Jedinečná chuť, vláčná konzistence a snadná příprava – tak to je mrkvový dort, který si můžete připravit s pomocí našeho dnešního receptu.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Pečení: 30 minut
- Celkem včetně vychladnutí: 3 hodiny 30 minut
Ingredience na dort
- Nasekané pekanové ořechy (2 hrnky)
- Hnědý cukr (1 1/2 hrnku)
- Cukr krystal (1/2 hrnku)
- Rostlinný olej (1 hrnek)
- Vejce (4 ks)
- Jablečný protlak (3/4 hrnku)
- Vanilkový extrakt (1 lžička)
- Hladká mouka (2 1/2 hrnku)
- Prášek do pečiva (2 lžičky)
- Jedlá soda (1 lžička)
- Sůl (1/2 lžičky)
- Skořice (1 1/2 lžičky)
- Sušený zázvor (1 lžička)
- Muškátový oříšek (1/4 lžičky)
- Drcený hřebíček (1/4 lžičky)
- Nastrouhaná mrkev (2 hrnky)
Ingredience na náplň
- Smetanový sýr (450 g)
- Máslo (115 g)
- Moučkový cukr (480 g)
- Vanilkový extrakt (1 1/2 lžičky)
- Špetka soli
Postup
Předehřejte troubu na 150 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vysypejte do ní pekanové ořechy a zapékejte 7 – 8 minut. Nechte 10 – 15 minut vychladit. Následně troubu rozehřejte na 177 °C. Dvě až tři kulaté dortové formy vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a vymažte také pečicí papír.
Smíchejte hnědý cukr, cukr krystal, olej, vejce, jablečný protlak a vanilkový extrakt. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček. Do sypké směsi přidejte tekutou směs a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte mrkev a hrnek opečených pekanových ořechů.
Těsto rovnoměrně rozprostřete do pečicích forem. Pokud jste se rozhodli pro dvě formy, pečte 30 – 45 minut, v opačném případě 20 – 24 minut.
Ve velké míse smíchejte smetanový sýr s máslem. Přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a špetku soli, a šlehejte na nízký stupeň 30 minut. Přepněte na nejvyšší stupeň a šlehejte další 3 minuty. Vytvořenou náplní potřete upečené dortové korpusy, navršte na sebe, a ozdobte zbylými pekanovými ořechy.