Zahřejte svou kuchyň vůní a chutí jedinečných pečených brambor. Tento článek přináší skvělé recepty na různé způsoby přípravy brambor, které se stanou vynikajícím doplňkem každého jídla. Od klasických pečených brambor s bylinkovým aroma až po kreativní varianty s různými kořeněnými směsmi, zde najdete inspiraci pro vytvoření dokonalého pokrmu, který okouzlí vaše chuťové buňky.
Všichni milovníci dobrého jídla ví, že brambory patří mezi ty nejvšestrannější suroviny, které kuchyně nabízí. A když se brambory spojí s pečením, vznikne lahodná a aromatická kombinace, která rozproudí chuťové pohárky a zahřeje duši – kdo by nemiloval francouzské brambory, česnekové brambory nebo americké brambory?
Pečené brambory jsou oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům a zároveň mohou být samostatným lahodným pokrmem. Jejich krásná kůrčička, šťavnatý střed a výrazná chuť dělají z pečených brambor gastronomický zážitek.
Ať už si zapečené brambory připravíte jako jednoduchou verzi s olivovým olejem a solí, nebo se pustíte do experimentování s různými kořeněnými směsmi, výsledek vás jistě potěší. V tomto článku vám představíme několik skvělých receptů na pečené brambory, které si získají místo na vašem jídelníčku.
Pokrmy z brambor
Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších surovin v kuchyni. Tato všestranná zelenina nabízí nespočet možností, jak připravit lahodné pokrmy. Přinášíme vám tři skvělé recepty, které využijí brambory ve všech svých podobách – od klasických či batátových hranolků až po krémovou bramborovou polévku.
TIP: Vyzkoušejte také zapečené brambory s cuketou.
Hranolky z batátových brambor s bylinkovým dipem – recept
Ingredience
- 2 větší batátové brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 1/2 lžičky papriky (sladké nebo pálivé)
Bylinkový dip:
- 1 šálek řeckého jogurtu
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. petrželka, kopr, bazalka)
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na tenké hranolky.
- V míse smíchejte hranolky s olivovým olejem, solí, pepřem a paprikou.
- Rozprostřete hranolky na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20-25 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
- Během pečení si připravte bylinkový dip. Ve šáleku řeckého jogurtu smíchejte nasekané bylinky, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Hotové hranolky podávejte s připraveným bylinkovým dipem.
Bramborová nákypová tortilla s kuřecím masem – recept
Ingredience
- 3 větší brambory
- 2 středně velké cibule
- 300 g kuřecího masa (vařeného nebo pečeného), nakrájeného na malé kousky
- 6 vajec
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 šálku strouhaného sýra (čedar, eidam nebo podobný)
- sůl, pepř a další koření dle chuti (např. oregano, paprika)
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a cibuli na tenké proužky.
- V pánvi osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte brambory a smažte, dokud nejsou měkké a zlatavé. Přidejte kuřecí maso a promíchejte.
- V míse rozšlehejte vajíčka, mléko, sůl, pepř a další koření podle chuti.
- K bramborové směsi přilijte vajíčkovou směs a promíchejte.
- Všechno přendejte do vymazané pekáčové formy, posypte strouhaným sýrem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 25-30 minut, dokud nákyp nezesílí a povrch nezezlátne.
Krémová bramborová polévka se slaninou – recept
Ingredience
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4-5 plátků slaniny
- 3 šálky vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 1/2 šálku smetany ke vaření
- sůl, pepř a petrželka na dochucení
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nasekejte.
- Slaninu opečte na pánvi do křupava a dejte stranou.
- Na pánvi osmažte cibuli do zlatova, přidejte česnek a krátce restujte.
- Přidejte nakrájené brambory a vývar. Vařte, dokud nejsou brambory měkké.
- Polévku rozmixujte do hladkého krému a přidejte smetanu. Přiveďte k varu, dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte polévku s opečenou slaninou a posypanou čerstvě nasekanou petrželkou.
Pečené brambory v troubě – brambory v troubě – recept
Užijte si jednoduchý a přesto výrazně lahodný pokrm s pečenými bramborami. Bylinková směs dodá bramborám skvělou chuť a vůni. Tato rychlá a snadno připravitelná příloha se stane neodmyslitelnou součástí vašich oblíbených jídel.
Ingredience na pečené brambory v troubě
- 4 větší brambory
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušených bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
- 1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup na pečené brambory v troubě
- Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C.
- Brambory důkladně omyjte a oloupejte, pokud je to žádoucí. Následně je nakrájejte na menší kousky podle vaší preference. Můžete je nakrájet na hranolky, plátky nebo klidně i na větší kusy.
- Brambory dejte do mísy a zalijte je olivovým olejem. Přidejte sušené bylinky (rozmarýn, tymián, oregano), sůl a čerstvě mletý černý pepř.
- Dobře promíchejte, aby se olej a koření rovnoměrně rozložily mezi brambory.
- Na plech s pečicím papírem nebo do pekáče položte brambory v jedné vrstvě. Snažte se, aby příliš překrývaly.
- Připravený plech s bramborami dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30-40 minut, nebo dokud brambory nejsou krásně zlatavé a křupavé.
- Během pečení je doporučeno brambory jednou promíchat, aby se pekly rovnoměrně ze všech stran.
- Hotové brambory vyjměte z trouby a nechte je chvíli vychladnout. Poté můžete podávat jako skvělou přílohu k masu, rybám nebo zeleninovým pokrmům.
Pečené brambory – recept
Tento spolehlivý recept pomůže i těm, kdo s pečením brambor teprve začínají. Budou mít křupavé slupky a nadýchaný vnitřek. Připravte si pečené brambory nedělnímu obědu, nebo dokonce ke slavnostní večeři.
Ingredience na pečené brambory
- 1 kg brambor
- 100 g kachního nebo husího sádla nebo 100 ml olivového oleje
- 2 lžičky mouky
- sůl podle chuti
Postup na pečené brambory
- Vložte do trouby pekáč (dostatečně velký, aby se do něj vešly brambory v jedné vrstvě) a rozehřejte troubu na 200 °C.
- Oloupejte 1 kg brambor a každý z nich nakrájejte na 4 stejně velké kousky, pokud jsou středně velké, nebo na 2–3, pokud jsou menší.
- Vhoďte brambory do hrnce a zalijte je takovým množstvím vody, aby byly sotva zakryté.
- Přidejte sůl a počkejte, až se voda začne vařit. Jakmile voda dosáhne plného varu, snižte teplotu, zapněte časovač a brambory vařte odkryté po dobu 2 minut.
- Mezitím dejte do rozpáleného pekáče 100 g kachního nebo husího sádla nebo 100 ml olivového oleje a na několik minut ho zahřejte v troubě, aby byl opravdu horký.
- Slijte brambory a nechte je okapat v cedníku. Posypte je 2 lžícemi mouky a ještě jednou nebo dvakrát s nimi zatřeste, aby byly rovnoměrně a tence obalené.
- Opatrně vložte brambory do horkého tuku – při vkládání budou syčet – a pak je otočte, aby byly obalené po celém povrchu.
- Rozložte je do jedné vrstvy na plech a pečte 15 minut, poté je vyjměte z trouby a otočte. Pečte dalších 15 minut a znovu je otočte.
- Vraťte je do trouby na dalších 10-20 minut nebo na tak dlouho, aby byly opravdu zlatavé a křupavé. Barva bude nerovnoměrná, což je to, co chcete.
- Posypte je solí a ihned podávejte.
Předvařené brambory pečené v troubě – opékané brambory – recept
Tento recept vám přináší skvělý způsob, jak připravit nadýchané a chuťově bohaté brambory. Předvařené brambory se nakrájí, zapečou s aromatickým kořením a olivovým olejem, vytvářející dokonalou přílohu k různým pokrmům.
