mrkvovy-dort-recept

Jedinečná chuť, vláčná konzistence a snadná příprava – tak to je mrkvový dort, který si můžete připravit s pomocí našeho dnešního receptu.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Celkem včetně vychladnutí: 3 hodiny 30 minut

Ingredience na dort

  • Nasekané pekanové ořechy (2 hrnky)
  • Hnědý cukr (1 1/2 hrnku)
  • Cukr krystal (1/2 hrnku)
  • Rostlinný olej (1 hrnek)
  • Vejce (4 ks)
  • Jablečný protlak (3/4 hrnku)
  • Vanilkový extrakt (1 lžička)
  • Hladká mouka (2 1/2 hrnku)
  • Prášek do pečiva (2 lžičky)
  • Jedlá soda (1 lžička)
  • Sůl (1/2 lžičky)
  • Skořice (1 1/2 lžičky)
  • Sušený zázvor (1 lžička)
  • Muškátový oříšek (1/4 lžičky)
  • Drcený hřebíček (1/4 lžičky)
  • Nastrouhaná mrkev (2 hrnky)

Ingredience na náplň

  • Smetanový sýr (450 g)
  • Máslo (115 g)
  • Moučkový cukr (480 g)
  • Vanilkový extrakt (1 1/2 lžičky)
  • Špetka soli

Postup

Předehřejte troubu na 150 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vysypejte do ní pekanové ořechy a zapékejte 7 – 8 minut. Nechte 10 – 15 minut vychladit. Následně troubu rozehřejte na 177 °C. Dvě až tři kulaté dortové formy vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a vymažte také pečicí papír.

Smíchejte hnědý cukr, cukr krystal, olej, vejce, jablečný protlak a vanilkový extrakt. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček. Do sypké směsi přidejte tekutou směs a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte mrkev a hrnek opečených pekanových ořechů.

Těsto rovnoměrně rozprostřete do pečicích forem. Pokud jste se rozhodli pro dvě formy, pečte 30 – 45 minut, v opačném případě 20 – 24 minut.

Ve velké míse smíchejte smetanový sýr s máslem. Přidejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a špetku soli, a šlehejte na nízký stupeň 30 minut. Přepněte na nejvyšší stupeň a šlehejte další 3 minuty. Vytvořenou náplní potřete upečené dortové korpusy, navršte na sebe, a ozdobte zbylými pekanovými ořechy.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang