte 5 minut vychladnout na mřížce. Nakrájejte na 16 tyčinek.
Recept na ořechové tyčinky
Pokud milujete ořechy a máte chuť na sladké a slané občerstvení, jsou tyto domácí ořechové tyčinky pro vás. Ořechové tyčinky z ořechů a semínek jsou dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, zdravých tuků a obsahují řadu vitaminů a minerálů.
Ingredience na ořechové tyčinky
- 1 šálek celých ořechů (kešu, vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle, makadamové ořechy atd.)
- 1 šálek nasekaných ořechů (kešu, vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle, makadamové ořechy atd.)
- ½ šálku sušených brusinek
- ¼ šálku slunečnicových semínek
- ¼ šálku dýňových semínek
- ¼ šálku sezamových semínek
- 1 lžíce lněných semínek
- ½ lžičky soli
- ½ šálku medu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup na ořechové tyčinky
- Předehřejte troubu na 175 °C. Postříkejte sprejem na pečení a vyložte 20 cm čtvercovou formu pečicím papírem.
- Všechny přísady dejte do velké mísy a důkladně je promíchejte.
- Směs přeneste do formy na pečení. Pomocí stěrky ořechy silným přitlačením srovnejte do jedné vrstvy.
- Pečte 40-50 minut, dokud ořechy nezačnou trochu hnědnout. Budou mít pěknou sytě zlatohnědou barvu.
- Tyčinky nechte na pánvi zcela vychladnout. Asi 2-3 hodiny. Přendejte na prkénko a nakrájejte na 12 tyčinek.
- Každou tyčinku zvlášť zabalte do pečicího papíru. Uchovávejte v chladničce po dobu 1 týdne nebo zmrazte pro delší skladování.
Vyzkoušejte recept na mrkvovou bábovku s ořechy, raw tyčinky nebo ovesné sušenky.