Ingredience na předvařené brambory pečené v troubě
- 6 větších brambor
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 stroužky česneku (nasekané nebo prolisované)
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup na předvařené brambory pečené v troubě
- Brambory omyjte a dejte do hrnce s osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte je asi 8-10 minut, dokud nejsou na pár minut změkčené, ale stále pevné. Nechte je následně vychladnout.
- Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
- Povařené brambory nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.
- V míse smíchejte olivový olej, sladkou papriku, nasekaný česnek, kmín, nasekaný rozmarýn, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
- Plátky brambor potřete směsí oleje a koření, aby byly dobře obaleny.
- Na plech s pečicím papírem položte brambory v jedné vrstvě.
- Připravený plech dejte do trouby a pečte brambory asi 20-25 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé. Během pečení je doporučeno brambory jednou obrátit, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran.
- Hotové zapečené brambory vyjměte z trouby a můžete je posypat ještě trochou soli a čerstvě mletého pepře podle chuti.
- Servírujte jako lahodnou přílohu k masu, rybám nebo třeba s čerstvými bylinkami a jogurtem jako lehký samostatný pokrm.
Americké brambory v troubě – jak udělat americké brambory
Přinášíme vám autentický recept na domácí americké brambory, které jsou krásně křupavé zvenku a jemně nadýchané uvnitř. Tato jednoduchá příloha s kořením je skvělým doplňkem k různým pokrmům, ať už si užíváte piknik v letním počasí nebo slavnostní večeři.
Ingredience na americké brambory v troubě
- malé nebo střední brambory
- sůl
- koření dle chuti (např. směs na americké brambory)
- olivový olej nebo slunečnicový olej
Postup na americké brambory v troubě
- Brambory důkladně omyjte, ale nemusíte je škrábat. Následně nakrájejte brambory na měsíčky, aby měly stejnou tloušťku a pekly se rovnoměrně.
- Ve větší misce smíchejte nakrájené brambory s kořením podle vaší chuti a olivovým olejem. Přidejte jen pár lžic oleje, aby byly brambory lehce obalené.
- Připravte plech s pečicím papírem a položte na něj nakrájené brambory. Snažte se je uspořádat tak, aby se nepřekrývaly a měly dostatek prostoru k pečení.
- Brambory posolte a opepřete podle preference.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Položte plech s bramborami do trouby a pečte 10 minut, aby se začaly krásně zlatit.
- Po 10 minutách snižte teplotu trouby na 150 °C a pečte brambory ještě zhruba 40 minut. Doba pečení může být různá podle velikosti brambor a typu trouby.
- Během pečení můžete brambory průběžně ochutnávat, dokud nejsou zvenku křupavé a uvnitř jemně udělané.
- Hotové americké brambory vyjměte z trouby a nechte je chvíli vychladnout, než je podáte.
Pečené brambory jsou nejen výtečnou přílohou, ale i skvělým samostatným pokrmem, který si můžete přizpůsobit podle svých chuťových preferencí. Bez ohledu na to, zda upřednostňujete jednoduchou verzi s olivovým olejem a bylinkami, nebo jste ochotni experimentovat s různými kořeněnými směsmi, brambory v troubě vám vždy nabídnou křupavou slupku a lahodný střed.
Věříme, že naše recepty vás inspirují k vytvoření chutných a kulinářsky pestrých jídel. Pečené brambory jsou dokonalou volbou pro každou příležitost, ať už si užíváte rodinný oběd, romantickou večeři nebo neformální setkání s přáteli. Nechte svou kreativitu rozkvést a zkuste vytvořit své vlastní variace, které zaujmou vaše chuťové buňky a zahřejí duši.
Brambory jsou zkrátka kulinářským plátnem, na kterém můžete malovat chuťové palety podle svého vkusu. Takže neváhejte – zapněte troubu, připravte své oblíbené koření a dejte se do práce.